GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska banka ublažila procjenu pada hrvatskog BDP-a u 2020.

Svjetska banka ublažila procjenu pada hrvatskog BDP-a u 2020.
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2021 / 17:27
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Hrvatsko gospodarstvo palo je u 2020. godini 8,6 posto, izvijestila je u utorak Svjetska banka, ublaživši i procjenu pada svjetskog gospodarstva i upozorivši vlade širom svijeta da su za oporavak ključni cijepljenje protiv covida 19 i investicije.

Prošlog ljeta SB je procijenio da će hrvatsko gospodarstvo u godini pandemije koronavirusa pasti 9,3 posto.

U 2021. godini BDP bi trebao porasti 5,4 posto, prognoziraju u Svjetskoj banci, potvrđujući prognozu iz prošlog lipnja.

U 2022. godini rast bi trebao usporiti na 4,2 posto, što znači da bi se gospodarstvo trebalo vratiti na pretpandemijsku razinu pred kraj iduće godine.

Širenje zaraze najteže je u regiji Europe i Azije pogodilo zemlje sa snažnom trgovinskom razmjenom ili financijskim vezama s eurozonom i one ovisne o uslugama i turizmu, uključujući Hrvatsku, Kosovo i Crnu Goru, ističu u SB-u.

Pandemija covida 19 proizvela je zdravstvenu i ekonomsku krizu u regiji, a broj zaraženih naglo je porastao u četvrtom tromjesečju 2020., prisiljavajući vlade na produljenje ili opetovano uvođenje mjera suzbijanja pandemije, podsjećaju.

Izgubljeni milijuni radnih mjesta

Vlade gotovo svih zemalja usvojile su mjere fiskalne potpore, ali pandemija je unatoč tome u prva tri tromjesečja 2020. prouzročila gubitak milijuna radnih mjesta, a broj nezaposlenih posebno je snažno porastao u srednjoj Europi i Rusiji, primjećuju u Svjetskoj banci.

Gospodarstvo je u regiji Europe i Azije u 2020. godini palo 2,9 posto, pri čemu je dvije trećine zemalja bilježilo dublji pad aktivnosti nego u vrijeme financijske krize.

U 2021. trebalo bi porasti umjerenih 3,3 posto, pod pretpostavkom o distribuciji učinkovitog cjepiva početkom godine u razvijenim i velikim gospodarstvima u nastajanju i u razvoju, uključujući Rusiju, te u ostalima u nastavku godine, napominju.

Pretpostavka je za ostvarivanje prognozirane stope rasta i da u regiji ponovo ne buknu geopolitičke napetosti, napominju u SB-u.

Čeka se oporavak eurozone

U srednjoj Europi rast bi se trebao stabilizirati na 3,6 posto, poduprt oporavkom trgovine koji će pratiti oporavak aktivnosti u eurozoni, uz prognoziranu stopu rasta u ovoj godini od 3,6 posto.

U 2020. gospodarstvo eurozone palo je prema procjenama SB-a 7,4 posto.

Iznimne mjere potpore gospodarstvu trebale bi se u regiji Europe i Azije protegnuti na cijelu 2021. godinu, drže u Svjetskoj banci.

Kratkoročni su izgledi za regiju neizvjesni i pretežu rizici koji bi mogli zakočiti gospodarski rast, ističu, ukazujući na nagli rast broja zaraženih u posljednje vrijeme i moguća još stroža ograničenja i nepovoljnu reakciju kućanstava i kompanija.

Rješenje su cijepljenje i investicije

Pandemija je uzela težak danak, koji se mjeri u izgubljenim ljudskim životima i velikom broju zaraženih, milijuni su gurnuti u siromaštvo a zaraza bi mogla prigušiti i ekonomsku aktivnost i prihode kroz dulje vremensko razdoblje, upozorava SB.

Svjetsko je gospodarstvo prošle godine palo 4,3 posto, procjenjuju sada u SB-u, ublaživši procjenu iz prošlogodišnjeg lipnja, prema kojoj su se aktivnosti trebale smanjiti 5,2 posto. Kao razlog navode snažniji oporavak Kine i blaži pad razvijenih gospodarstava.

Oporavak će u 2021. prigušen, napominju, blago snizivši procjenu od prošlog ljeta, na 4,0 posto, pod uvjetom da se cijepljenje protiv covida 19 nastavi i da vlade poduzmu mjere kako bi potaknule investicije.

Glavni prioritet vlada u kratkoročnoj perspektivi mora biti kontrola širenja covida 19 i brzo i sveobuhvatno cijepljenje stanovništva, ističu, dok potpora ekonomskoj aktivnosti zahtijeva uvjete za ciklus reinvestiranja fokusiran na održivi rast, manje ovisan o državnom zaduživanju.

"Da bi se prevladale posljedice pandemije i suzbili nepovoljni trendovi u investicijama, treba uložiti velike napore u poboljšanje poslovnog okruženja, veću fleksibilnost tržišta rada i proizvoda, transparentnost i sustav upravljanja", ističe predsjednik SB-a David Malpass.

Tagovi: Svjetska banka, hrvatski BDP
PROČITAJ I OVO
Hrvatski turizam u tri kvartala prošle godine izgubio čak 5,12 milijardi eura prihoda
ENORMNO
Hrvatski turizam u tri kvartala prošle godine izgubio čak 5,12 milijardi eura prihoda
ZAGREB - U tri kvartala prošle godine Hrvatska je u turizmu ostala bez prihoda koji su na razini od oko deset posto njezinog godišnjeg BDP-a i još jedna takva sezona značila bi i da će se otežati i usporiti oporavka.

Građani donirali milijune, Vlada većinu tog novca želi dati - sebi
DONACIJE
Građani donirali milijune, Vlada većinu tog novca želi dati - sebi
ZAGREB - Hrvatski građani su za potresom porušenu Baniju donirali više od 100 milijuna kuna. Sad je procurio vladin plan za raspodjelu tog novca.
Powell smirio strahovanja u vezi inflacije
INFLACIJA
Powell smirio strahovanja u vezi inflacije
WASHINGTON - Predsjednik američke središnje banke Powell u izvješću Kongresu kazao da bi moglo proći i više od tri godine prije nego što inflacija dosegne ciljane razine od oko 2 posto.
Hrvatska industrija kave traži ukidanje posebnog poreza
KAVA
Hrvatska industrija kave traži ukidanje posebnog poreza
ZAGREB - Ukidanjem posebnog poreza na kavu povećala bi se konkurentnost hrvatske industrije kave u odnosu na zemlje u okruženju i ulaganja u održivo poslovanje, inovacije, zapošljavanja, istaknuto je u srijedu na panelu o budućnosti industrije kave u organizaciji HUP-ove Koordinacije proizvođača, prerađivača i distributera kave.
Njemačka završila kriznu 2020. rastom BDP-a unatoč zaključavanju
RAST
Njemačka završila kriznu 2020. rastom BDP-a unatoč zaključavanju
BERLIN - Njemačko je gospodarstvo u četvrtom tromjesečju poraslo 0,3 posto, izvijestio je u srijedu zavod za statistiku, blago podignuvši procjenu rasta na kraju 2020. godine koju je obilježila kriza izazvana pandemijom koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE