GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska banka ublažila procjenu pada hrvatskog BDP-a u 2020.

Svjetska banka ublažila procjenu pada hrvatskog BDP-a u 2020.
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2021 / 17:27
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Hrvatsko gospodarstvo palo je u 2020. godini 8,6 posto, izvijestila je u utorak Svjetska banka, ublaživši i procjenu pada svjetskog gospodarstva i upozorivši vlade širom svijeta da su za oporavak ključni cijepljenje protiv covida 19 i investicije.

Prošlog ljeta SB je procijenio da će hrvatsko gospodarstvo u godini pandemije koronavirusa pasti 9,3 posto.

U 2021. godini BDP bi trebao porasti 5,4 posto, prognoziraju u Svjetskoj banci, potvrđujući prognozu iz prošlog lipnja.

U 2022. godini rast bi trebao usporiti na 4,2 posto, što znači da bi se gospodarstvo trebalo vratiti na pretpandemijsku razinu pred kraj iduće godine.

Širenje zaraze najteže je u regiji Europe i Azije pogodilo zemlje sa snažnom trgovinskom razmjenom ili financijskim vezama s eurozonom i one ovisne o uslugama i turizmu, uključujući Hrvatsku, Kosovo i Crnu Goru, ističu u SB-u.

Pandemija covida 19 proizvela je zdravstvenu i ekonomsku krizu u regiji, a broj zaraženih naglo je porastao u četvrtom tromjesečju 2020., prisiljavajući vlade na produljenje ili opetovano uvođenje mjera suzbijanja pandemije, podsjećaju.

Izgubljeni milijuni radnih mjesta

Vlade gotovo svih zemalja usvojile su mjere fiskalne potpore, ali pandemija je unatoč tome u prva tri tromjesečja 2020. prouzročila gubitak milijuna radnih mjesta, a broj nezaposlenih posebno je snažno porastao u srednjoj Europi i Rusiji, primjećuju u Svjetskoj banci.

Gospodarstvo je u regiji Europe i Azije u 2020. godini palo 2,9 posto, pri čemu je dvije trećine zemalja bilježilo dublji pad aktivnosti nego u vrijeme financijske krize.

U 2021. trebalo bi porasti umjerenih 3,3 posto, pod pretpostavkom o distribuciji učinkovitog cjepiva početkom godine u razvijenim i velikim gospodarstvima u nastajanju i u razvoju, uključujući Rusiju, te u ostalima u nastavku godine, napominju.

Pretpostavka je za ostvarivanje prognozirane stope rasta i da u regiji ponovo ne buknu geopolitičke napetosti, napominju u SB-u.

Čeka se oporavak eurozone

U srednjoj Europi rast bi se trebao stabilizirati na 3,6 posto, poduprt oporavkom trgovine koji će pratiti oporavak aktivnosti u eurozoni, uz prognoziranu stopu rasta u ovoj godini od 3,6 posto.

U 2020. gospodarstvo eurozone palo je prema procjenama SB-a 7,4 posto.

Iznimne mjere potpore gospodarstvu trebale bi se u regiji Europe i Azije protegnuti na cijelu 2021. godinu, drže u Svjetskoj banci.

Kratkoročni su izgledi za regiju neizvjesni i pretežu rizici koji bi mogli zakočiti gospodarski rast, ističu, ukazujući na nagli rast broja zaraženih u posljednje vrijeme i moguća još stroža ograničenja i nepovoljnu reakciju kućanstava i kompanija.

Rješenje su cijepljenje i investicije

Pandemija je uzela težak danak, koji se mjeri u izgubljenim ljudskim životima i velikom broju zaraženih, milijuni su gurnuti u siromaštvo a zaraza bi mogla prigušiti i ekonomsku aktivnost i prihode kroz dulje vremensko razdoblje, upozorava SB.

Svjetsko je gospodarstvo prošle godine palo 4,3 posto, procjenjuju sada u SB-u, ublaživši procjenu iz prošlogodišnjeg lipnja, prema kojoj su se aktivnosti trebale smanjiti 5,2 posto. Kao razlog navode snažniji oporavak Kine i blaži pad razvijenih gospodarstava.

Oporavak će u 2021. prigušen, napominju, blago snizivši procjenu od prošlog ljeta, na 4,0 posto, pod uvjetom da se cijepljenje protiv covida 19 nastavi i da vlade poduzmu mjere kako bi potaknule investicije.

Glavni prioritet vlada u kratkoročnoj perspektivi mora biti kontrola širenja covida 19 i brzo i sveobuhvatno cijepljenje stanovništva, ističu, dok potpora ekonomskoj aktivnosti zahtijeva uvjete za ciklus reinvestiranja fokusiran na održivi rast, manje ovisan o državnom zaduživanju.

"Da bi se prevladale posljedice pandemije i suzbili nepovoljni trendovi u investicijama, treba uložiti velike napore u poboljšanje poslovnog okruženja, veću fleksibilnost tržišta rada i proizvoda, transparentnost i sustav upravljanja", ističe predsjednik SB-a David Malpass.

Tagovi: Svjetska banka, hrvatski BDP
PROČITAJ I OVO
Stopa inflacije u travnju 2,1 posto, najviša od kolovoza 2018.
INFLACIJA
Stopa inflacije u travnju 2,1 posto, najviša od kolovoza 2018.
ZAGREB - Potrošačke cijene u travnju u Hrvatskoj su porasle 2,1 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak, što je najviša stopa inflacije još od kolovoza 2018. godine.
Njemačka industrija strojeva računa na tržišta u razvoju
STROJEVI
Njemačka industrija strojeva računa na tržišta u razvoju
BERLIN - Njemački proizvođači strojeva očekuju rast potražnje u Brazilu, Rusiji, Kini i Indiji, objavila je udruga VDMA, upućujući na oporavak industrije širom svijeta.
Država kriva za rast bruto inozemnog duga
ZADUŽENOST
Država kriva za rast bruto inozemnog duga
ANALIZA - Tijekom 2020. dinamika pada bruto inozemnog duga značajno je usporila u odnosu na godine ranije, najvećim dijelom kao rezultat smanjivanja inozemnih dužničkih obveza prvenstveno ostalih domaćih sektora (poduzeća) koji su u uvjetima pandemije zaustavljali investicije odnosno nova zaduživanja dok je država pogoršala svoju inozemnu poziciju.
NBS: Srbija dostigla pretkrizni nivo već u prvom kvartalu
USPESI
NBS: Srbija dostigla pretkrizni nivo već u prvom kvartalu
BEOGRAD – Referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije ostaje 1,0 posto, odlučeno je danas na sednici Izvršnog odbora NBS, na kojoj je istaknuto da je Srbija već u prvom kvartalu 2021. dostigla nivo ekonomske aktivnosti pre izbijanja pandemije Covid-19.
CEIZ indeks: BDP u prvom kvartalu pao 3,7%
SIGNALI
CEIZ indeks: BDP u prvom kvartalu pao 3,7%
ZAGREB - Kretanje CEIZ indeksa sugerira nastavak postupnog oporavka gospodarstva, a u prvom tromjesečju 2021. hrvatsko gospodarstvo će porasti za 3,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, dok će na godišnjoj razini u prvom kvartalu ipak biti zabilježen pad od 3,7 posto, procjene su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE