GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sveta Nedelja ukinula prirez i dio nameta

Sveta Nedelja ukinula prirez i dio nameta
SJAJAN POTEZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.12.2018 / 18:41
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Grad Sveta Nedelja ukinuo je prirez od 6 posto te porez na potrošnju u ugostiteljstvu i komunalnu naknadu za hotele, kampove i apartmanska naselja, što će donijeti rasterećenje od oko 7 milijuna kuna godišnje, priopćeno je u petak iz Grada Svete Nedelje.

To je najveće porezno rasterećenje koje je provela neka jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju o odlukama koje je na sinoćnjoj sjednici donijelo Gradsko vijeće Grada Sveta Nedelja.

»Dok na prosječnu hrvatsku plaću građani nekih gradova, pa i susjednog Zagreba, plaćaju prireza do nekoliko stotina kuna mjesečno, a i nekoliko tisuća kuna godišnje, stanovnici Svete Nedjelje taj porez više nemaju i ne plaćaju. To, ali i ukidanje poreza na potrošnju u ugostiteljstvu te komunalne naknade za hotele, kampove i apartmanska naselja, veliki su poticaji za daljnji razvoj poduzetništva i turizma«, kaže se u priopćenju.

U Gradu Svetoj Nedelji napominju da kod obitelji s nekoliko zaposlenih, kao i kod pojedinaca s visokim primanjima, godišnji iznos prireza može dosegnuti i do nekoliko tisuća kuna te da će njegovim ukidanjem građanima na godišnjoj razini u nekim slučajevima ostati iznos dovoljan za ljetovanje ili registraciju automobila, u odnosu na one prijavljene u gradovima s visokim prirezima.

Ukinuti porez na potrošnju dosad se plaćao po stopi od tri posto na potrošnju svih pića u ugostiteljskim objektima na području Grada Svete Nedelje, a obveznici su bile pravne i fizičke osobe koja pružaju ugostiteljske usluge.

»Sveta Nedjelja je najbolji primjer kako se dobrim upravljanjem i odgovornim trošenjem novca građana mogu smanjiti porezi i parafiskalni nameti, a sve kako bi se dodatno rasteretili građani i gospodarstvo te postigli željeni učinci - povećanje ulaganja, proizvodnje i zaposlenosti te bolje plaće i mirovine za moje sugrađane«, izjavio je gradonačelnik Dario Zurovec.

Zamjenik gradonačelnika Davor Nađi dodao je kako je komunalna naknada za hotele, kampove i apartmanska naselja jedina vrsta komunalne naknade koja se obračunava prema postotku prihoda što, kako ocjenjuje, »uistinu nije pošteno«, s obzirom da se za sve druge obračunava prema kvadraturi.

Sveta Nedelja gospodarski je vrlo dobro razvijen grad, s četiri gospodarske zone u kojima su smještene brojne uspješne tvrtke. Po indeksu razvijenosti nalazi se u najrazvijenijoj, VIII. skupini, a po neto dobiti poduzetnika na drugom je mjestu na rang listi gradova i općina Zagrebačke županije i na 9. mjestu od 556 gradova i općina u Hrvatskoj. Stanovništvo mu se kontinuirano povećava.

Tagovi: Sveta Nedelja, prirez, komunalna naknada, Dario Zurovec
PROČITAJ I OVO
Hrvatska među 17 članica EU s viškom u proračunu u 2019.
PRORAČUN
Hrvatska među 17 članica EU s viškom u proračunu u 2019.
BRUXELLES - Hrvatska je uz još 16 zemalja Europske unije (EU) u 2019. bilježila višak u proračunu, ali je javni dug bio iznad gornje propisane granice od 60 posto BDP-a, pokazala je u četvrtak druga procjena Eurostata.
Svjetska banka: Pandemija snažno ekonomski pogađa zapadni Balkan
POSLJEDICE
Svjetska banka: Pandemija snažno ekonomski pogađa zapadni Balkan
WASHINGTON - Države zapadnog Balkana će u 2020. zbog pandemije prouzročene koronavirusom doživjeti realni pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 4,8 posto, a najteže će posljedice osjetiti Crna Gora, Kosovo i Albanija, procjenjuje se u najnovijoj analizi Svjetske banke (WB).
Zemlje EU-a znatno povećale zaduživanje u drugom tromjesečju
DUG
Zemlje EU-a znatno povećale zaduživanje u drugom tromjesečju
BRUXELLES - Javni dug u Europskoj uniji i eurozoni snažno je porastao u drugom tromjesečju zbog pojačanih potreba zemalja za financiranjem kako bi se ublažile posljedice pandemije koronavirusa, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.
Plenković: Do kraja godine ukupno 7,5 milijardi kuna za plaće
PLAĆE
Plenković: Do kraja godine ukupno 7,5 milijardi kuna za plaće
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak na sjednici vlade da će ukupna državna izdvajanja za plaće radnika u privatnom sektoru do kraja godine dosegnuti 7,5 milijardi kuna.
Raspoloženje njemačkih potrošača narušeno širenjem zaraze
PESIMIZAM
Raspoloženje njemačkih potrošača narušeno širenjem zaraze
BERLIN - Raspoloženje njemačkih potrošača pogoršano je zbog naglog porasta broja novozaraženih koronavirusom i straha od novog 'lockdowna', pokazalo je u četvrtak najnovije istraživanje agencije GfK.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE