GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što će sve poskupjeti u idućim mjesecima?

Što će sve poskupjeti u idućim mjesecima?
ŽIVOT S INFKACIJOM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.08.2021 / 07:23
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Poskupljenja cijena hrane, goriva, sirovina, odjeće i obuće te nekretnina zahvatila su gotovo cijeli svijet uslijed ubrzanog oporavka od pandemije koronavirusa.

Pogon na 'besplatni' državni novac i goleme pakete pomoći gospodarstvima doveo je do inflacije, na koju će se, baš kao i na koronavirus, očito trebati naviknuti, piše tportal.

Inflacija u Njemačkoj dosegla je najviše razina od 1993. godine, uslijed rasta cijena energenata i niske baze zbog lanjskog interventnog smanjenja PDV-a, dok ona u Hrvatskoj prema službenim statistikama iznosi manje od dva posto.

Brzi gospodarski rast bilježi i SAD, a uslijed oporavka snažno su porasle i cijene. Indeks cijena potrošačkih dobara u najvećem svjetskom gospodarstvu u proteklih godinu dana porastao je 4,3 posto.

Američko ministarstvo rada u srijedu je objavilo dugo očekivani podatak o inflaciji u SAD-u u srpnju, koji je pokazao rast potrošačkih cijena za 0,5 posto u odnosu na lipanj, što je najniža mjesečna stopa rasta cijena u zadnjih 15 mjeseci. Na godišnjoj razini, pak, stopa inflacije iznosila je 5,4 posto, isto kao i u lipnju.

Početkom školske godine u SAD-u, računa se s rastom cijena hrane posebice pekarskih proizvoda, koji su u srpnju poskupjeli 1,2 posto, što im je najveća mjesečna stopa rasta od početka pandemije, a porasle su cijene i mliječnih proizvoda, mesa, jaja i ribe.

Amerikanci, koji znaju s brojkama i imaju detaljne statistike o svim vrstama proizvoda, izračunali su da su prošli mjesec krafne poskupjele više od tri posto, dok su najviše skočile cijene hot-doga, gotovo pet posto. Svinjetina, posebice rebrica, skuplja su 4,4, posto, dok je dobra vijesti da je pala cijena šunke, za 1,5 posto.

Sve u svemu, cijene hrane u SAD-u prošli su mjesec porasle 0,7 posto, dok su cijene hrane u restoranima porasle 0,8 posto, što je najveća mjesečna stopa rasta od 1981. i poskupljenje od 4,6 posto u odnosu na lanjski srpanj.

Cijene goriva u Americi su na najvišim razinama u sedam godina te je u srpnju gorivo poskupjelo 2,4 posto, a dok je u u odnosu na proteklu godinu skuplje nevjerojatnih 41 posto. Administracija Joe Bidena već je pozvala zemlje članice OPEC-a da reguliraju cijene sirove nafte zbog prevelikog rasta cijena.

Odjeća i obuća, koje su jako pojeftinile u pandemiji također su strašno poskupjele. Ženska obuća u srpnju je skuplja za 5,5 posto i gotovo 19 posto skuplja nego lani, a sve veći povratak radnika u urede solidificiran je rast cijena.

Cijene novih automobila također su poletjele u nebo, što i nije preveliko iznenađenje zbog globalne nestašice čipova koja je poremetila lance dobave. Nova vozila u SAD-u u srpnju su poskupjela 1,7 posto kroz proteklih mjesec dana, a ubrzanje isporuka zbog nestašice čipova očekuje se tek najesen i ostat će ispod pretpandemijskih razina cijelu iduću godinu.

Nakon što se sve više Amerikanaca procijepilo potražnja za turističkim putovanjima također je došla do novih vrhunaca. Cijene noćenja u motelima i hotelima više su 6,8 posto nego lani, pri čemu su u proteklih 12 mjeseci cijene smještaja narasle 24 posto. Pritom su u proteklih godinu dana narasle su i cijene rent-a-cara (73 posto), dok su cijene avionskih karata poskupjele 19 posto.

Tagovi: inflacija, rast cijena, trgovina, pekarski proizvodi, krafne, hotdog, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE