GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svetska banka: Rast 3,9%, prognoza za 2021. ostaje 4 procenta

Svetska banka: Rast 3,9%, prognoza za 2021. ostaje 4 procenta
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2020 / 15:31
Autor: SEEbiz / Tanjug
WASHINGTON – Svetska banka prognozira da će 2020. godine rast Srbije iznositi 3,9 odsto ili za 0,1 procentni poen manje nego što je predviđala prošlog juna, dok je za 2021. godinu zadržala projekciju rasta na 4,0 procenta.

U novom Izveštaju „Globalne ekonomske perspektive", objavljenom danas, Svetska banka je smanjila procenu privrednog rasta celog regiona Zapadnog Balkana za ovu godinu jza 0,2 procentna poena – na 3,6 odsto.

Na Zapadnom Balkanu je, kako se navodi, reformski zamah usporio, pri čemu su mnoge od ovih ekonomija propustile da dovrše procese tranzicije na konkurentna i inkluzivna tržišta.

U dokumentu se, ipak, dodaje da su se „u nekoliko zemalja centralne Evrope, Zapadnog Balkana i južnog Kavkaza indeksi poslovnog okruženja nedavno približili nivoima naprednih ekonomija Evropske unije".

„Predviđa se da će rast Zapadnog Balkana ojačati do 2021. godine na 3,8 posto, pod pretpostavkom da politička nestabilnost i neizvesna politika ostanu pod kontolom", piše u Izveštaju.

„Rast fiskalnih obaveza u ovom podregionu, u nekim slučajevima zbog velikog povećanja plata u javnom sektoru, socijalnih transfera ili većih rashoda za infrastrukturne projekte od očekivanih, može smanjiti prostor za buduće kontraciklične fiskalne podsticaje i oslabiti poslovnu klimu", navodi se dalje, uz napomenu da se to odnosi na kosovsku ekonomiju, na Crnu Goru i Severnu Makedoniju.

Takođe se konstatuje da su „nedavni zemljotresi na Zapadnom Balkanu – koji su pre svega pogodili Albaniju – uzeli su danak u ljudskim životima i fizičkoj infrastrukturi".

„Perspektive ovog podregiona ostaju izazovne jer pad poslovnog poverenja i povećana neizvesnost koincidiraju sa pogoršanjem eksternog okruženja", ocenjuje SB.

U tom kontekstu upozorava da bi privredni rast u celoj grupi ekonomija u usponu u Evropi i centralnoj Aziji mogao da bude osetno slabiji u slučaju usporavanja rasta velikih ekonomija, geopolitičkih previranja, pojačanih političkih neizvesnosti i izloženosti oscilacijama na finansijskim tržištima.

Kako se objašnjava usporavanje evrozone moglo bi da se prelije na privrede u usponu koje su trgovinski i finansijski tesno povezane sa zonom zajedničke evropske valute.

Što se tiče globalnog privrednog rasta, prema proceni Svetske banke on će ove godine neznatno ubrzati na 2,5 odsto sa prošlogodišnjih 2,4 procenta, zahvaljujući postepenom oporavku investicija i trgovine. U odnosu na junsku prognozu, nova projekcija globalnog privrednog rasta je povećana za 0,2 procentna poena.

Za dve naredne godine se takođe predviđa neznatno ubrzanje rasta, na 2,6 odsto dogodine i na 2,7 procenata 2022. godine.

Tagovi: Svetska banka, srpska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE