GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Švedska središnja banka pojačala potporu ekonomiji

Švedska središnja banka pojačala potporu ekonomiji
POTPORA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2020 / 13:46
Autor: SEEbiz / H

STOCKHOLM - Švedska središnja banka u srijedu je znatno podigla vrijednost programa kupnje imovine kako bi potaknula inflaciju i poduprla gospodarstvo u vrijeme koronakrize.

Vrijednost programa podignuta je s 300 milijardi na 500 milijardi švedskih kruna (47,6 milijardi eura) a bit će na snazi do kraja lipnja iduće godine.

U posljednja tri ovogodišnja mjeseca Riksbank će kupiti državne, municipalne i obveznice bazirane na hipotekarnim kreditima u vrijednosti 100 milijardi švedskih kruna. Do kraja lipnja iduće godine namjeravaju također kupiti korporativne obveznice u vrijednosti 10 milijardi kruna.

Potvrdili su važeće ključne kamatne stope od nula posto, poručivši ujedno da su ih spremni spustiti i u negativno područje.

Odlučili su također sniziti kamatne stope i produljiti rokove dospijeća za kredite koje odobravaju bankama.

"U cjelini gledano, mjere Riksbanka podrazumijevaju opsežan monetarni poticaj u obliku niskih kamatnih stopa i velikog iznosa likvidnosti u doglednoj budućnosti", objašnjavaju u središnjoj banci.

Mjere će stvoriti uvjete za oporavak gospodarstva i pomoći će podići inflaciju prema ciljanih dva posto na kraju naznačenog razdoblja, dodaju.

Očekuju da će nezaposlenost nastaviti rasti u predstojećem razdoblju te da se inflacija neće u dogledno vrijeme vratiti na ciljanu razinu.

Predviđaju da će stopa inflacije ove godine pasti na 0,5 posto da bi u idućoj porasla na 1,4 posto.

Čak i ako se gospodarstvo idućih godina postupno oporavi, trebat će vremena da se normalizira korištenje resursa, ne samo u Švedskoj već i u drugim zemljama, ističu u središnjoj banci.

Švedski BDP trebao bi ove godine pasti 4,5 posto, te porasti 3,6 posto u 2021. i 4,1 posto u 2022.

Tagovi: Švedska središnja banka, švedska ekonomija, Riksbank, Švedska
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE