GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Suficit budžeta Srbije na kraju juna 21,5 milijardi dinara

Suficit budžeta Srbije na kraju juna 21,5 milijardi dinara
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.08.2019 / 14:39
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Suficit budžeta Srbije u prvoj polovini ove godine iznosio je 21,5 milijardi dinara jer su prihodi bili 611,8 milijardi, a rashodi 590,3 milijarde dinara, objavilo je danas Ministarstvo finansija.

U junu je ostvaren suficit budžeta od 13,2 milijarde dinara. Naplaćeno je 113,4 milijarde dinara prihoda, od čega se na poreze odnosi 101 milijarda.

Najveći deo poreskih prihoda su uplate PDV-a u iznosu od 41,2 milijarde i akciza od 27,2 milijardi dinara.

U junu se uplaćuje porez na dobit pravnih lica po osnovu godišnjeg obračuna, te je prihod od tog poreskog oblika najveći u tom mesecu, kada je naplaćeno 22 milijarde dinara.

Neporeski prihodi naplaćeni su u iznosu od 11,7 milijardi dinara, a priliv donacija bio je 800 miliona dinara.

Rashodi republičkog budžeta u junu su iznosili 100,2 milijarde dinara, od čega su troškovi za zaposlene bili 23,8 milijarde, a transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 16,5 milijardi dinara.

Na nivou opšte države je u periodu januar jun zabeležen fiskalni suficit u iznosu od 17,3 milijarde dinara (0,7 odsto BDP) i primarni fiskalni suficit u iznosu od 87 milijardi dinara (3,4 odsto BDP).

Prema godišnjem planu izvršenja budžeta opšte države za taj period planiran je fiskalni deficit u iznosu od 2,2 milijarde dinara, tako da je ostvareni rezultat bolji od planiranog za 19,5 milijardi dinara.

Javni dug Srbije na kraju juna iznosio je 23,55 milijardi evra, što je 51,4 odsto BDP-a. Na kraju 2018. javnui dug je bio 23,01 milijarda evra, i imao je učešće u BDP-u od 53,8 odsto.

Tagovi: suficit budžet Srbija, budžet Srbije, javni dug Srbije
PROČITAJ I OVO
Fondovi EU držat će hrvatsku ekonomiju na životu
EFEKTI
Fondovi EU držat će hrvatsku ekonomiju na životu
ZAGREB - U  idućem desetljeću IIF procjenjuje da će najveću korist od fondova EU imati Hrvatska: doprinos rastu BDP-a iznosit će 0,7 od 0,8 postotnih poena.
HDZ nema većinu za zabranu rada nedjeljom
NESLOGA
HDZ nema većinu za zabranu rada nedjeljom
ZAGREB - U HNS-u najavljuju da neće poduprijeti prijedlog HDZ-a da se trgovinama nedjeljom stavi ključ u bravu.
Kineska središnja banka najavljuje daljnje ekonomske poticaje
POTICAJI
Kineska središnja banka najavljuje daljnje ekonomske poticaje
PEKING - Kineska središnja banka će poduzeti daljnje korake kako bi podržala ekonomiju pogođenu koronavirusom, uključujući oslobađanje veće likvidnosti i smanjenje troškova financiranja tvrtkama, rekao je viceguverner banke državnim medijima.
Summit EU-a završen bez dogovora o proračunu
EPILOG
Summit EU-a završen bez dogovora o proračunu
BRUXELLES - Izvanredni sastanak čelnika 27 zemalja članica EU-a završen je u petak navečer bez dogovora o novom višegodišnjem proračunu.
Novi prijedlog proračuna EU-a na stolu
EU
Novi prijedlog proračuna EU-a na stolu
BRUXELLES - Europska komisija, koja pruža stručnu pomoć predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, podijelila je dokument s novim prijedlogom da sljedeći sedmogodišnji proračun EU-a bude 1,07 posto bruto nacionalnog dohotka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE