GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Švicarska ne strahuje od recesije

Švicarska ne strahuje od recesije
STABILNI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.08.2022 / 07:30
Autor: SEEbiz / klix.ba
BERN - Švicarska ne očekuje ulazak u recesiju ove godine, uprkos globalnoj krizi izazvanoj ratom u Ukrajini te poremećaju u svjetskoj oprskbi energijom.

Glavni ekonomist u švicarskoj vladi Eric Scheidegger rekao je da švicarska ekonomija dobro stoji, te da se ne očekuje recesija.

"U našem najlošijem scenariju, nulti rast recesije mogao bi se očekivati tek u 2023. godini i to po stopi od svega dva posto", kaže Scheidegger.

Usprkos prijetnji nestašice struje i učincima rata u Ukrajini, Scheidegger ne vidi ozbiljnu privrednu krizu koja ide prema Švicarskoj.

"Trenutno je situaciju u privredi još uvijek dobra. Pokazatelji čak govore da se privreda, nakon izbijanja rata u Ukrajini, sve bolje razvija. Mjere ekonomske potpore kao što su opće povlastice ili porezne olakšice trenutno stoga nisu niti potrebne niti korisne", dodao je.

Scheidegger je također rekao da je švicarska privreda manje osjetljivo na visoke cijene energije nego druge evropske zemlje jer plin čini samo pet posto njihove ukupne potrošnje energije.

Rekao je da će vlada raspravljati o mogućim mjerama za obuzdavanje visokih cijena energije u udućim sedmicama što bi moglo uključivati smanjenje premija zdravstvenog osiguranja za domaćinstva s niskim prihodima.

Što se tiče inflacije, rekao je da je Švicarska "otok blaženstva" u poređenju sa SAD-om i da će inflacija vjerovatno pasti prije kraja godine.

Tagovi: Švicarska, švicarska ekonomija, recesija, inflacija
PROČITAJ I OVO
Njemačka: Ovakav pesimizam potrošača nije viđen od 1991.
PESIMIZAM
Njemačka: Ovakav pesimizam potrošača nije viđen od 1991.
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim potrošačima odavno nije bilo tako loše. Ljudi su zabrinuti zbog visokih cijena energije i galopirajuće inflacije. I na burzi vlada negativan trend.
Potpisan sporazum o partnerstvu EK-a i Hrvatske za 9 milijardi bespovratnih eura
BESPOVRATNO
Potpisan sporazum o partnerstvu EK-a i Hrvatske za 9 milijardi bespovratnih eura
ZAGREB - Povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak, u četvrtak su na posebnoj sjednici vlade potpisale Sporazum o partnerstvu između Europske komisije i Republike Hrvatske, koji Hrvatskoj omogućuje korištenje bespovratnih devet milijardi eura iz fondova EU-a do 2027. godine.
Italija snizila prognozu rasta u 2023.
SNIŽENE PROGNOZE
Italija snizila prognozu rasta u 2023.
RIM - Talijanska vlada na odlasku znatno je snizila prognozu gospodarskog rasta u idućoj godini zbog vrtoglavo visokih troškova energije, no procjenjuje da će porezni prihodi poboljšati stanje u javnim financijama.
Inflacija u Njemačkoj u rujnu dosegnula 10 posto
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj u rujnu dosegnula 10 posto
BERLIN - Stopa inflacije u Njemačkoj porasla je u rujnu na 10 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu otkada statistički ured raspolaže usporedivim podacima, potaknuta ubrzanim rastom cijena energije i hrane.
Njemačka: Novi paket mjera za zaštitu građana od rasta cijena energenata
MJERE
Njemačka: Novi paket mjera za zaštitu građana od rasta cijena energenata
BERLIN - Njemačka vlada donijela je nove mjere u borbi protiv energetske krize koje sadrže i određivanje gornje granice za plin i električnu energiju, za što će se izdvojiti 200 milijardi eura, priopćeno je u četvrtak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE