GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Švicarska vlada očekuje najveći pad BDP-a od 1975.

Švicarska vlada očekuje najveći pad BDP-a od 1975.
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2020 / 10:50
Autor: SEEbiz / H
BERN - Švicarsko gospodarstvo ove godine će pretrpjeti najgori pad u nekoliko zadnjih desetljeća, jer pandemija koronavirusa nagriza proizvodnju i radna mjesta, priopćila je švicarska vlada, ali i istaknula da će pad biti manji nego što se očekivalo te će iznositi 6,2 posto.

To je najveći pad švicarskog BDP-a od 1975., kada su tu zemlju pogodile posljedice naftne krize.

Očekuje se i rast stope nezaposlenosti na 3,8 posto, jer vanjska trgovina pati, osobna potrošnja se smanjuje, a kompanije tek izlaze iz mjera i obustava nametnutih im radi zaustavljanja širenje virusa covid-19.

Nova vladina prognoza ipak je poboljšanja u odnosu na pad BDP-a od 6,7 posto koji su ekonomisti švicarske vlade predvidjeli u travnju i povoljnija je od očekivanja za druge europske zemlje. OECD, naime, za Veliku Britaniju predviđa pad od 11,5 posto, Francusku 11,4, a Italiju 11,3 posto.

Švicarska vlada očekuje postupan oporavak tijekom druge polovice godine, pod uvjetom da se ne pojavi masivan drugi val bolesti, zajedno s ozbiljnim ograničenjima.

Za 2021. godine predviđa gospodarski rast od 4,9 posto, iako će nezaposlenost i dalje ostati visoka po švicarskim standardima, od 4,1 posto.

Švicarska vlada je na krizu odgovorila paketom poticaja vrijednim više od 60 milijardi franaka, što je blizu 10 posto nacionalnog BDP-a, a više od 15 milijardi švicarskih franaka za hitne zajmove također je podijeljeno za gotovo 130 tisuća tvrtki. Oko 1,9 milijuna ljudi ili 37 posto radne snage, zatražilo je državnu pomoć.

Švicarsko zatvaranje radi sprječavanja širenja covida bilo je blaže nego u drugim zemljama, dok je veliki farmaceutski sektor u zemlji i dalje uspješan.

Tagovi: Švicarska, švicarska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
MIROVINE
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
ZAGREB - Prosječni Hrvat u mirovinu ide s nepunih 60 godina, zbog čega su naši novopečeni umirovljenici neki od najmlađih u Europi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE