GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Standard u Sloveniji lani dosegao 90 posto prosjeka EU

Standard u Sloveniji lani dosegao 90 posto prosjeka EU
STANDARD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.12.2022 / 20:58
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Individualna potrošnja po stanovniku u standardima kupovne moći u Sloveniji lani je dosegla 85 posto prosjeka EU, što je tri postotna boda više nego 2020. Lani je potrošnja bila ista kao u Češkoj i Španjolskoj.

Prema vrijednosti ovog pokazatelja, među 37 europskih zemalja, Luksemburg je zauzeo najviše mjesto, gdje je pokazatelj 44 posto viši od prosjeka 27 zemalja EU. Slijedile su Norveška i Njemačka.

U međuvremenu, Albanija (61 posto niža potrošnja od prosjeka EU), Bosna i Hercegovina (59 posto niža) i Sjeverna Makedonija (49 posto niža) zauzele su zadnja tri mjesta.

Prema pokazatelju bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku u standardu kupovne moći kao mjeri gospodarskog razvoja, položaj zemalja bio je sličan položaju potrošnje po stanovniku u standardu kupovne moći. Međutim, razlike među zemljama bile su mnogo veće.

Vrijednost tog pokazatelja među 37 europskih zemalja lani je bila najveća u Luksemburgu (168 posto više od prosjeka u 27 zemalja EU), a slijede ga Irska, Norveška i Švicarska.

Albanija je imala najniži BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći (68 posto niži od prosjeka u 27 zemalja EU), a slijede je Bosna i Hercegovina (67 posto niži) i Sjeverna Makedonija (58 posto niži).

U Sloveniji je BDP po stanovniku u standardima kupovne moći dosegao 90 posto prosjeka EU, što je za jedan postotni bod više nego 2020. Od 2015. vrijednost je rasla četiri godine zaredom, a ista je bila i 2019. i 2020. . Slovenija je 2021. dosegla najvišu vrijednost ovog pokazatelja u posljednjih 10 godina, tvrde statističari.

Cipar, Litva i Estonija prošle su godine bili najbliže Sloveniji po BDP-u po glavi stanovnika. Na Cipru je vrijednost ovog pokazatelja iznosila devet posto, au Litvi i Estoniji 11 posto niža od prosjeka EU.

Tagovi: standard u Sloveniji, paritet kupovne moći, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Realna plaća na godišnjoj razini smanjena 0,9%
UTJECAJ INFLACIJE
Realna plaća na godišnjoj razini smanjena 0,9%
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.
UGP Indeks lakoće poslovanja: Sveta Nedelja i Primošten na vrhu
INDIKATORI
UGP Indeks lakoće poslovanja: Sveta Nedelja i Primošten na vrhu
ZAGREB - Po uzoru na Indeks lakoće poslovanja za države, UGP, preciznije Luka Medvidović i Boris Podobnik, kreirao indeks lakoće poslovanja za naše gradove i općine. Dakle koji gradovi se odnose kao majke, a koji kao maćehe prema poduzetnicima?
Vujčić: U Hrvatskoj je poskupjela jedino kava
GUVERNER
Vujčić: U Hrvatskoj je poskupjela jedino kava
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u razgovoru za Novu TV komentirao je može li se bankarska kriza preliti u Hrvatsku, piše Dnevnik.hr.
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
OČEKIVANJA
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
FRANKFURT - Njemačka Bundesbanka očekuje pad inflacije u ožujku jer će se temeljiti na višim cijenama koje su pogodile zemlju prije godinu dana.
Lagarde: Inflacija u eurozoni još uvijek je previsoka
OCJENE
Lagarde: Inflacija u eurozoni još uvijek je previsoka
BRUXELLES - Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde istaknula je na današnjoj sjednici Europskog parlamenta da je inflacija u eurozoni i dalje previsoka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE