GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sve opipljiviji pesimizam hrvatskih potrošača

Sve opipljiviji pesimizam hrvatskih potrošača
PESIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2020 / 17:17
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-ove Ankete o pouzdanju potrošača za srpanj, kod indeksa pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača, nakon oporavka u lipnju, u srpnju je zabilježen pad na mjesečnoj razini dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine, četvrti mjesec zaredom nastavljen pad kod sva tri indeksa.

Indeks pouzdanja potrošača (IPP) zabilježio je krajem srpnja rezultat od -18,0 bodova. Indeks očekivanja potrošača (IOP) iznosio je -18,4 boda dok je indeks raspoloženja potrošača (IRP) krajem srpnja bio na razini od -27,6 bodova.

Promotrimo li mjesečnu promjenu indeksa pouzdanja potrošača, nakon -16,8 bodova u lipnju, kraj srpnja zabilježio je pad od 1,2 boda dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine ostvaren pad od 11,3 boda. Od obuhvaćenih područja indeksa, lošiji rezultat u odnosu na lipanj prisutan je kod svih anketnih pitanja osim onih vezanih za kupnju trajnih dobara u sljedećih 12 mjeseci.

Kod indeksa očekivanja potrošača (koji se odnosi na očekivanja o financijskoj situaciji u kućanstvima te na očekivanja ukupnoj ekonomskoj situaciji u Hrvatskoj u sljedećih 12 mjeseci), nakon zabilježenih -14,4 boda u lipnju, mjesec srpanj zabilježio je pad od 4,0 boda. S druge strane, na godišnjoj je razini isti indeks usporio za 13,8 bodova (-16,2 u lipnju).

Indeks raspoloženja potrošača (koji ukazuje na promjene u financijskoj situaciji u kućanstvima, ekonomske situacije u Hrvatskoj u posljednjih 12 mjeseci te isplativosti investiranja u trajna dobra u Hrvatskoj) zabilježio je blagi pad sa -27,3 na spomenutih -27,6 bodova u srpnju. Time je na godišnjoj razini niži za 13,2 boda. Pri tome je najveći doprinos padu došao od odgovora na pitanja vezana za promjenu ekonomske situacije u posljednjih 12 mjeseci.

Navedene promjene indeksa pouzdanja i dalje su na zamjetno nižim razinama u odnosu na 2019., održavajući time povećan oprez, neizvjesnost i strah da će posljedice pandemije ostaviti nepovoljne učinke za realno gospodarstvo i tržišta rada.

Tagovi: pesimizam potrošača, Hrvatska narodna banka, očekivanja potrošača, hrvatska ekonomija, Anketa o pouzdanju potrošača
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE