GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska banka očekuje oporavak ruskog BDP-a u 2021.; upozorava na banke

Svjetska banka očekuje oporavak ruskog BDP-a u 2021.; upozorava na banke
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2020 / 17:02
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Rusko će se gospodarstvo početi oporavljati u 2021. godini dinamikom koja će ovisiti o utjecaju cjepiva u pandemiji covida-19, no za ruske banke najgore možda tek dolazi, procjenjuje Svjetska banka.

Rusko gospodarstvo, uveliko ovisno o kretanju cijena sirovina na svjetskim tržištima, ove je godine pogodio oštar pad cijena nafte, njezina glavnog izvoznog proizvoda, i utjecaj novog koronavirusa, s obzirom da mjere zatvaranja koče poslovnu aktivnost.

Ruski bruto domaći proizvod (BDP) u ovoj će se godini smanjiti za četiri posto, nakon što je dobit velikih i srednjih tvrtki potonula u prvih devet ovogodišnjih mjeseci oko 40 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavila je u srijedu Svjetska banka u redovnom izvješću.

U 2021. godini ruski bi BDP trebao porasti za 2,6 posto prema baznom scenariju, navodi se u izvješću, uz napomenu da se ruska vlada može odlučiti protegnuti fiskalnu konsolidaciju i na dulje vremensko razdoblje no što trenutno planiraju, s naglaskom na postupnost mjera.

"Očekuje se da će glavni pokretač rasta u 2021. i 2022. godini biti oporavak potrošnje, poduprt monetarnim popuštanjem i jačanjem povjerenja”, navodi se u izvješću SB-a

"Očekuje se jačanje potrošačkog i poslovnog povjerenja, uz uvjet da cjepivo bude sigurno i učinkovito uvedeno", dodaje se.

Bude li pak broj novozaraženih rastao brže no što se procjenjuje u osnovnom scenariju, te ako se takav nagli rasta zadrži i u drugoj polovini iduće godine, ruski BDP mogao bi porasti po stopi od svega 0,6 posto, ističu u izvješću.

To bi se moglo dogoditi, smatraju u SB-u, bude li organizirano uvođenje odobrenog cjepiva odgođeno za oko tri tromjesečja i bude li ograničeno zbog generalnog protivljenja cijepljenju protiv covida-19.

Rusija, četvrta zemlja u svijetu po ukupnom broju zaraženih od koronavirusa, ovog je mjeseca počela cijepiti građane, a samo u Moskvi planiraju cijepiti do sedam milijuna ljudi.

Ruska središnja banka i vlada dosada su uspijevale ublažiti izravne pritiske na bankarski sektor, ali slabljenje kvalitete imovine u korporativnom i maloprodajnom segmentu pritišće profitabilnost banaka, upozoravaju ujedno u SB-u.

"Stvarni razmjeri problematičnih zajmova u bankovnim bilancama počet će poprimati jasnije obrise najkasnije sredinom 2021. godine, kada će biti ukinute preostale regulatorne mjere odgode plaćanja”, ističu u SB-u.

"Dosadašnje slabe točke, poput visokog udjela loših zajmova, u kombinaciji s neizvjesnošću u pogledu trajanja drugog vala pandemije i povezanih gospodarskih troškova upućuju na zaključak da bankama možda najgore tek slijedi”, upozorila je Svjetska banka.

Tagovi: Svjetska banka, ruska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Bank of America: Kina će prestići SAD i postati najveća svjetska ekonomija već 2028.
ANALITIČARI
Bank of America: Kina će prestići SAD i postati najveća svjetska ekonomija već 2028.
NEW YORK - Kina ima dobre šanse udvostručiti veličinu svoje ekonomije do 2035. godine i usput nadmašiti SAD kao najveću svjetsku ekonomiju, rekla je ekonomistica iz Bank of America (BofA) Helen Qiao.
Slovenski proračun u siječnju s deficitom od 432 milijuna eura
DEFICIT
Slovenski proračun u siječnju s deficitom od 432 milijuna eura
LJUBLJANA - Slovenski je proračun u siječnju zabilježio nešto manje od 890 milijuna eura prihoda, što je 1,7 posto manje u odnosu na siječanj prošle godine, a rashodi su porasli za 48 posto, na 1,32 milijarde eura.
Američki Zastupnički dom odobrio covid plan vrijedan 1,9 bilijuna dolara
ZELENO SVJETLO
Američki Zastupnički dom odobrio covid plan vrijedan 1,9 bilijuna dolara
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden izvojevao je prvu zakonodavnu pobjedu kada je rano u subotu Zastupnički dom usvojio njegov paket pomoći za oporavak od pandemije koronavirusa vrijedan 1,9 bilijuna dolara.
Hrvatskoj će trebati barem dvije-tri godine da dostigne razinu iz 2019.
REALNO
Hrvatskoj će trebati barem dvije-tri godine da dostigne razinu iz 2019.
ANALIZA - U ovoj godini početak pozitivnih godišnjih stopa rasta gospodarske aktivnosti očekujemo u drugom tromjesečju, ali bi snažniji zamašnjak trebao biti vidljiviji tek u drugoj polovici godine.
HNB: Pad BDP-a visok, no kretanja nešto povoljnija od ranijih projekcija
OCJENE
HNB: Pad BDP-a visok, no kretanja nešto povoljnija od ranijih projekcija
ZAGREB - Pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prošloj godini za 8,4 posto i dalje je vrlo visok, iako su ostvarena kretanja nešto povoljnija od projekcija Hrvatske narodne banke (HNB) s kraja 2020. godine, ističu iz HNB-a u komentaru najnovijih podataka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE