GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska banka priznala: Brojne države prevarile indeks lakoće poslovanja

Svjetska banka priznala: Brojne države prevarile indeks lakoće poslovanja
SMIJEŠNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.09.2020 / 10:50
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Prema indeksu lakoće poslovanja Svjetske banke, neke su zemlje postigle ogroman napredak posljednjih godina. Sada se sumnja da su podaci bili netočni.

Prema indeksu lakoće poslovanja Svjetske banke, koji Svjetska banka izračunava za praćenje regulacije poslovnog okruženja i zaštitu vlasničkih prava, zemlje poput Rusije, Azerbejdžana, Kenije i Uzbekistana naglo su porasle u posljednjim izvješćima. Potonji su poboljšali svoj rang do 80 mjesta u proteklih pet godina. Indija se katapultirala sa 132. na 63. mjesto, a ove godine - na radost premijera Narendre Modija - potkontinent je čak među prvih 50.

Svjetska banka sada ponovno otvara svojih posljednjih pet izvješća nakon što je prošlog vikenda priznala nepravilnosti u formiranju svog globalno priznatog indeksa. Prema izjavi multilateralne organizacije i razvojne banke, u izvješćima za 2018. i 2020. utvrđeno je nekoliko nepravilnosti.

"Podaci iz posljednjih pet godina trebaju se sustavno pregledavati", rekla je banka. Do tada, prema Financial Timesu (FT), neće biti novog izdanja izvještaja o indeksu, koje je stvoreno 2002. godine i sadrži podatke o ekonomskoj opremljenosti, birokraciji i konkurentnosti 190 zemalja.

Sasvim je moguće da će se podaci naknadno ispraviti. U posljednje vrijeme posebno su uočljivi skokovi Saudijske Arabije, Kine i Azerbejdžana. Kraljevina Saudijska Arabija porasla je sa 92. na 62. mjesto, iako su izražene snažne sumnje i kritike da se, na primjer, pravni okvir za osnivanje poduzeća zapravo tako značajno poboljšao. Isto vrijedi i za druge dvije spomenute zemlje.

Kina je čudesno pretekla Francusku, premda je prema indeksu iz 2015. Kina još uvijek bila prilično dugotrajna i složena za rad - otprilike složena poput Namibije ili Paragvaja, koji igraju u ligi sličnoj Narodnoj Republici: spora birokracija, nejasne odgovornosti, vrlo komplicirani postupci , kojima je teško upravljati bez državnih partnerskih tvrtki. Peking je žestoko odbacio kritike napretka s 46. na 31. mjesto, rekavši da je to zapadna propaganda.

Uz to, metodologija izračuna indeksa u prošlosti je promijenjena nekoliko puta. Promjene su nekim zemljama višeg ranga dale dodatnu prednost na ljestvici, dok zemlje nižeg ranga nisu imale koristi. Indija, koja se, na primjer, u izvješću iz 2018. našla na 130. ili 100. mjestu imala je koristi od takvih promjena, upozoravaju kritičari.

Inače, u posljednjem izvješću Svjetske banke Slovenija se popela za tri mjesta, s 40. na 37. mjesto. Pretekla je, između ostalih, Portugal, Poljsku, Češku, Nizozemsku i Slovačku.

Fokus na ulagače mami zemlje da smanje poreze ili olakšaju regulativu, iako bi - makroekonomski - pravi potez bio upravo suprotan, citirao je FT bivšeg predsjednika Gospodarske komisije UN-a za Afriku Carlosa Lopeza, koji predaje na Sveučilištu u Cape Townu. Vlade se, naime, natječu za izravna strana ulaganja, a ulagači uživaju visok rang po indeksu lakoće poslovanja.

Kritičari također ističu da izvještaj Svjetske banke potiče korupciju, što se ne odražava na indeks Svjetske banke. Brze građevinske dozvole samo su jedan takav primjer. Primjerice, u Sudanu zakon predviđa da se na građevinsku dozvolu čeka 270 dana, no u praksi je neke tvrtke dobivaju nakon pet dana. Ova vrsta poslovanja donosi brojne bodove u indeksu lakoće poslovanja.

Tagovi: Svjetska banka, indeks lakoće poslovanja, građevinske dozvole, Rusija, NR Kina, Uzbekistan
PROČITAJ I OVO
Bank of America: Kina će prestići SAD i postati najveća svjetska ekonomija već 2028.
ANALITIČARI
Bank of America: Kina će prestići SAD i postati najveća svjetska ekonomija već 2028.
NEW YORK - Kina ima dobre šanse udvostručiti veličinu svoje ekonomije do 2035. godine i usput nadmašiti SAD kao najveću svjetsku ekonomiju, rekla je ekonomistica iz Bank of America (BofA) Helen Qiao.
Slovenski proračun u siječnju s deficitom od 432 milijuna eura
DEFICIT
Slovenski proračun u siječnju s deficitom od 432 milijuna eura
LJUBLJANA - Slovenski je proračun u siječnju zabilježio nešto manje od 890 milijuna eura prihoda, što je 1,7 posto manje u odnosu na siječanj prošle godine, a rashodi su porasli za 48 posto, na 1,32 milijarde eura.
Američki Zastupnički dom odobrio covid plan vrijedan 1,9 bilijuna dolara
ZELENO SVJETLO
Američki Zastupnički dom odobrio covid plan vrijedan 1,9 bilijuna dolara
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden izvojevao je prvu zakonodavnu pobjedu kada je rano u subotu Zastupnički dom usvojio njegov paket pomoći za oporavak od pandemije koronavirusa vrijedan 1,9 bilijuna dolara.
Hrvatskoj će trebati barem dvije-tri godine da dostigne razinu iz 2019.
REALNO
Hrvatskoj će trebati barem dvije-tri godine da dostigne razinu iz 2019.
ANALIZA - U ovoj godini početak pozitivnih godišnjih stopa rasta gospodarske aktivnosti očekujemo u drugom tromjesečju, ali bi snažniji zamašnjak trebao biti vidljiviji tek u drugoj polovici godine.
HNB: Pad BDP-a visok, no kretanja nešto povoljnija od ranijih projekcija
OCJENE
HNB: Pad BDP-a visok, no kretanja nešto povoljnija od ranijih projekcija
ZAGREB - Pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prošloj godini za 8,4 posto i dalje je vrlo visok, iako su ostvarena kretanja nešto povoljnija od projekcija Hrvatske narodne banke (HNB) s kraja 2020. godine, ističu iz HNB-a u komentaru najnovijih podataka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE