GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Suficit budžeta Srbije u januaru 22,1 milijarda dinara

Suficit budžeta Srbije u januaru 22,1 milijarda dinara
BUDŽET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2018 / 16:50
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Suficit budžeta Srbije u januaru ove godine je iznosio 22,1 milijardi dinara jer su prihodi bili 86,6 milijardi, a rashodi 64,5 mlijardi dinara, objavilo je danas Ministarstvo finansija.

Poreski prihodi su bili 77,7 milijardi dinara, a najveći deo je po osnovu uplate PDV od 32,7 milijardi dinara i akciza od 31,4 mlrd dinara. Prihod od PDV u januaru je visok jer se tada plaćaju obaveze za prethodna tri meseca, uključujući i decembar koji karakteriše visoka potrošnja.

Dobrom ostvarenju prihoda od akciza najviše je doprinelo formiranje zaliha akciznih proizvoda što je karakteristično za period pre stupanja na snagu novih iznosa akciza, a u najvećoj meri odnosi se na duvanske proizvode. Neporeski prihodi su bili 8,5 milijardi dinara, a donacije 300 miliona dinara.

Rashodi za zaposlene iznosili su 21,3 milijardi dinara, a transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 10,9 milijardi dinara.

Uobičajeno je da su početkom godine ukupni rashodi niži od mesečnog proseka s obzirom na manji broj radnih dana i tek započete procedure javnih nabavki.

Na nivou opšte države u januaru je zabeležen fiskalni suficit od 18,7 milijardi dinara i primarni fiskalni suficit od 22,5 milijardi dinara.

Zbirni suficit lokalnih samouprava (opština i gradova) u januaru iznosio je 2,7 milijardi dinara, a AP Vojvodina je imala suficit od jedne milijarde dinara.

Fondovi obaveznog socijalnog osiguranja su ukupno u deficitu od 8,4 milijardi dinara.

Fond PIO trenutno beleži deficit od 7,4 milijardi dinara, a RFZO deficit od 1,2 milijardi dinara, koji su finansirani sredstvima prenetim iz prethodne godine.

Nacionalna služba za zapošljavanje i Fond SOVO su ostvarili blage suficite.

Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije su u suficitu od 1,4 milijarde dinara.

Tagovi: budžet Srbije, poreski prihodi
PROČITAJ I OVO
Središnja banka očekuje 4,7-postotni pad japanskog BDP-a i deflaciju
OČEKIVANJA
Središnja banka očekuje 4,7-postotni pad japanskog BDP-a i deflaciju
TOKYO - Japanska središnja banka (BOJ) očekuje da će se japansko gospodarstvo u ovoj financijskoj godini uslijed pandemije smanjiti za 4,7 posto a potrošačke cijene pasti za 0,5 posto.
Vučić: Neće biti smanjenja plata i penzija
OBEĆANJA
Vučić: Neće biti smanjenja plata i penzija
BEOGRAD - Srbija će podneti krizu zbog korone, ne lako, ali lakše nego druge zemlje i neće biti smanjenja plata i penzija u javnom sektoru.
Javni dug skočio na 74,3 posto BDP-a, očekuje se daljnji rast
ZADUŽENOST
Javni dug skočio na 74,3 posto BDP-a, očekuje se daljnji rast
ANALIZA - Ukupni javni dug iskazan prema metodologiji ESA 2010 krajem prvog ovogodišnjeg tromjesečja iznosio je 298,8 milijardi kuna, što je 74,3 posto BDP-a i 1,1 postotni bod veći udio u BDP-u nego krajem prošle godine, a analitičari kažu da je njegov daljnji rast neizbježan.
Što je Plenković htio reći opoziciji?
VLADA-OPORBA
Što je Plenković htio reći opoziciji?
ZAGREB - - Imali smo dobru, prijateljsku namjeru da sjednemo i razgovaramo u dijalogu o tim temama koje su važne za hrvatsko društvo - kažu u Vladi.
Ćorić: Ujesen će se voditi borba za svako radno mjesto
UPOZORENJE
Ćorić: Ujesen će se voditi borba za svako radno mjesto
ZAGREB - Što i kako kani nova Vlada govorio je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike u tehničkoj Vladi, a u novoj, kako se nagađa, i ministar gospodarstva te zaštite okoliša i energetike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE