GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stopa nezaposlenosti najviša u četrnaest mjeseci

Stopa nezaposlenosti najviša u četrnaest mjeseci
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2020 / 10:17
Autor: RBA analize
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je podatke o kretanju (ne)zaposlenosti u mjesecu travnju.

Prema navedenim podacima, registrirana stopa nezaposlenosti porasla je u odnosu na ožujak za 0,8 postotnih bodova, na 9,4%. Time je zabilježila najvišu razinu u posljednjih 14 mjeseci. S obzirom da je početkom turističke predsezone u Hrvatskoj posljednjih godina bilo uobičajeno da se stopa nezaposlenosti smanji, ovogodišnji podaci za travanj ukazuju na suprotno.

Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, broj nezaposlenih osoba na kraju travnja iznosio je 159.234 osobe što je za 15.773 osobe (11,0%) više u odnosu na ožujak dok se aktivno stanovništvo u istom razdoblju povećalo za 28.293 osobe (1,7%). Rezultat je posljedično doveo do povećanja registrirane stope nezaposlenih na mjesečnoj razini. Naime, registrirana stopa nezaposlenosti predstavlja odnos broja nezaposlenih u odnosu na aktivno stanovništvo koje je u ožujku iznosilo 1,69 milijuna.

Na godišnjoj razini prekinut je pozitivan trend u kretanju pokazatelja nezaposlenosti te je stopa registrirane nezaposlenosti u travnju bila za 1,3 postotnih bodova viša u usporedbi s onom iz travnja 2019. godine. Povećanje stope nezaposlenosti na godišnjoj razini odraz je snažnijeg rasta broja nezaposlenih od rasta broja aktivnog stanovništva. Godišnja stopa promjene broja nezaposlenih u travnju je po prvi puta nakon prve polovice 2014. zabilježila rast te je iznosila 21,5%. Posljednji dvoznamenkasti godišnji rast evidentiran je u siječnju 2013. godine. Broj aktivnog stanovništva zabilježio je godišnju stopu rasta od 3,7%.

S druge strane, prema podacima DZS-a istovremeno se povećao i ukupan broj zaposlenih u travnju koji je iznosio 1,528 mil. čime je zabilježen porast i na mjesečnoj (0,8%) i godišnjoj (1,5%) razini. Obzirom da DZS navodi kako pojedine djelatnosti prema NKD-u pokazuju razlike u broju podnesenih izvješća Poreznoj upravi u travnju u odnosu na ožujak, navedeno je imalo utjecaj na obuhvat statističkih jedinica.

Rast stope nezaposlenosti još je jedan od pokazatelja koji potvrđuju posljedice usporavanja ekonomskih aktivnosti. U mjesecima ispred nas očekujemo daljnja negativna kretanja na tržištu rada.

Tagovi: stopa nezaposlenosti, nezaposlenost, hrvatsko tržište rada, zaposlenost, sezonska zaposlenost
PROČITAJ I OVO
Šesti uzastopni mjesečni pad industrijske proizvodnje
TREND
Šesti uzastopni mjesečni pad industrijske proizvodnje
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, u travnju je i šesti mjesec za redom nastavljen godišnji pad obujma industrijske proizvodnje.
Katastrofalan pad trgovine na malo
UTEG
Katastrofalan pad trgovine na malo
ANALIZA - Kao posljedica potpunog zastoja cijelog niza gospodarskih aktivnosti i razdoblja karantene, prema posljednjim podacima DZS-a, promet u trgovini na malo travnju je zabilježio snažan mjesečni i godišnji pad.
Slovenski BDP u prvom kvartalu pao 2,3%
PAD
Slovenski BDP u prvom kvartalu pao 2,3%

LJUBLJANA - Slovenski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom ovogodišnjem tromjesečju pao je 2,3 posto na godišnjoj razini, odnosno za 4,5 posto u odnosu na zadnje lanjsko tromjesečje, objavio je u petak slovenski statistički ured.

Talijanski BDP mogao bi pasti do 13 posto
OŠTAR PAD
Talijanski BDP mogao bi pasti do 13 posto
RIM - Talijansko gospodarstvo ove bi se godine zbog koronakrize moglo smanjiti do 13 posto, rekao je u petak guverner talijanske središnje banke.
Turska ekonomija snažno poraslo u prvom tromjesečju
RAST
Turska ekonomija snažno poraslo u prvom tromjesečju

ANKARA - Tursko gospodarstvo poraslo je u prvom tromjesečju 4,5 posto, poduprto snažnim skokom sektora informacija i komunikacija i industrije, objavio je u petak statistički ured.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE