GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sve jači intenzitet pada broja osiguranika HZMO-a

Sve jači intenzitet pada broja osiguranika HZMO-a
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2019 / 09:42
Autor: RBA analize
ANALIZA - Krajem listopada pri HZMO u bilo 1.566.446 prijavljenih osiguranika. Tako je i treći mjesec za redom zabilježeno smanjenje broja osiguranih osoba pri čemu je u listopad u odnosu na rujan mjesečna stopa pada ubrzala na 1,2%. 

Smanjenje osiguranika na mjesečnoj razini za 19.230 osoba posljedica je pada u mnogim djelatnostima. Međutim primjetan je izraziti doprinos pada broja osiguranika u Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane što je i očekivano obzirom na snažnu orijentaciju na djelatnosti povezane s turizmom odnosno smanjivanje potrebe za zapošljavanjem s završetkom središnjeg dijela turističke sezone.

U ovim djelatnostima mjesečno smanjenje osiguranih osoba iznosilo je 14.110 ili -11,9%. Mjesečni pad broja osiguranika HZMO zabilježen je i u djelatnostima trgovine na veliko i malo, prijevoza i skladištenja te prerađivačke industrije (za 1,1%, 1,7% te 0,1%). S druge strane u djelatnostima koje su zabilježile pozitivan mjesečni pomak stope rasta ostale su vrlo skromne (građevinarstvo 1%, informacije i komunikacije 1,2%).

U odnosu na listopad 2018. broj osiguranika viši je za 2,5%. Unatoč prisutnim sezonskim oscilacijama na tržištu rada, pozitivne godišnje stope rasta broja osiguranika kontinuirano su prisutne još od drugog tromjesečja 2015., a posljedica su oporavka ekonomske aktivnosti te posljedično jačanja potražnje za radnom snagom.

U razdoblju siječanj-listopad prosječan broj osiguranika iznosio je 1,559 mil. što je 2,3% ili 35.434 više u usporedbi s istim razdobljem 2018. Najveći doprinos rastu prosječnog broja osiguranika u prvih deset mjeseci došao je iz djelatnosti Građevinarstva čiji je udio ukupnom broju osiguranih osoba iznosi 7,2%. Uz prosječni godišnji rast od 7,5% u razdoblju siječanj – listopad, razmjerno visoki doprinos ukupnom porastu od 22% u skladu je s prisutnim pozitivnim trendovima u građevinarstvu.

Rast broja osiguranika na godišnjoj razini nastavit će se i narednih mjeseci pa bi prema ovom pokazatelju porast zaposlenosti mogao iznositi oko 2%.

Najviše zaposlenih odnosno osiguranika i dalje je u Prerađivačkoj industriji (njih 16% ili 246.512), ali nakon usporavanja u 2018. godišnji broj osiguranika od siječnja 2019. bilježi smanjenje broja osiguranika na godišnjoj razini. Štoviše, uspoređujući s početkom godine primjetno je i blago ubrzanje nepovoljnog trenda, te je u listopadu pad broja osiguranika u prerađivačkoj industriji iznosio 0,8% godišnje. Posljedično, u djelatnostima prerađivačke industrije u prvih deset mjeseci u usporedbi s istim razdobljem lani prosječno je osigurano 0,5% manje osoba.

Navedeno je vrlo vjerojatno posljedica pada obujma proizvodnje u prerađivačkoj industriji u 2018. te njegovog skromnog rasta u 2019.

Tagovi: mirovinsko osiguranje, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje
PROČITAJ I OVO
Pravo stanje na tržištu rada vidjet će se tek početkom 2021.
TRŽIŠTE RADA
Pravo stanje na tržištu rada vidjet će se tek početkom 2021.
ANALIZA - Sukladno posljednjim podacima HZZ-a, krajem kolovoza na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo je registrirano 151.368 nezaposlenih osoba.
Marić o rejtingu: Posebno mi je drago da smo u ovu krizu ušli puno spremniji nego u onu iz 2008.
REAKCIJE
Marić o rejtingu: Posebno mi je drago da smo u ovu krizu ušli puno spremniji nego u onu iz 2008.
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija u subotu je dobrom vijesti za Hrvatsku ocijenio zadržavanje investicijskog kreditnog rejtinga od strane agencije Standard&Poor's (S&P), što je potvrda povjerenja te agencije u hrvatsku Vladu odnosno hrvatske vlasti koje su poduzele mjere za vrijeme korona krize.
Plenković: Zadržavanje kreditnog rejtinga povjerenje u Vladino upravljanje krizom
REJTING
Plenković: Zadržavanje kreditnog rejtinga povjerenje u Vladino upravljanje krizom
ZAGREB - Premijer Plenković izjavio je u subotu da zadržavanjem investicijske razine kreditnog rejtinga Agencija Standard & Poor's potvrđuje da smo krizu zbog pandemije koronavirusa dočekali sa stabilnim i otpornim gospodarstvom, a Vlada je donijela snažne i pravodobne gospodarske mjere.
S&P potvrdio kreditni rejting Hrvatske
REJTING
S&P potvrdio kreditni rejting Hrvatske
NEW YORK - Agencija Standard & Poor's potvrdila je u petak kreditni rejting Hrvatske BBB-/A-3, uz stabilne izglede, istaknuvši fiskalne i monetarne mjere koje bi trebale ublažiti posljedice koronakrize i time spriječiti trajnu štetu po kreditne pokazatelje.
Britanska središnja banka razmišlja o negativnim kamatnim stopama
KAMATNE STOPE
Britanska središnja banka razmišlja o negativnim kamatnim stopama
LONDON - Britanska središnja banka izvijestila je u četvrtak da razmatra mogućnost uvođenja negativnih kamatnih stopa u slučaju pogoršanja problema u gospodarstvu zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom, očekivanog skoka nezaposlenosti i mogućih novih šokova vezanih uz brexit.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE