GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svaka četvrta otpuštena osoba u ovoj krizi je iz turizma i ugostiteljstva

Svaka četvrta otpuštena osoba u ovoj krizi je iz turizma i ugostiteljstva
OTPUŠTANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.11.2020 / 11:34
Autor: SEEbiz
ZAGREB - "Ovaj forum prilika je da analiziramo ovu, za hrvatski turizam i ugostiteljstvo, iznimno tešku godinu i da uputimo zamolbu hrvatskoj Vladi da i nakon 31. prosinca nastavi s kriznim mjerama za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti našeg sektora", poručio je potpredsjednik HGK za turizam i poljoprivredu Dragan Kovačević na Forumu zagrebačkih ugostitelja.

Dodao je kako treba reći i to da nije bilo Stožera civilne zaštite i mudro doziranih epidemioloških mjera i pravovremenih kriznih mjera Vlade RH ovaj bi sektor doživio još drastičniji pad.

Vrijednost fiskaliziranih računa u prvih 9 mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje 2019. pala je za gotovo 50%.

"Udruženje ugostiteljskih djelatnosti i Udruženje putničkih agencija HGK tražilo je, a Vlada RH i prihvatila, da se uvede stupnjevanje potpore sukladno padu prometa i da se za obračun umjesto mjesečnog uvede kriterij kumulativnog pada", pojasnio je Kovačević.

Kazao je i kako se neovisno o trenutnom stanju i dalje treba sustavno raditi na rješavanju kroničnih problema hrvatskog ugostiteljstva, od potrebe sniženja poreza na dodanu vrijednost po uzoru na konkurentske zemlje do rješavanja deficita kvalificirane radne snage.

Hrvatska obrtnička komora i HGK uspjele zalagali su se za napuštanje kvotnog modela, te da se najnovijim izmjenama Zakona o strancima koji je u proceduri donošenja stvore pretpostavke za ubrzavanje postupaka i smanjenje prekomjernog administriranja.

"Vjerujem da će se i za drugi projekt za koje se naše komore zalažu, projekt dualnog strukovnog obrazovanja, naići na razumijevanje i da će to u odnosu na uvoz strane radne snage biti kvalitetnije i trajno rješenje, jer stjecanje praktičnih znanja i vještina u samom radnom procesu u praksi, za naše učenike, buduće konobare i kuhare, nema alternative. Uz vrhunsku i autohtonu gastronomiju potrebna je i vrhunska usluga", poručio je Kovačević.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Franz Letica rekao je kako će se na današnjem Forumu raspravljat o onome najvažnijem, a to su ljudski resursi.

"Svjesni smo da su i druge grane pogođene, ali svaka četvrta otpuštena osoba u ovoj krizi je otpuštena baš iz turizma i ugostiteljstva. Ovdje se radi o 110 tisuća ugostiteljskih djelatnika i više od 320 tisuća duša naslonjenih na ovu granu", rekao je Letica.

Zagrebački ugostitelji inače predstavljaju 20% do 25% hrvatskog ugostiteljstva i prema prihodu, broju tvrtki i obrta, ali i prema broju zaposlenih. Svi su se složili kako nas čeka neizvjesno i zahtjevno razdoblje, ali da iz pandemije treba izaći što jači. "Hrvatski ugostitelj nije više samo hrvatski, nego europski, a on traži konkretne mjere, ali ne samo da traži nego i vraća, a sve to vodi do boljih rezultata u turizmu, jako važnoj djelatnosti za Zagreb i za Hrvatsku", kazao je Letica.

Kovačević je još dodao i kako ugostiteljstvo zajedno s cjelokupnim turističkim sektorom zadnjih godina bilježi rast i povećava kvalitetu što je ključno za promociju Hrvatske kao eno-gastro destinacije sa svim povijesnim kulturnim i zemljopisnim specifičnostima.

"Uz veliki broj zaštićenih tradicionalnih prehrambenih proizvoda i preko 125 autohtonih sorti vina i prirodnom mogućnošću kratkih lanaca opskrbe svježim proizvodima Hrvatska mora imati i snažan destinacijski management i snažnu restoransku ponudu. I tu kao referentan nije dovoljan samo Michelinov vodič već moramo raditi i na vlastitim sustavima kvalitete koji će uključivati autohtonost, održivost i inovativnost", poručio je potpredsjednik HGK.

Tagovi: otpuštanja, hrvatski turizam, Franz Letica, Udruga usgostitelja Zagreba, ugostiteljstvo, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Primorac: Pripremamo porez na imovinu
POREZI
Primorac: Pripremamo porez na imovinu
ZAGREB - Ministar se u izlaganju osvrnuo i na trošarine na energente te naglasio da postoji prostor za daljnje smanjenje.
Prosječna stopa registrirane nezaposlenosti u prošloj godini 6,8%
TRŽIŠTE RADA
Prosječna stopa registrirane nezaposlenosti u prošloj godini 6,8%
ANALIZA - Prema privremenim podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku, stopa registrirane nezaposlenosti blago je porasla u prosincu 2022. na 6,8% u odnosu na 6,7% u studenom.
Habeck: Inflacija se hladi, ostaje izazov nedostatka radnika
OCJENE
Habeck: Inflacija se hladi, ostaje izazov nedostatka radnika
BERLIN - Inflacija će se u Njemačkoj nastaviti hladiti i ove će godine pasti na šest posto, sa 7,9 posto prošle godine, rekao je u četvrtak u Bundestagu ministar gospodarstva Robert Habeck, dan nakon objave godišnjeg izvješća o gospodarstvu.
Američka ekonomija na kraju 2022. porasla više od očekivanja
RAST
Američka ekonomija na kraju 2022. porasla više od očekivanja
WASHINGTON - Američka ekonomije porasla je više od očekivanja je u četvrtom tromjesečju 2022. godine.
Njemačka vlada povećala prognozu BDP-a za 2023.
BOLJE PROGNOZE
Njemačka vlada povećala prognozu BDP-a za 2023.
BERLIN - Njemačko bi gospodarstvo ove godine trebalo rasti za samo 0,2 posto, objavila je vlada u svom godišnjem izvješću koje će biti objavljeno u srijedu u Berlinu - što je poboljšanje u odnosu na prethodnu procjenu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE