GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Standard u Sloveniji lani dosegao 90 posto prosjeka EU

Standard u Sloveniji lani dosegao 90 posto prosjeka EU
STANDARD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.12.2022 / 20:58
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Individualna potrošnja po stanovniku u standardima kupovne moći u Sloveniji lani je dosegla 85 posto prosjeka EU, što je tri postotna boda više nego 2020. Lani je potrošnja bila ista kao u Češkoj i Španjolskoj.

Prema vrijednosti ovog pokazatelja, među 37 europskih zemalja, Luksemburg je zauzeo najviše mjesto, gdje je pokazatelj 44 posto viši od prosjeka 27 zemalja EU. Slijedile su Norveška i Njemačka.

U međuvremenu, Albanija (61 posto niža potrošnja od prosjeka EU), Bosna i Hercegovina (59 posto niža) i Sjeverna Makedonija (49 posto niža) zauzele su zadnja tri mjesta.

Prema pokazatelju bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku u standardu kupovne moći kao mjeri gospodarskog razvoja, položaj zemalja bio je sličan položaju potrošnje po stanovniku u standardu kupovne moći. Međutim, razlike među zemljama bile su mnogo veće.

Vrijednost tog pokazatelja među 37 europskih zemalja lani je bila najveća u Luksemburgu (168 posto više od prosjeka u 27 zemalja EU), a slijede ga Irska, Norveška i Švicarska.

Albanija je imala najniži BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći (68 posto niži od prosjeka u 27 zemalja EU), a slijede je Bosna i Hercegovina (67 posto niži) i Sjeverna Makedonija (58 posto niži).

U Sloveniji je BDP po stanovniku u standardima kupovne moći dosegao 90 posto prosjeka EU, što je za jedan postotni bod više nego 2020. Od 2015. vrijednost je rasla četiri godine zaredom, a ista je bila i 2019. i 2020. . Slovenija je 2021. dosegla najvišu vrijednost ovog pokazatelja u posljednjih 10 godina, tvrde statističari.

Cipar, Litva i Estonija prošle su godine bili najbliže Sloveniji po BDP-u po glavi stanovnika. Na Cipru je vrijednost ovog pokazatelja iznosila devet posto, au Litvi i Estoniji 11 posto niža od prosjeka EU.

Tagovi: standard u Sloveniji, paritet kupovne moći, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Francuske obveznice pod velikim pritiskom investitora
PRITISCI
Francuske obveznice pod velikim pritiskom investitora
PARIZ - Ulagači zahtijevaju najveću premiju u više od desetljeća za držanje francuskih obveznica u usporedbi sa sigurnijim njemačkim dugom, jer raste zabrinutost da bi stranke koje se bore za pobjedu na predstojećim parlamentarnim izborima u Francuskoj mogle dodatno napuhati javne financije.
Britanski javni dug na najvišoj razini od 1961.
ZADUŽENOST
Britanski javni dug na najvišoj razini od 1961.
LONDON - Britanski javni dug dosegao je u svibnju više od 2700 milijardi funti (3200 milijardi eura) i iznosio je gotovo 100 posto BDP-a.
Standard u Hrvatskoj za petinu ispod prosjeka EU
SMANJEN ZAOSTATAK
Standard u Hrvatskoj za petinu ispod prosjeka EU
ZAGREB - Standard građana Hrvatske blago je poboljšan i u 2023. godini i bio je otprilike za petinu niži od prosjeka Europske unije, pokazale su procjene europskog statističkog ureda.
Zaposlenost najbrže raste u građevinskom sektoru
TRŽIŠTE RADA
Zaposlenost najbrže raste u građevinskom sektoru
ZAGREB - Krajem svibnja u Hrvatskoj je bilo 1,69 milijuna zaposlenih, što je dva posto više nego mjesec ranije, a 1,8 posto više nego u svibnju lani, pri čemu je stopa registrirane nezaposlenosti pala na pet posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Sedam članica EU-a mora smanjiti zaduženost
DUG
Sedam članica EU-a mora smanjiti zaduženost
BRUXELLES - Francuska, Italija, Belgija, Poljska, Mađarska, Slovačka i Malta imaju previše dugova ustvrđuje Europska komisija, ali ne zahtijeva od njih strogu štednju. Sedam dužnika EU-a najprije će dobiti savjete.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE