GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stopa nezaposlenosti nastavit će pad

Stopa nezaposlenosti nastavit će pad
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2021 / 11:05
Autor: RBA analiza
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a registrirana stopa nezaposlenosti u lipnju se nastavila kretati silaznom putanjom.

Izravna je to posljedica smanjenja broja prijavljenih nezaposlenih osoba pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (126.232) uz istovremeni rast broj aktivnog stanovništva (1.689.716). Tako je u promatranom mjesecu stopa nezaposlenosti iznosila 7,5% što je 0,7 postotnih bodova niže nego u svibnju, ali i 1,6 pb niže nego u isto mjesecu 2020. Međutim, u odnosu na lipanj predkrizne 2019. stopa nezaposlenosti viša je za 0,8 postotnih bodova.

U prvih šest mjeseci prosječna stopa registrirane nezaposlenosti iznosila je 8,9% te je na istoj razini u odnosu na razdoblje siječanj-lipanj 2020. Rast stope nezaposlenosti na međugodišnjoj razini odraz je krize uzrokovane pandemijom, ali je negativan utjecaj uvelike ublažen fiskalnim potporama.

Tijekom lipnja u pravnim osobama bilo je zaposleno 1.339.431 osoba, što predstavlja rast zaposlenosti četvrti mjesec za redom (+1,0%). Promotrimo li kretanja broja zaposlenih u pravnim osobama prema NKD-u u razdoblju od siječnja do lipnja, ukupan broj zaposlenih zabilježio je pad od 1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Očekivano u Djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane zabilježen je najsnažniji godišnji pad od 8,6%, dok su najsnažniji rast zaposlenih imale djelatnosti Informacije i komunikacije (4,1%).

Očekivani oporavak gospodarske aktivnosti imat će ograničeni pozitivan utjecaj na pokazatelje (ne)zaposlenosti budući da je Vlada nizom mjera ublažila nepovoljna kretanja na tržištu rada tijekom snažnog pada gospodarstva tijekom 2020. ali i u prvoj polovici 2021. Stoga se u 2021. očekujemo blagi pad prosječne registrirane stope nezaposlenosti ispod 9% dok bi se anketna (ILO) stopa nezaposlenosti mogla spustiti na 7%.

Tagovi: stopa nezaposlenosti, nezaposlenost, hrvatsko tržište rada, zaposlenost, sezonska zaposlenost
PROČITAJ I OVO
Butković: Sve moje ambicije ostvarene su izgradnjom Pelješkog mosta
MOST
Butković: Sve moje ambicije ostvarene su izgradnjom Pelješkog mosta
ZAGREB - Ministar prometa Oleg Butković gostovao je u Točki na tjedan na N1 gdje je govorio o izgradnji Pelješkog mosta, pri čemu je istaknuo da sve njegove političke i životne ambicije ostvarene izgradnjom.
Vučić tvrdi da će Srbija preteći Hrvatsku prema iznosu apsolutnog BDP-a
TVRDNJE
Vučić tvrdi da će Srbija preteći Hrvatsku prema iznosu apsolutnog BDP-a
BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da će Srbija ove godine, već za pet meseci, prvi put preteći Hrvatsku po BDP-u u apsolutnom iznosu, pošto će Srbija na kraju 2021. imati BDP vredan 51 milijardu evra, dok će hrvatski BDP biti nešto ispod 51 milijarde.
Milanović: Kada Srbija uđe u eurozonu, neka i ona predloži Teslu
PREDSJEDNIK
Milanović: Kada Srbija uđe u eurozonu, neka i ona predloži Teslu
ZAGREB - Predsjednik RH Zoran Milanović osvrnuo se na facebooku na reakcije koje je izazvala najava da će Hrvatska na kovanice eura staviti lik Nikole Tesle, poručivši da "kada Srbija uđe u Eurozonu, neka i ona predloži Teslu", a prisjetio se i nekadašnje inicijative SNV-a o osnivanju Tesla banke.
EK: O izgledu eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro
JASNA PORUKA
EK: O izgledu eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro
BRUXELLES - O izgledu nacionalne strane eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro pri čemu mora voditi računa o činjenici da su eurokovanice u optjecaju na cijelom europodručju, a ne samo u državi članici izdavateljici, rekla je u petak glasnogovornica Komisije Dana Spinant.
HZZ: Potpore za srpanj za sve radnike ako ih 70 i više posto ima covid-potvrde
POTPORE
HZZ: Potpore za srpanj za sve radnike ako ih 70 i više posto ima covid-potvrde
ZAGREB - Hrvatski zavod za zapošljavanje u petak je donio mjeru za zadržavanje radnika u djelatnostima kojima je zbog posebnih okolnosti narušena gospodarska aktivnost za srpanj, a koja se vezuje i uz covid-potvrde pa će stopostotni iznos potpore moći ostvariti poslodaci čijih 70 i više posto radnika ima covid-potvrde.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE