GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svetska banka: Pad nezaposlenosti, usporavanje rasta na Zapadnom Balkanu

Svetska banka: Pad nezaposlenosti, usporavanje rasta na Zapadnom Balkanu
PROCENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.10.2019 / 11:19
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Privredni rast Srbije iznosiće ove godine 3,3 posto, naredne će ubrzati na 3,9 procenata, a 2021. godine na 4,0 odsto, procenjuje Svetska banka u novom Redovnom ekonomskom izveštaju pod naslovom „Rastuće neizvesnosti\".

U izveštaju, prezentovanom danas u Kancelariji Svetske banke u Beogradu, navodi se da ekonomska aktivnost na Zapadnom Balkanu usporava, s obzirom na činjenicu da se nastavlja silazni trend investicija i izvoza, i procenjuje da će u 2019. rast u regionu iznositi 3,2 odsto, što je pad u odnosu na 3,9 procenata prošle godine.

Iako se za 2020. i 2021. godinu predviđa rast regionalne ekonomije, on će, kako se dodaje, ostati neznatno ispod desetogodišnjeg maksimuma postignutog 2018. godine.

Rast je nastavljen u Severnoj Makedoniji u 2019. nakon značajnog usporavanja, konstatuje Svetska banka, uz napomenu da se očekuje i snažan rast kosovske privrede od četiri odsto, dok većina privreda u regionu beleže usporavanje u poređenju sa prethodnom godinom.

„Kontinuirani rast u regionu pomoći će u otvaranju novih radnih mesta, uključivanju većeg broja žena na tržište rada i u rešavanju izazova emigracije", rekla je Linda Van Gelder, regionalna direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan, navodi se u saopštenju te međunarodne finansijske institucije.

„Međutim, skupljanje ekonomskih oblaka na horizontu upućuje na potrebu da donosioci politika ojačaju konkurentnost, povećaju efikasnost i efektivnost javne potrošnje i reše rastući fiskalni disbalans, kako bi nadogradili ove uspehe i stimulisali održivi rast", dodal je ona.

U izveštaju se predočava da se, uprkos ekonomskom usporavanju, u regionu nastavlja rekordno smanjenje nezaposlenosti.

U poređenju sa prošlom godinom, do juna ove godine, otvoreno je 150.000 novih radnih mesta u regionu. Ovaj trend obuhvata 43.000 radnih mesta za mlade, pri čemu je skoro polovina ovih radnih mesta otvorena u Albaniji.

„Čak i sa ovako pozitivnim ekonomskim kretanjima, samo 44 odsto radno-sposobnog stanovništva na Zapadnom Balkanu ima posao, a neaktivnost na tržištu rada je i dalje prisutna sa 48 procenata, te su zabrinjavajuće sve veće međuregionalne razlike u rezultatima tržišta rada".

I na Kosovu i u Bosni i Hercegovini neaktivnost se povećala u 2019, što sugeriše da je više ljudi napustilo tržište rada nego što je onih koji su pronašli posao.

U kontekstu sve veće neizvesnosti u regionu, izveštaj poziva na brzo unapređenje javne potrošnje i konkurentnosti. Strože kontrole fonda zarada, smanjenje poreskih izdataka i bolje targetiranje socijalnih programa mogu da rezultiraju većim javnim ulaganjima, povećanjem jednakosti i stvaranjem fiskalnih rezervi kako bi se ublažili rastući rizici u regionu, zaključuje se u izveštaju Svetske banke.

Tagovi: Svetska banka, zapadni Balkan, srpska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Marić: Isplata mirovina prije Tijelova, povrat poreza 12. lipnja
NAJAVE
Marić: Isplata mirovina prije Tijelova, povrat poreza 12. lipnja
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u subotu kako će se isplata mirovina provesti prije blagdana Tijelova, 11. lipnja, a povrat poreza na dohodak građanima kreće 12. lipnja.
Austrija protiv predloženog plana za oporavak Europe
PROTIVLJENJE
Austrija protiv predloženog plana za oporavak Europe
BEČ - Austrija neće u ovome obliku podržati prijedlog Europske komisije (EK) o fondu za oporavak europskog gospodarstva od pandemije koronavirusa, rekao je u subotu austrijski ministar financija Gernot Bluemel.
Mali: Srpski BDP raste značajno brže od hrvatskog
RAST
Mali: Srpski BDP raste značajno brže od hrvatskog
BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da najnoviji podaci o rastu BDP-a govore o tome da je Srbija apsolutni lider u odnosu na zemlje regiona.
Hrvatsku ekonomiju čeka dramatičan pad u drugom kvartalu
CRNE PROGNOZE
Hrvatsku ekonomiju čeka dramatičan pad u drugom kvartalu
ZAGREB - Usporavanje hrvatskog gospodarstva u prvom ovogodišnjem tromjesečju bilo je bitno blaže nego u najvećem dijelu Europe i svijeta ali veći udar nas čeka u drugom kvartalu.
Šesti uzastopni mjesečni pad industrijske proizvodnje
TREND
Šesti uzastopni mjesečni pad industrijske proizvodnje
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, u travnju je i šesti mjesec za redom nastavljen godišnji pad obujma industrijske proizvodnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE