GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što donosi proračun za 2020. godinu

Što donosi proračun za 2020. godinu
DETALJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.10.2019 / 11:01
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Vlada će idućeg tjedna prihvatiti i poslati zastupnicima na usvajanje svoj posljednji proračun u mandatu. Svi koji rade za državu dogodine će dobiti 6 posto veću plaću, za što je država osigurala milijardu i 200 milijuna kuna.

Država je osigurala milijardu i 200 milijuna kuna kako bi svi koji rade za državu dogodine dobili 6 posto veću plaću. Ipak, učitelji i dalje traže dodatnih 400 milijuna kuna.

Sljedeće godine država će najviše izdvajati na mirovine. Predviđeno je 42,5 milijarde kuna.

Ulaže se i u infrastrukturu. Za pristupne ceste za Pelješki most predviđeno je 990 milijuna kuna, splitska obilaznica stajat će 2,4 milijarde, za koridor 5C (Osijek – Beli Manastir) izdvojit će se 595 milijuna kuna, a prvi dio Istarskog ipsilona stajat će 1,2 milijarde kuna, piše Dnevnik.hr.

U stanogradnji se 529 milijuna kuna ulaže u energetsku obnovu stambenih zgrada. Sa 114 milijuna kuna država će subvencionirati kredite, a za izgradnju POS-ovih stanova izdvojeno je 220 milijuna kuna.

Kada je riječ o zdravstvu, u Osijeku, Splitu, Šibeniku i Sisku grade se dnevne bolnice. Dovršenje bolnice u Puli stajat će 800 milijuna kuna, a početak gradnje u Rijeci 850 milijuna kuna. Još 10 milijuna kuna platit ćemo studiju izvedivosti dječje bolnice u zagrebačkom Blatu.

Za 226 milijuna kuna policija će dobiti novu opremu, a predsjedanje Europskom unijom Hrvatsku će stajati 50 milijuna kuna. Za granice i migracije izdvaja se 373 milijuna kuna te će se za 70 milijuna kuna nabaviti novi presretači za policiju.

Nabavka vojne eskadrile stajat će nas između 500 milijuna i dvije milijarde dolara. Prebacivanje inženjerske bojne u Vukovar stajat će između 20 i 30 milijuna kuna. Modernizacija dviju raketnih topovnjača stajat će 50 milijuna kuna, dok će zadarski aeromiting u svibnju stajati dva milijuna kuna.

Vlada planira obnoviti i 25 strukovnih škola, za što izdvaja 1,5 milijardu kuna, dok se za nagrade najboljim učiteljima predviđa šest milijuna kuna.

Za predsjedničke i parlamentarne izbore vladajući će pak odvojiti 195 milijuna kuna.

Tagovi: proračun
PROČITAJ I OVO
Stopa inflacije u travnju 2,1 posto, najviša od kolovoza 2018.
INFLACIJA
Stopa inflacije u travnju 2,1 posto, najviša od kolovoza 2018.
ZAGREB - Potrošačke cijene u travnju u Hrvatskoj su porasle 2,1 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak, što je najviša stopa inflacije još od kolovoza 2018. godine.
Njemačka industrija strojeva računa na tržišta u razvoju
STROJEVI
Njemačka industrija strojeva računa na tržišta u razvoju
BERLIN - Njemački proizvođači strojeva očekuju rast potražnje u Brazilu, Rusiji, Kini i Indiji, objavila je udruga VDMA, upućujući na oporavak industrije širom svijeta.
Država kriva za rast bruto inozemnog duga
ZADUŽENOST
Država kriva za rast bruto inozemnog duga
ANALIZA - Tijekom 2020. dinamika pada bruto inozemnog duga značajno je usporila u odnosu na godine ranije, najvećim dijelom kao rezultat smanjivanja inozemnih dužničkih obveza prvenstveno ostalih domaćih sektora (poduzeća) koji su u uvjetima pandemije zaustavljali investicije odnosno nova zaduživanja dok je država pogoršala svoju inozemnu poziciju.
NBS: Srbija dostigla pretkrizni nivo već u prvom kvartalu
USPESI
NBS: Srbija dostigla pretkrizni nivo već u prvom kvartalu
BEOGRAD – Referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije ostaje 1,0 posto, odlučeno je danas na sednici Izvršnog odbora NBS, na kojoj je istaknuto da je Srbija već u prvom kvartalu 2021. dostigla nivo ekonomske aktivnosti pre izbijanja pandemije Covid-19.
CEIZ indeks: BDP u prvom kvartalu pao 3,7%
SIGNALI
CEIZ indeks: BDP u prvom kvartalu pao 3,7%
ZAGREB - Kretanje CEIZ indeksa sugerira nastavak postupnog oporavka gospodarstva, a u prvom tromjesečju 2021. hrvatsko gospodarstvo će porasti za 3,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, dok će na godišnjoj razini u prvom kvartalu ipak biti zabilježen pad od 3,7 posto, procjene su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE