GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska banka: Zapadni Balkan očekuje težak ekonomski pad

Svjetska banka: Zapadni Balkan očekuje težak ekonomski pad
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2020 / 11:42
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Države zapadnog Balkana pogodit će, kao i ostala svjetska gospodarstva, posljedice pandemije koronavirusa te će i one ove godine potonuti u recesiju te bi mogle zabilježiti pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) do čak 11,3 posto, objavila je u srijedu Svjetska banka.

Kako je navedeno u najnovijem Redovitom ekonomskom izvješću (RER) Svjetske banke, koji koristi osnovni i nepovoljni scenarij u svjetlu velikih neizvjesnosti prouzročenih pandemijom, prognozira se da će regionalni gospodarski rast zapadnog Balkana svakako biti negativan, a vjerojatno je da će se kretati između -3 i -5,6 posto. Takav pad predviđen je pod uvjetom da pandemija u Europi uskoro početi usporavati, što bi onda značilo da se restriktivne mjere mogu ukinuti do kraja lipnja te da oporavak može postupno početi u drugoj polovici 2020.

Nepovoljni scenarij pretpostavlja produžetak pandemije i ukidanje mjera suzbijanja tek krajem kolovoza, a početak oporavka ekonomske aktivnosti tek u posljednjem kvartalu 2020.

Najgore su projekcije za Kosovo, koje u slučaju povoljnijeg scenarija čeka pad BDP-a od 4,5 posto, a u slučaju nepovoljnijeg razvoja stanja taj bi pad iznosio čak 11,3 posto.

Slične prognoze vrijede i za Crnu Goru, koju u slučaju brzog zaustavljanja širenja koronavirusa čeka gospodarski pad od 5,6 posto, a u slučaju nastavka pandemije do kasnog ljeta pad bi bio čak 8,9 posto.

Na tom tragu su i projekcije za Albaniju, u kojoj mogu računati na pad BDP-a od 5 odnosno 6,9 posto.

Nešto bolje prošla bi Bosna i Hercegovina, za koju se predviđaju stope pada od 3,2 odnosno 4,2 posto. Srbiju bi čekala negativna stopa od 2,5 odnosno 5,3 posto, a najmanju bi štetu pretrpjela Sjeverna Makedonija, za čije se gospodarstvo procjenjuje da će zabilježiti pad od 1,4 do 3,2 posto.

"Iako je teško prognozirati ekonomski utjecaj pandemije nema dvojbe da ona unosi pomutnju u život u cijeloj regiji jer opterećuje zdravstveni sustav, paralizira gospodarsku aktivnost i ugrožava blagostanje ljudi", kazala je Linda Van Gelder, direktorica odjela za zemlje zapadnog Balkana pri Svjetskoj banci.

Oporavak od posljedica pandemije COVID-a-19 moguć je u srednjoročnom razdoblju no sve će, kako se ističe u izvješću, ovisiti o dužini trajanja mjera blokade kao i mjerama koje vlasti država u regiji budu poduzele kako bi se suočile s posljedicama.

Države zapadnog Balkana podijelit će sudbinu mkoja očekuje gospodarstva diljem svijeta zbog andemije koronavirusa te će ove godine i one potonuti u recesiju, koja u najgorem mogućem scenariju za neke od njih znači i pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) do čak 11,3 posto, rezultati su analize koje je u srijedu objavila Svjetska banka (WB).

Tagovi: Svjetska banka, Zapadni Balkan, ekonomija zapadnog Balkana, srpska ekonomija, crnogorska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Njemačka ekonomija dugo će se oporavljati od koronakrize
OPORAVAK
Njemačka ekonomija dugo će se oporavljati od koronakrize

BERLIN - Njemačko gospodarstvo snažno će porasti u trećem tromjesečju, ali puni oporavak od posljedica pandemije koronavirusa bit će dugotrajan proces, upozorilo je u petak ministarstvo gospodarstva.

U BiH 345 novozaraženih, pojeftinili komercijalni PCR testovi
ZARAZA
U BiH 345 novozaraženih, pojeftinili komercijalni PCR testovi
SARAJEVO - Državljanima Bosne i Hercegovine u cijeloj zemlji od petka je omogućeno jeftinije testiranje na koronavirus nužno za putovanje u inozemstvo dok broj novozaraženih u toj državi na dnevnoj osnovi i dalje bilježi troznamenkaste brojke uz 345 novih slučajeva potvrđenih od četvrtka te 11 umrlih.
Ublažena procjena pada BDP-a EU-a u drugom tromjesečju
BDP
Ublažena procjena pada BDP-a EU-a u drugom tromjesečju

ZAGREB - Pandemija koronavirusa teško je pogodila gospodarstvo i zaposlenost u Europi u drugom tromjesečju, izvijestio je u petak Eurostat, snizivši ipak blago procjenu pada BDP-a EU-a zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja zaraze.

Dva loša kineska podatka
SLABO
Dva loša kineska podatka
PEKING - Investitore na oprez navode i najnoviji pokazatelji iz Kine. U srpnju je maloprodaja u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu pala 1,1 posto na godišnjoj razini, nakon pada u lipnju za 1,8 posto.
Nikad manje stranih radnika u Hrvatskoj
RADNE DOZVOLE
Nikad manje stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB – Prema dostupnim podacima Ministarstva unutarnjih poslova, 31. srpnja bilo je iskorišteno 41 posto kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranih državljana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE