GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska banka otkazala izvješće Doing Business zbog namještanja ljestvice

Svjetska banka otkazala izvješće Doing Business zbog namještanja ljestvice
SKANDALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.09.2021 / 14:20
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Svjetska banka otkazala je objavu izvješća o regulativi poslovanja u zemljama širom svijeta nakon što je istraga razotkrila "neprimjereni pritisak" čelnika pri sastavljanju ljestvice i sporni plasman Kine, ali i Saudijske Arabije, UAE-a i Azerbajdžana.

SB je nakon internih izvješća u lipnju 2020. o "nepravilnosti podataka" u (izvješćima) Doing Business 2018 i 2020 inicirao niz analiza i revizija, i uprava je danas na temelju njihovih rezultata odlučila prekinuti njihovu objavu, stoji u priopćenju, objavljenom u četvrtak.

Interna revizija i istraga odvjetničkog ureda WilmerHalea otvorili su "etička pitanja, uključujući ona o ponašanju bivših dužnosnika odbora i sadašnjih i nekadašnjih zaposlenika SB-a", navode u SB-u.

Odvjetnički ured WilmerHale proveo je istragu kako bi utvrdio kako su neprimjereno izmijenjeni podaci za Kinu, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Azerbajdžan.

Utvrdili su "izravan i neizravan pritisak" viših dužnosnika u uredu tadašnjeg predsjednika SB-a Jima Yonga Kima da se promijeni metodologija i poboljša plasman Kine, vjerojatno po njegovim uputama.

Kim je tada zajedno s tadašnjom izvršnom direktoricom SB-a Kristalinom Georgievom, danas čelnicom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), vodio pregovore o dokapitalizaciji SB-a i željeli su podršku Pekinga.

Georgieva i njezin ključni savjetnik Simeon Djankov navodno su podvrgavali pritisku službenike SB-a kako bi "unijeli konkretne izmjene u kineske podatke" i poboljšali plasman Kine na ljestvici u sklopu izvješća Doing Business upravo u vrijeme te kampanje.

Kina je nakon metodoloških izmjena u konačnoj verziji izvješća iz 2017. godine bila plasirana za sedam mjesta bolje nego u njegovoj prvoj verziji, završivši na 78. mjestu.

SB je pak 2018. objavio povećanje kapitala za 13 milijardi dolara, čime je udio Kine povećan sa 4,68 na 6,01 posto.

Georgieva, aktualna čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), naglasila je u priopćenju, objavljenom u četvrtak, da se ne slaže sa zaključcima i tumačenjima izvješća, dodavši da je o njima izvijestila izvršni odbor MMF-a.

Nekadašnji čelnik SB-a nije odgovorio na upit Reutersa da komentira rezultate istrage, a agencija nije odmah uspjela kontaktirati Djankova.

Istražitelji su izdvojili i pritiske povezane s podacima koji su odredili plasman Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Azerbajdžana u "Doing Business 2020", objavljenom prošle godine, ali nisu našli dokaze upletenosti čelnika SB-a u te izmjene.

Dužnosnici Saudijske Arabije smatrali su da autori SB-ovog izvješće ne uzima u obzir, kako su tvrdili, uspješne reforme, navodi odvjetnički ured u izvješću.

Saudijska Arabija popela se u spornom izvješću za 30 mjesta, na 62. mjesto.

"Poradit ćemo u budućnosti na novom pristupu u ocjenjivanju poslovne i investicijske klime", poručili su iz Svjetske banke.

Neprofitna udruga Oxfam izrazila je zadovoljstvo odlukom Svjetske banke o obustavi izvješća o uvjetima poslovanja, istaknuvši da su kroz dugo razdoblje poticali vlade da demontiraju zakonsku zaštitu radnika i smanjuju poreze kompanijama kako bi poboljšale plasman na ljestvici.

Nekadašnji šef SB-a Paul Romer prvi je izrazio sumnju u objektivnost izvješća "Doing Business", još 2018. godine, ustvrdivši da je plasman Čilea možda bio pod utjecajem činjenica da je na predsjedničkoj dužnosti socijalistkinja Michelle Bachelet.

Ubrzo nakon tog istupa Rometr je otišao iz Svjetske banke, podsjeća Reuters.

Tagovi: Svjetska banka, Doing Business, Jim Yong Kim, Kristalina Georgieva
PROČITAJ I OVO
I Nijemce muče poskupljenja
INFLACIJA
I Nijemce muče poskupljenja
BERLIN - Cijene u Njemačkoj rastu kao nikad u posljednja tri desetljeća. Osjetno su skuplji grijanje, benzin i hrana. To ima veze s cijenom energenata i većom potražnjom koja se pojavila s popuštanjem pandemije.
Vrhunac inflacije u Hrvatskoj očekuje se u prvom kvartalu 2022.
OČEKIVANJA
Vrhunac inflacije u Hrvatskoj očekuje se u prvom kvartalu 2022.
ZAGREB – Inflacija je u rujnu u Hrvatskoj nastavila ubrzavati i potrošačke cijene su bile veće za 3,3 posto nego u istom mjesecu prošle godine.
Godišnja stopa inflacije u rujnu 3,3 posto, najviša od ožujka 2013.
INFLACIJA
Godišnja stopa inflacije u rujnu 3,3 posto, najviša od ožujka 2013.
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj u rujnu su porasle 3,3 posto na godišnjoj razini, što je najviša stopa rasta od ožujka 2013. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku objavljeni u petak.
Poljska najavljuje dodatnih 1,5 milijardi zlota pomoći građanima
POMOĆ
Poljska najavljuje dodatnih 1,5 milijardi zlota pomoći građanima
VARŠAVA - Poljska će osigurati dodatnih 1,5 milijardi zlota (328 milijuna eura) pomoći građanima kako bi se lakše nosili s višim računama za potrošnju energije, izjavio je u petak poljski ministar za klimu.
Japan osniva vijeće za redistribuciju bogatstva
POTEZI
Japan osniva vijeće za redistribuciju bogatstva
TOKIO - Japanski premijer Fumio Kishida pokrenuo je u petak vijeće zaduženo za formiranje strategije koja bi adresirala dohodovne nejednakosti i redistribuirala bogatstvo, što Kishida naziva "novim oblikom kapitalizma".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE