GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska banka predviđa kraj inflacije

Svjetska banka predviđa kraj inflacije
PREDVIĐANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.09.2023 / 10:39
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Globalno tržište žitarica trebalo bi se ubrzo potpuno oporaviti. I to zbog rekordne proizvodnje pšenice, kukuruza i riže. Prema zadnjem izvješću Svjetske banke, takav razvoj događaja konačno će stabilizirati globalni lanac proizvodnje i prodaje hrane, piše u utorak Jutarnji list.

Ako znamo da je rast cijena prehrambenih proizvoda bio jedan od glavnih okidača inflacije u Hrvatskoj, prognoze Svjetske banke razlog su za umjereni optimizam hrvatskih potrošača. Stopa inflacije hrane u Hrvatskoj od studenoga 2022. do lipnja ove godine u konstantnom je padu, pokazuju zadnji podaci Svjetske banke.

Takva inflacija u zadnjih godinu dana bila je najviša u studenome 2022., kada je iznosila 20,4 posto. U lipnju je bila 12,4 posto, što je 2,4 posto manje nego mjesec prije. Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je tijekom ljeta ipak zabilježen rast stopa inflacije u kategoriji hrane i bezalkoholnih pića.

Naime, u odnosu na lipanj proizvodi iz navedene kategorije u srpnju su poskupjeli 0,3 posto, dok su mjesec dana poslije bili skuplji 0,2 posto, što se može pripisati turističkoj sezoni. Ipak, Hrvatska ostaje među europskim državama s najvišim stopama inflacije hrane.

Usporedbe radi, u Europi su nešto veće stope inflacije hrane u lipnju imale Estonija (16,4%), Francuska i Belgija (13,2%) te Mađarska (23,1%). No inflacija pada i kod naših sjevernih susjeda, već u srpnju bila je 17,1 posto. U prosincu 2022. stopa inflacije hrane u Mađarskoj bila je golemih 44,8 posto. Stope inflacije prehrambenih proizvoda u Njemačkoj kreću se otprilike podjednako kao i u nas, piše novinar Jutarnjeg lista Luka Fišić.

Tagovi: Svjetska banka, inflacija
PROČITAJ I OVO
Eurozona ovog ljeta zapala u blagu recesiju
RECESIJA
Eurozona ovog ljeta zapala u blagu recesiju
FRANKFURT - Gospodarstvo eurozone u trećem je tromjesečju bilo u blagoj recesiji, objavio je u četvrtak Eurostat. Bruto domaći proizvod 20 članica pao je od drugog do trećeg tromjesečja za 0,1 posto.
Rad od kuće u Njemačkoj dvostruko prisutniji nego u 2019.
NEMA PROMJENA
Rad od kuće u Njemačkoj dvostruko prisutniji nego u 2019.
BERLIN - Broj zaposlenika koji rade isključivo od kuće u Njemačkoj gotovo se učetverostručio od pandemije. Dok je 2019. na taj način radilo 674.000 ljudi, lani ih je bilo oko 2,285 milijuna ili oko šest posto svih zaposlenih.
Novi udarac Scholzu - proračunska kriza ide u 2024.
KRIZA
Novi udarac Scholzu - proračunska kriza ide u 2024.
BERLIN - Njemački parlament neće moći na vrijeme glasovati o proračunu za iduću godinu, poručio je u četvrtak istaknuti član Socijaldemokratske stranke (SPD) kancelar Olaf Scholz (Scholz) u SMS poruci stranačkim kolegama.
Neočekivani pad njemačke Industrijske proizvodnje u listopadu
PAD
Neočekivani pad njemačke Industrijske proizvodnje u listopadu
BERLIN - Obujam industrijske proizvodnje u Njemačkoj u listopadu je neočekivano smanjen, u odnosu na rujan, prema prvoj procjeni njemačkog državnog statističkog ureda Destatis, manji je za 0,4 posto. Pad je rezultat manjeg obujma proizvodnje strojeva i opreme, što je pojačalo strah da će Njemačka ovu godinu završiti u recesiji.
Deseta obljetnica smrti Vladimira Veselice
DOGAĐAJI
Deseta obljetnica smrti Vladimira Veselice
ZAGREB – Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ugostit će prigodni panel „Sjećanje na prvog predsjednika Hrvatskog društva ekonomista profesora Vladimira Veselicu“.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE