GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stopa nezaposlenosti pala ispod 9% prvi put u šest mjeseci

Stopa nezaposlenosti pala ispod 9% prvi put u šest mjeseci
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2021 / 08:43
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a registrirana stopa nezaposlenosti u travnju se očekivano spustila ispod 9%, po prvi put nakon šest mjeseci.

Izravna je to posljedica smanjenja broja prijavljenih nezaposlenih osoba pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (148.774) uz istovremeni rast broj aktivnog stanovništva (1.675.699). Tako je u promatranom mjesecu stopa nezaposlenosti iznosila 8,9% što je 0,4 postotna boda niže nego u ožujku, ali i 0,3 posto više nego u isto mjesecu 2020.

U prva četiri mjeseca prosječna stopa registrirane nezaposlenosti iznosila je 9,4% i bila je 0,7 postotnih bodova viša nego u istom razdoblju 2020.

Tijekom travnja u pravnim osobama bilo je zaposleno 1.320.607 osoba, što predstavlja rast zaposlenosti drugi mjesec za redom (+0,5%). Jedine djelatnosti koje su zabilježile smanjenje broja zaposlenih u na mjesečnoj razini su Rudarstvo i vađenje te Poslovanje nekretninama. Promotrimo li kretanja broja zaposlenih u pravnim osobama prema NKD-u u razdoblju od siječnja do travnja, ukupan broj zaposlenih zabilježio je pad od 2,1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Očekivano u Djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane zabilježen je najsnažniji godišnji pad od 14,4%, dok su najsnažniji rast zaposlenih imale djelatnosti Informacije i komunikacije (3,4%).

Očekivani oporavak gospodarske aktivnosti imat će ograničeni pozitivan utjecaj na pokazatelje (ne)zaposlenosti budući da je Vlada nizom mjera ublažila nepovoljna kretanja na tržištu rada tijekom snažnog pada gospodarstva tijekom 2020. ali i na početku 2021. Stoga se u 2021. očekujemo blagi pad registrirane stope nezaposlenosti ispod 9% dok bi se anketna (ILO) stopa nezaposlenosti mogla spustiti na 7%.

Tagovi: nezaposlenost u Hrvatskoj, nezaposlenost u EU, hrvatsko tržište rada, Eurostat
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE