GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska banka: U Ukrajini se siromaštvo udeseterostručilo zbog rata

Svjetska banka: U Ukrajini se siromaštvo udeseterostručilo zbog rata
KATASTROFA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2022 / 20:39
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Ruski napadi na civilnu infrastrukturu u ukrajinskim gradovima daleko od linija bojišnice zakomplicirat će tešku ekonomsku situaciju s kojom je suočena zemlja, u kojoj se već siromaštvo udeseterostručilo ove godine, rekao je visoki dužnosnik Svjetske banke u subotu.

Arup Banerji, regionalni direktor Svjetske banke za istočnu Europu, rekao je da brza uspostava električne energije u Ukrajini nakon ovotjednih ruskih napada velikih razmjera na energetsku infrastrukturu odražava učinkovitost ratnog sustava, no da je promjena ruske taktike povećala rizike.

"Ako se ovo nastavi, persepektiva će biti puno, puno teža", rekao je Reutersu u intervjuu. "Kad zima zaista počne gristi... sigurno do prosinca ili siječnja, a ako se kuće ne poprave, može doći do još jednog unutarnjeg vala migracije, raseljavanja ljudi."

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je ovaj tjedan međunarodnim donatorima da Ukrajina treba oko 55 milijardi dolara - 38 milijardi da pokrije očekivani proračunski deficit za sljedeću godinu, i dodatnih 17 milijardi da započne obnavljati ključnu infrastrukturu, uključujući škole, stambene i energetske objekte.

Ukrajinski dužnosnici su naglasili da trebaju stalnu i predvidljivu financijsku pomoć kako bi vlada nastavila funkcionirati, dok počinje ključne popravke i obnovu.

Odgovor na Zelenskijev poziv, upućen tijekom godišnjih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke, ali i mnogi drugi sastanci koji su održani tijekom proteklih tjedana bili su ohrabrujući, rekao je Banerji.

"Većina zemalja dala je do znanja da će podržavati Ukrajinu financijski tijekom sljedeće godine, tako da je to vrlo pozitivan ishod", rekao je. Dvadeset pet posto populacije živjelo bi u siromaštvu do kraja godine, dok ih je prije rata bilonešto više od dva posto od prije rata, rekao je istaknuvši da bi taj broj mogao narasti čak i do 55 posto do kraja sljedeće godine.

Jednoglasan odabir ukrajinskog ministra financija Serhija Marčenka kao sljedećeg rotirajućeg predsjedatelja upravnih odbora obiju institucija 2023. godine također je dokaz snažne i ustrajne podrške za ratom uništenu zemlju, rekao je Banerji.

Direktorica MMF-a Kristalina Georgieva rekla je ovaj tjedan da su međunarodni partneri Ukrajine već dali 35 milijardi dolara u bespovratnim sredstvima i zajmovima za financiranje Ukrajine u 2022. godini, no da će financijske potrebe zemlje ostati "vrlo velike" u 2023. godini.

Osoblje MMF-a će se sastati s ukrajinskim vlastima u Beču sljedeći tjedan kako bi raspravljali o ukrajinskim proračunskim planovima i novom MMF-ovom instrumentu nadzora, koje bi trebalo otvoriti put punom programu MMF-a jednom kad to uvjeti dopuste, rekla je Georgieva.

Tagovi: Svjetska banka, siromaštvo, rat u Ukrajini, Kristalina Georgieva
PROČITAJ I OVO
Georgieva: Povećani rizici za globalnu financijsku stabilnost
UPOZORENJE
Georgieva: Povećani rizici za globalnu financijsku stabilnost
PEKING - Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva rekla je u nedjelju da su rizici za financijsku stabilnost porasli i pozvala na nastavak opreza iako su akcije naprednih gospodarstava smirile tržišni stres.
MMF: Kineski ekonomski rast činit će oko trećinu globalnog rasta 2023.
PROCJENE
MMF: Kineski ekonomski rast činit će oko trećinu globalnog rasta 2023.
PEKING - Kinesko gospodarstvo ima snažan skok, njezin gospodarski rast činit će oko jednu trećinu ovogodišnjeg rasta globalnog gospodarstva, rekla je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva u govoru održanom u China Developmentu. Forum 2023.
Srbija: Najviše zarađuju programeri
ZARADE
Srbija: Najviše zarađuju programeri
BEOGRAD – Najplaćenija delatnost u Srbiji je informisanje i telekomunikacije, gde je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku januarski neto prosek iznosio 198.512 dinara a u okviru nje najbolje su zarađivali programeri, u proseku po 256. 011 dinara.
Rekordan rast zaposlenosti u Njemačkoj
TRŽIŠTE RADA
Rekordan rast zaposlenosti u Njemačkoj
BERLIN - Broj zaposlenih u Njemačkoj dosegnut će povijesni rekord od 34,85 milijuna, 340.000 više nego 2022. godine, prema proljetnoj prognozi Nürnberškog instituta za istraživanje tržišta rada.
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
USPOREDBE
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
LJUBLJANA - Bruto domaći proizvod po stanovniku, izražen u standardima kupovne moći, 2022. godine u Europi se kretao od 41 posto ispod prosjeka EU do 161 posto iznad njega. Najmanji je bio u Bugarskoj, a najviši u Luksemburgu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE