GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stopa anketne nezaposlenosti u prvom tromjesečju 7,6 posto

Stopa anketne nezaposlenosti u prvom tromjesečju 7,6 posto
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.07.2019 / 07:24
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Stopa anketne nezaposlenosti u Hrvatskoj u prvom je tromjesečju iznosila 7,6 posto, što je na godišnjoj razini, u odnosu na prvo lanjsko tromjesečje, manje za 2,7 postotnih bodova, a u odnosu na četvrto tromjesečje prošle godine manje za jedan postotni bod, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) iz ankete o radnoj snazi.

Usporedba podataka o nezaposlenima dobivenih anketom s podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ-a) i drugih statističkih praćenja temeljenih na administrativnim izvorima pokazuje da je u prvom tromjesečju stopa nezaposlenosti prema podacima administrativnih evidencija iznosila 10 posto, pa je stopa anketne nezaposlenosti od 7,6 posto za 2,4 postotna boda manja od "administrativne".

U prvom je tromjesečju prosječan broj nezaposlenih prema anketi bio manji za 18 tisuća od podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Budući da su se anketirane osobe izjašnjavale o prijavljenosti službi za zapošljavanje, usporedba podataka pokazuje da je od ukupno 136 tisuća nezaposlenih prema anketi njih 103 tisuće ili 76,2 posto bilo prijavljeno službi za zapošljavanje, a 23,8 posto anketno nezaposlenih nije bilo zainteresirano za prijavu službi za zapošljavanje.

Istodobno, od ukupno 154 tisuće registriranih u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje njih 51 tisuća ili 32,7 posto nije zadovoljilo međunarodne kriterije nezaposlenosti.

Zaposlenih je u prvom tromjesečju ove godine, po podacima DZS-a iz ankete o radnoj snazi bilo 1,66 milijuna, što je u odnosu na tromjesečje prije povećanje za oko 17 tisuća, a 45 tisuća više nego u prvom kvartalu lanjske godine.

Stopa zaposlenosti, koja pokazuje udio zaposlenih osoba u radno sposobnom stanovništvu, u prvom tromjesečju ove godine iznosila je 47,2 posto što je rast u odnosu na tromjesečje prije kada je iznosila 46,6 posto, ali i na godišnjoj razini s obzirom da je stopa zaposlenosti u prvom kvartalu 2018. iznosila 45,7 posto.

Prema podacima iz ankete o radnoj snazi, u prvom tromjesečju ove godine u Hrvatskoj je bilo 3,52 milijuna ukupno radno sposobnih stanovnika starijih od 15 godina, od čega je aktivnih stanovnika bilo 1,79 milijuna (zaposlenih i nezaposlenih), a 1,73 milijuna neaktivnih.

Stopa aktivnosti, koja pokazuje udio aktivnog stanovništva u radno sposobnom stanovništvu, u prvom je tromjesečju ove godine iznosila 51 posto, što je jednako kao u tromjesečju ranije te također u odnosu na prvo lanjsko tromjesečje.

Tagovi: anketna nezaposlenost, nezaposlenost,
PROČITAJ I OVO
WTO očekuje slabašan rast globalne trgovine na početku 2020.
OČEKIVANJA
WTO očekuje slabašan rast globalne trgovine na početku 2020.
ŽENEVA - Globalna robna razmjena vjerojatno će slabašno rasti i na početku 2020. godine a dodatnu prijetnju predstavlja epidemija novog koronavirusa, pokazuje tromjesečno izvješće Svjetske trgovinske organizacije.
Marić: Nizak trošak inauguracije predsjednika šalje dobru poruku javnosti
STAVOVI
Marić: Nizak trošak inauguracije predsjednika šalje dobru poruku javnosti
BRUXELLES - Ministar financija Zdravko Marić u utorak je čestitao predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću na inauguraciji, ustvrdivši da nizak trošak njegove inauguracije šalje dobru simboličnu poruku javnosti.
Izdani jednogodišnji trezorski zapisi vrijedni nešto više od milijardu kuna
TREZORCI
Izdani jednogodišnji trezorski zapisi vrijedni nešto više od milijardu kuna
ZAGREB - Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo 1,014 milijardi kuna trezorskih zapisa, što je 14 milijuna kuna više nego je planirano, po kamatnoj stopi koja od svega 0,06 posto.
Ministri financija EU dopunili popis poreznih oaza
POTEZI
Ministri financija EU dopunili popis poreznih oaza
BRUXELLES - Vijeće ministara financija EU-a je dodalo na crnu listu poreznih oaza, tzv. nekooperativnih poreznih jurisdikcija, Panamu, Sejšele, Kajmanske otoke i Palau, dok je Turska dobila dodatno vrijeme kako bi izbjegla opasnost uvrštavanja na taj popis.
Samo pet županija prestiglo zaposlenost iz 2008.
ZAPOSLENOST
Samo pet županija prestiglo zaposlenost iz 2008.
ZAGREB - Samo pet hrvatskih županija, i to tri jadranske i dvije kontinentalne, danas imaju više zaposlenih nego što su ih imale pretkrizne 2008.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE