GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sve oči uprte u Fed

Sve oči uprte u Fed
IŠČEKIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2021 / 08:35
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Odavno već financijska tržišta nisu s takvim nestrpljenjem iščekivala sastanak Federalne rezerve kao ovaj put.

Ključno je pitanje kako će Fed procijeniti inflatorne prijetnje ili će i dalje biti prilično ravnodušan prema rastu cijena.

Naravno, nitko ne očekuje da će američka Federalna banka nakon dvodnevnog zasjedanja okončati politiku nulte kamate, ali zbog porasta inflacije (u SAD-u je u svibnju iznosila 5%, mjereno indeksom potrošačkih cijena - najviše od 2008), mogao bi nagovijestiti da je najavio početak kraja otkupa obveznica u bliskoj budućnosti. Do sada je Fed rastuće inflatorne pritiske objašnjavao specifičnom situacijom koja se stvorila od otvaranja ekonomija, ističući da je inflacija samo privremena. Je li se Fedov stav možda promijenio posljednjih dana, bit će jasno u 20 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Poznati menadžer hedge fondova Paul Tudor Jones rekao je za CNBC da je to bio najvažniji sastanak Feda otkako je Jerome Powell postao guverner. Ako monetarne vlasti nastave ignorirati rastuće cijene roba, to će biti zeleno svjetlo za daljnju inflaciju, kaže Jones, koji je 1987. predvidio krah na burzi, dodajući:

"U tom bih slučaju vjerojatno kupio robu, kriptovalute i zlato."

Međutim, ako Fed okrene ploču i počne spominjati manji opseg otkupa obveznica (sužavanje tantruma), Jones očekuje nervozu na financijskim tržištima i korekciju prema dolje u rizičnim ulaganjima.Zanimljiv je Jonesov savjet:

“Znam da želim imati 5% zlata, 5% bitcoina, 5% novca i 5% robe, ali trenutno ne znam što bih s preostalih 80% portfelja dok ne vidim što će napraviti Fed. "

Bitcoin je prošlog tjedna skočio 20 posto i opet premašio 40 000 USD. Ponovno je ključnu ulogu imao Elon Musk, koji je u nedjelju tvitnuo kako će Tesla ponovno početi primati bitcoine od kupaca električnih vozila kada barem polovica bitcoina bude iskopana zelenom energijom.

Podsjetimo, Musk je ozbiljan pad bitcoina pokrenuo prije mjesec dana, kada je u tweetu napisao da Tesla otkazuje mogućnost kupnje Teslinih vozila s bitcoinima zbog brige za okoliš.

Tagovi: Federalne rezerve, bitcoin, zlato, Paul Tudor Jones, kamatne stope, Jerome Powell, američka ekonomija, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE