GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što donosi nova kineska petoljetka?

Što donosi nova kineska petoljetka?
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2021 / 09:21
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Prošle godine Kina se obvezala postići ugljičnu neutralnost do 2060. godine. S obzirom na to da ove godine nema ciljanog ekonomskog rasta, neki su očekivali da kineska administracija neće forsirati rast pod svaku cijenu, te da će posvetiti značajnu pažnju izazovima zaštite okoliša.

Do 2025. godine emisije ugljika trebale bi se smanjiti za 18 posto po jedinici proizvoda, što za neke analitičare nije dovoljno ambiciozno, ali s takvom brzinom smanjenja emisije ugljika cilj ugljične neutralnosti mogao bi se postići do 2060. godine.

Detaljnije su razradili plan tehnološkog razvoja. Kao rezultat sukoba sa Sjedinjenim Državama, Kinezi su se našli u situaciji u kojoj moraju voditi računa o vlastitom tehnološkom razvoju, jer se više ne mogu oslanjati na uvoz tehnologije. Poluvodiči su ključni. Kina nema tehnologiju za proizvodnju alata za proizvodnju najsuvremenijih poluvodiča koji mogu razviti više procesorske snage uz manju potrošnju energije. Proizvodnja takvih poluvodiča također je jeftinija.

Alati za proizvodnju poluvodiča nisu jedina tehnologija koju bi Kinezi željeli razviti u sljedećih pet godina. Također će se usredotočiti na razvoj umjetne inteligencije i kvantnih računala, kao i računarstvo u oblaku. Također će pokušati postići tehnološki iskorak na polju zdravstva, istraživanjem funkcije mozga, razvojem biotehnologije i lijekova za liječenje raka i krvožilnih bolesti.

Kretanje kineskih cijena dionica ove je godine bilo sve samo ne dosadno. Kineski burzovni indeks MSCI China ove je godine postigao rast vrijednosti od 2%, mjeren u eurima, ali ova brojka daleko je od dovoljno ilustrativne. Konkretno, cijene dionica tehnoloških tvrtki naglo su porasle u siječnju i prvoj polovici veljače. Sredinom veljače došlo je do snažne korekcije cijena dionica tih tvrtki - većina ih je i dalje u pozitivnom rasponu u odnosu na prošlu cijenu prošle godine.

Razlog takvom trendu leži uglavnom u mjerama središnjih banaka i očekivanjima investitora. Središnja banka Kine povukla je dio likvidnosti s tržišta sredinom veljače, što je dovelo do korekcije tehnoloških dionica koje kotiraju na domaćim burzama u Šangaju i Hong Kongu. Istodobno, među investitorima na razvijenim tržištima postoji bojazan da će najnovije mjere poticaja u SAD-u povećati inflaciju, prisiljavajući tamošnju središnju banku na povišenje kamatnih stopa.

Ulagači su na promijenjena očekivanja odgovorili rasprodajom tehnoloških dionica, s time da dionice kineskih tehnoloških tvrtki nisu iznimka. Tako se ove dionice ponovno kotiraju po cijenama blizu razine onih s kraja prošle godine.

Tagovi: kineska petoljetka, poluvodiči, čipovi, kineska ekonomija, ugljična neutralnost, kineske dionice, Šangajska burza
PROČITAJ I OVO
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE