GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sve više slovenskih umirovljenika svoj dom pronalazi u Hrvatskoj

Sve više slovenskih umirovljenika svoj dom pronalazi u Hrvatskoj
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2018 / 11:36
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Sve više slovenskih umirovljenika svoj dom u starijoj dobi pronalazi u Hrvatskoj, a razlog je taj što su umirovljenički domovi u koje ih smještaju njihovi mlađi rođaci u Hrvatskoj gotovo upola jeftiniji.
Sve više građana Slovenije, koji stanuju u pograničnim područjima blizu granice s Hrvatskom, u trećoj dobi svoj dom pronalazi preko granice, a razlog je ekonomske prirode. S obzirom na niske mirovine, prihvatljivije im je plaćati smještaj u umirovljeničkom domu u Hrvatskoj nego u Sloveniji. Priču o sada već stotinjak slovenskih građana koji su smješteni u domovima u Hrvatskoj koji se nalaze blizu slovenske granice donosi dnevni list Delo.

- Nemam problema s tim da sad živim u Hrvatskoj. Do Brežica je 20 minuta vožnje, a ovdje me prijatelji posjećuju kad putuju u Samobor. Zašto bih jednaku uslugu u Sloveniji plaćao monog više?', izjavio je za Delo Alfonz Vervega koji živi u Samoboru.

Druga je priča gospođe iz Brežica koja kaže da je njena majka prvo bila smještena u Brežicama gdje su za nju smještaj mjesečno plaćali 1080 eura. Sada je u Bregani i cijena smještaja se prepolovila te iznosi 570 eura.

- Slobodno napišite da je uzrok tome da mamu šaljem u Hrvatsku taj da joj mirovina iznosi 200 eura', rekla je Delu sugovornica iz Brežica.

Taj slovenski list navodi da je s hrvatske strane uz slovensku granicu čak 169 kuća koje udomljuju umirovljenike, neke i po njih 20, a među novopridošlim stanovnicima sve je veći broj Slovenaca. S druge strane, slovenske vlasti tvrde da to nije trajno rješenje i tvrde da se stariji koji su bili smješteni u Hrvatskoj nerijetko vraćaju u Sloveniju jer im je potrebna zahtjevnija liječnička skrb u okviru zdravstvenog sustava.

Tagovi: slovenski umirovljenici
PROČITAJ I OVO
Mjesečna primanja njemačkih radnika smanjena 2,2 posto
ZARADE
Mjesečna primanja njemačkih radnika smanjena 2,2 posto
BERLIN - Bruto mjesečna primanja radnika u Njemačkoj s punim ili skraćenim radnim vremenom u prosjeku su bila za 2,2 posto niža u drugom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju podaci saveznog zavoda za statistiku.
Prosječna zagrebačka neto plaća za svibanj 7.686 kuna
ZARADE
Prosječna zagrebačka neto plaća za svibanj 7.686 kuna
ZAGREB - Prosječna neto plaća zaposlenih u pravnim osobama u gradu Zagrebu za svibanj ove godine iznosila je 7.686 kuna, što je nominalni porast za 1,9 posto u odnosu na svibanj prošle godine, podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.
Srbija trenutno ima 13,5 milijardi evra deviznih rezervi
REZERVE
Srbija trenutno ima 13,5 milijardi evra deviznih rezervi
BEOGRAD - Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju jula, iznosile 13,5 milijardi evra, što obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 144 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopštila je centralna banka.
Slovenija se prijavila za program SURE EU-a za zaštitu radnih mjesta
RADNA MJESTA
Slovenija se prijavila za program SURE EU-a za zaštitu radnih mjesta
LJUBLJANA - Slovenska vlada aplicirala je za financijsku potporu iz europskih sredstava preko instrumenta SURE Slovenija za programe zaštite radnih mjesta ukupno ocijenjene na 1,1 milijardu eura.
Monti imenovan voditeljem paneuropskog panela o odgovoru na koronavirus
KADROVI
Monti imenovan voditeljem paneuropskog panela o odgovoru na koronavirus

ŽENEVA - Bivši talijanski premijer Mario Monti imenovan je na čelo paneuropskog povjerenstva koje će preispitati kako su zdravstveni sustavi različitih zemalja reagirali na pandemiju koronavirusa.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE