GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska banka poboljšala procjene rasta ruske ekonomije

Svjetska banka poboljšala procjene rasta ruske ekonomije
BOLJE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2021 / 11:49
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Svjetska banka (SB) povisila je procjene rasta ruskog gospodarstva u 2021. i 2022. godini, predviđajući jačanje povjerenja kompanija i potrošača, iako će oporavak ovisiti o uspješnom suzbijanju pandemije novog koronavirusa.

Ruski bruto domaći proizvod (BDP) porast će ove godine za 2,9 posto a iduće za 3,2 posto, procjenjuje SB u izvješću objavljenom u srijedu. U prosincu bili su prognozirali da će porasti 2,6 odnosno tri posto.

U 2020. godini rusko je gospodarstvo zbog pandemije novog koronavirusa palo 3,1 posto, najsnažnije u 11 godina, no blaže no što su predviđali Svjetska banka i drugi ekonomisti.

"Uz pretpostavku da Rusiju neće zahvatiti treći val koronavirusne zaraze, povjerenje potrošača i kompanija trebalo bi ojačati, čime bi se utro put postupnom gospodarskom oporavku”, procjenjuju u SB-u.

Zamjenica ministra zdravstva Tatjana Semjonova upozorila je jučer da je Rusiju zahvatio treći val širenja koronavirusa, prema izvješću ruske novinske agencije Tass.

Ruski gospodarski izgledi suočeni su sa značajnim rizicima, napominje SB, koji uključuju moguće pogoršanje kvalitete imovine banaka, kolebanje građana u vezi cijepljenja i moguću slabiju efikasnost cjepiva no što se očekivalo.

Rusija je masovno počela cijepiti građane u prosincu lani, podsjeća Reuters.

"Oporavak će u bliskoj budućnosti ovisiti o suzbijanju pandemije, a dugoročni gospodarski izgledi ovisit će o poticanju potencijalnog rasta", naglasila je Svjetska banka.

Vlada bi potencijalni rast mogla potaknuti diversifikacijom gospodarstva, smanjenim utjecajem države na gospodarstvo, jamčenjem istih uvjeta za sve aktere u privatnom sektoru, poboljšanim upravljanjem i korištenjem prednosti koje se otvaraju promjenama globalnih lanaca vrijednosti.

U nedavnom intervjuu Reutersu, SB je Rusiji preporučio da raspetlja složenu mrežu zakona i potiče poslovnu kulturu koja bi ulagačima ulijevala veću sigurnost želi li ponovno privući izravna strana ulaganja.

Tagovi: Svjetska banka, ruska ekonomija
PROČITAJ I OVO
G7 namjerava prikupiti 600 milijardi dolara za zemlje u razvoju kao odgovor Kini
IDEJE
G7 namjerava prikupiti 600 milijardi dolara za zemlje u razvoju kao odgovor Kini
SCHLOSS ELMAU - Čelnici skupine G7 obećali su u nedjelju da će prikupiti 600 milijardi dolara privatnih i javnih sredstava u pet godina za financiranje infrastrukturnih projekata u zemljama u razvoju i suprotstavljanje kineskoj inicijativi Pojas i put.
Marić: Najava investicijskog rejtinga je šlag na torti
ZADOVOLJSTVO
Marić: Najava investicijskog rejtinga je šlag na torti
ZAGREB - Agencija Moodys objavila je da bi mogla podići kreditni rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju nakon preporuke EU-a o ulasku u eurozonu. Ministar financija Zdravko Marić povodom te objave održao je konferenciju za medije.
Plenković: Moodysova najava potvrđuje važnost ulaska u eurozonu
PREMIJER
Plenković: Moodysova najava potvrđuje važnost ulaska u eurozonu
ZAGREB - Najava agencije Moodys o dizanju kreditnog rejtinga Hrvatske potvrda je da će ulazak u eurozonu ojačati hrvatsko gospodarstvo i pomoći u kriznim vremenima, ocijenio je u subotu premijer Andrej Plenković.
Moodys signalizirao podizanje rejtinga Hrvatske u investicijsku kategoriju
SIGNALI
Moodys signalizirao podizanje rejtinga Hrvatske u investicijsku kategoriju
ZAGREB- Agencija Moodys objavila je da bi mogla podići kreditni rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju nakon preporuke EU-a o ulasku u eurozonu.
Realna plaća vrijedi sve manje, travanjski podaci izazivaju glavobolju
ZARADE
Realna plaća vrijedi sve manje, travanjski podaci izazivaju glavobolju
ANALIZA - Iako se dinamika rasta neto plaća zadržala na razinama iz ožujka, sve snažnija inflacija umanjuje njihovu realnu vrijednost.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE