GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stopa registrirane nezaposlenosti u studenom 7,7%

Stopa registrirane nezaposlenosti u studenom 7,7%
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.12.2019 / 11:01
Autor: RBA analize
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u petak podatke o kretanju zaposlenosti u studenom. Prema podacima, registrirana stopa nezaposlenosti povisila se na 7,7%. 

Navedeno je posljedica rasta broja nezaposlenih gdje je prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje broj nezaposlenih osoba tijekom studenog bio viši za 6.853 osobe (5,6%) u odnosu na listopad, dok se istovremeno aktivno stanovništvo smanjilo za 6.981 osobu, što je pridonijelo porastu administrativne stope nezaposlenih na mjesečnoj razini.

Naime, registrirana stopa nezaposlenosti predstavlja odnos broja nezaposlenih u odnosu na aktivno stanovništvo koje je u studenom iznosilo 1,671 milijuna (1,678 milijuna u listopadu).
Na godišnjoj razini nastavljen je pozitivan trend u kretanju pokazatelja nezaposlenosti te je stopa registrirane nezaposlenosti za 1,7 postotnih bodova niža u usporedbi s istim mjesecom 2018. Zabilježeno je usporavanje nastavka smanjenja stope nezaposlenosti na godišnjoj razini po dvoznamenkastim stopama pri čemu zabilježena stopa u studenom iznosi -12,6%. S druge strane broj aktivnog stanovništva također bilježi usporavanje te je u studenom zabilježena godišnja stopa rasta od 7,2%.

Unatoč naizgled povoljnih kretanja na tržištu rada ostaje činjenica kako se Hrvatska u usporedbi sa zemljama iz okruženja, i dalje nalazi na začelju prema pokazatelju stope zaposlenosti. Uz problem manjka radne snage dodatno zabrinjava i migracija najproduktivnijeg dijela radne snage. Stoga prilagodba obrazovnog sustava potrebama na tržištu rada te općenito snažnija i veća usmjerenost u rješavanje problema ljudskog kapitala ostaje prioritetna potreba povećanju konkurentnosti i općenito budućem razvoju Hrvatske.

Tagovi: Stopa registrirane nezaposlenosti, nezaposlenost
PROČITAJ I OVO
Summit EU-a završen bez dogovora o proračunu
EPILOG
Summit EU-a završen bez dogovora o proračunu
BRUXELLES - Izvanredni sastanak čelnika 27 zemalja članica EU-a završen je u petak navečer bez dogovora o novom višegodišnjem proračunu.
Novi prijedlog proračuna EU-a na stolu
EU
Novi prijedlog proračuna EU-a na stolu
BRUXELLES - Europska komisija, koja pruža stručnu pomoć predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, podijelila je dokument s novim prijedlogom da sljedeći sedmogodišnji proračun EU-a bude 1,07 posto bruto nacionalnog dohotka.
U Tivtu najveće prosječne zarade u Crnoj Gori
ZARADE
U Tivtu najveće prosječne zarade u Crnoj Gori
PODGORICA - Najveće prosječne plate i penzije u Crnoj Gori imaju građani Tivta, a ta primanja najmanja su u Petnjici, pokazuju posljednji podaci Monstata i Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) za decembar prošle godine.
Inflacija u EU i eurozoni blago ubrzala u siječnju; u Hrvatskoj iznad prosjeka EU-a
CIJENE
Inflacija u EU i eurozoni blago ubrzala u siječnju; u Hrvatskoj iznad prosjeka EU-a
BRUXELLES - Godišnja inflacija u Europskoj uniji i eurozoni blago je ubrzala u siječnju dok je u Hrvatskoj prekoračila prosjek Unije, pokazale su u petak najnovije procjene Eurostata.
Plenarni sastanak svih čelnika odgođen do daljnjega, sastanak Prijatelja kohezije
MARATON
Plenarni sastanak svih čelnika odgođen do daljnjega, sastanak Prijatelja kohezije
BRUXELLES - Zemlje članice neformalne skupine Prijatelji kohezije sastale su se u petak u Bruxellesu, dok je plenarni sastanak čelnika svih zemalja članica EU-a odgođen do daljnjega.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE