GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Švicarska će od 2022. oporezivati i mito

Švicarska će od 2022. oporezivati i mito
POREZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.11.2020 / 08:26
Autor: SEEbiz / H
BERN - Švicarske tvrtke od 2022. više neće moći od porezne osnovice odbiti mito plaćeno privatnim osobama, odredila je švicarska vlada u izmjenama poreznih zakona.

Pored mita, odbitak od poreza neće biti ni troškovi financiranja kriminalnih aktivnosti ni avansna naknada za kazneno djelo, odlučila je vlada.

Švicarska je poznata po institutu bankarske tajne i na glasu je kao pouzdano utočište za novac iz inozemstva, pa je vlada je ipak odlučila zadržati porezne odbitke za neke prekršaje. Tako će se strane novčane kazne moći odbiti od poreza, ako nisu u skladu sa švicarskom politikom.

"Kao i do sada, domaće kaznene financijske sankcije, odnosno novčane kazne i administrativne kaznene sankcije, ni ubuduće se neće moći odbiti od poreza. S druge strane, strane kaznene financijske sankcije moći će se odbiti od poreza u iznimnim slučajevima, ako krše švicarsku politiku ili ako tvrtka vjerodostojno dokaže da je poduzela sve opravdane korake kako bi se uskladila sa zakonom", objasnila je vlada.

Promjene će nakon stupanja na snagu 1. siječnja 2022. biti u skladu s preporukom OECD-ove Radne skupine za financijsku akciju protiv pranja novca, poručili su iz vlade.

Švicarska je u proteklih 20 godina tek neznatno ograničila procvat podmićivanja, kriminaliziravši, primjerice, davanje mita stranim javnim dužnosnicima početkom 2000-ih. Godine 2001. zabranila je kompanijama da od porezne osnovice odbijaju mito državnim službenicima.

Dulje se čekala zabrana podmićivanja fizičkih osoba, zbog otpora pojedinih političkih stranaka. Rad na zakonu trajao je godinama i podmićivanje je sada zabranjeno, ali samo u slučaju narušavanja ravnopravnog tržišnog natjecanja.

Tagovi: Švicarska, porez na mito
PROČITAJ I OVO
Investicijski sporazum EU-Kina zasad na ledu
BLOKADA
Investicijski sporazum EU-Kina zasad na ledu
BRUXELLES - Nakon Europskog parlamenta i Europska komisija je odbacila daljnji rad na Sporazumu o investicijama s Kinom. Prvo bi sankcije trebale biti ukinute. Jedna nova strategija možda pomogne.
Maloprodaja u EU: Uzlet u Sloveniji, najveći pad u Hrvatskoj
TRGOVINA NA MALO
Maloprodaja u EU: Uzlet u Sloveniji, najveći pad u Hrvatskoj
ZAGREB - Hrvatska je u ožujku bilježila najveći pad prometa u maloprodaji na mjesečnoj razini među zemljama EU-a dok je na razini Unije promet osjetno usporio, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.
Domaća potražnja za njemačkom industrijskom robom poskočila u ožujku
POTRAŽNJA
Domaća potražnja za njemačkom industrijskom robom poskočila u ožujku
BERLIN - Snažna domaća potražnja za robom široke potrošnje potaknula je skok njemačkih industrijskih narudžbi u ožujku, pokazali su u četvrtak objavljeni podaci.
Javni dug porastao na rekordne 332,3 milijarde kuna
ZADUŽENOST
Javni dug porastao na rekordne 332,3 milijarde kuna
ANALIZA - U odnosu na kraj prosinca 2020. ostvaren je rast od 2,6 mlrd kuna (+0,8%) dok je u odnosu na kraj siječnja 2020. dug bio veći za 40,6 mlrd kuna (+13,9%).
EK ažurira industrijsku strategiju kako bi smanjila ovisnost o Kini
STRATEGIJA
EK ažurira industrijsku strategiju kako bi smanjila ovisnost o Kini
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu objavila ažuriranu Industrijski strategiju koja bi joj trebala pomoći u smanjenju ovisnosti od trećih zemalja, poglavito Kine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE