GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Švedska povećala koronapotrošnju na astronomskih 50 mlrd dolara

Švedska povećala koronapotrošnju na astronomskih 50 mlrd dolara
ENORMNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2021 / 19:03
Autor: SEEbiz / H
STOCKHOLM - Ukupna švedska potrošnja na suzbijanje pandemije i stvaranje uvjeta za 'zeleni' oporavak dosegnut će "astronomskih" 50 milijardi dolara, objavila je u četvrtak vlada, predstavljajući novi proračun.

"To je astronomski iznos, no možemo ga izdvojiti jer smo štedjeli u dobrim vremenima”, izjavila je ministrica financija Magdalena Andersson.

"To je proračun zahvaljujući kojem će Švedska moći nastaviti putem oporavka od krize”, rekla je Andresson novinarima.

Za pandemijske mjere i podupiranje oporavka u novom je proračunu predviđen iznos od 45 milijardi švedskih kruna (5,3 milijarde dolara).

Time se ukupna državna potrošnja u koronakrizi sada procjenjuje na oko 420 milijardi švedskih kruna (50 milijardi dolara), objavila je vlada..

Švedska nije uvodila strogi lockdown, kao što su s vremena na vrijeme činile druge europske zemlje, pa je pandemijski udar u gospodarstvu bio nešto blaži i očitovao se u padu aktivnosti za umjerenih 2,8 posto u pandemijskoj 2020., podsjeća Reuters.

Vlada u Stockholmu bila je ipak primorana zbog pandemije uvesti izvanredne mjere kako bi pomogla kompanijama i građanima i pokrila sve veće troškove u zdravstvu.

Mnoge mjere u novom proračunu vlada je već najavila, podsjeća Reuters.

Programe subvencioniranja plaća zaposlenika na skraćenom radnom vremenu, osmišljene kako bi se sačuvala radna mjesta, vlada je produljila do ljeta, kao i druge mjere potpora, uključujući one za male tvrtke.

Od novih mjera vlada je odlučila s 1,8 milijardi kruna potaknuti zapošljavanje i poduprijeti obrazovne programe za mlade i strane građane.

Mnoge mjere mogle bi ponovno biti produljene, s obzirom na treći val koronavirusne zaraze, nagađa Reuters.

Vlada ima dovoljno prostora za daljnje povećanja državne potrošnje, ističe agencija, podsjećajući da švedski javni dug iznosi oko 40 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i upola je manji od europskog prosjeka.

Ministrica Andersson poručila je da neće biti potrebe za razgranatim povećanjem poreza kako bi se javne financije osnažile nakon što se gospodarstvo oporavi od krize.

"Državni se dug može smanjivati paralelno oporavku gospodarstva i dok ono raste”, pojasnila je.

Ne isključuje mogućnost podizanja poreza najbogatijima.

"Vidjeli smo da su najbogatiji u Švedskoj dodatno povećali svoj imetak, pa i njihov doprinos (u državnu blagajnu) po mom mišljenju može biti malo veći", zaključila je ministrica financija.

Tagovi: Švedska, švedska ekonomija, Magdalena Andersson
PROČITAJ I OVO
Njemački ustavni sud odbacio žalbu na ECB-ove programe poticaja
EPILOG
Njemački ustavni sud odbacio žalbu na ECB-ove programe poticaja
KARLSRUHE - Njemački ustavni sud odbacio je u utorak žalbu na program poticaja Europske središnje banke (ECB), zaključivši da središnja monetarna institucija eurozone nije prekršila ključno načelo razmjernosti.
Europska ekonomija i broj zaposlenih pali u prvom kvartalu
SIGNALI
Europska ekonomija i broj zaposlenih pali u prvom kvartalu
BRUXELLES - Europsko gospodarstvo palo je u prvom tromjesečju palo, potvrdio je u utorak Eurostat, a posljedice novog vala pandemije koronavirusa očitovale su se i u padu broja zaposlenih.
Pandemija srezala doprinos turizma i putovanja globalnom BDP-u za 49 posto
POSLJEDICE
Pandemija srezala doprinos turizma i putovanja globalnom BDP-u za 49 posto
LONDON - Sektor turizma i putovanja u 2020. je zbog pandemije i ograničenja putovanja smanjio svoj doprinos u globalnom BDP-u za 49 posto u odnosu na 2019., na oko 4.700 milijardi američkih dolara, podaci su Svjetskog vijeća za putovanje i turizam (WTTC).
Lovrinčević: Viša stopa inflacije mogla bi donijeti izgubljeno desetljeće
INFLACIJA
Lovrinčević: Viša stopa inflacije mogla bi donijeti izgubljeno desetljeće
ZAGREB - Za Lovrinčevića nije pitanje hoće li se dogoditi prelijevanje cijena u proizvodnji na potrošačke proizvode, nego je pitanje kad će se ono dogoditi.
EU i SAD sklopili primirje u sporu oko carina na čelik i aluminij
CARINE
EU i SAD sklopili primirje u sporu oko carina na čelik i aluminij
BRUXELLES - Europska unija i Sjedinjene Države sklopile su primirje u sporu oko carina na čelik i aluminij, objavila je u ponedjeljak Europska komisija, najavljujući razgovore o problemu globalnog viška proizvodnih kapaciteta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE