GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stabilizacija europske industrijske proizvodnje u lipnju; oporavak u Hrvatskoj

Stabilizacija europske industrijske proizvodnje u lipnju; oporavak u Hrvatskoj
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2021 / 14:41
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Europska industrijska proizvodnja stabilizirala se u lipnju, nakon oštrog pada u prethodnom mjesecu, a Hrvatska je bilježila izrazitiji oporavak, pokazalo je u četvrtak izvješće europskog statističkog ureda

Na razini EU-a sezonski prilagođena industrijska proizvodnja smanjena je u lipnju 0,2 posto u usporedbi sa svibnjem kada je potonula 0,9 posto, izračunao je Eurostat.

U eurozoni proizvodnja je u lipnju pala 0,3 posto u odnosu na svibanj kada je prema revidiranim Eurostatovim podacima pala 1,1 posto.

Stabilizaciju proizvodnje u lipnju donio je oporavak u sektoru netrajnih potrošačkih dobara, koji je u EU bilježio rast za 1,4 posto, te za 1,6 posto u eurozoni, nakon oštrog pada u svibnju.

Proizvodnja energije tek je blago smanjena, za 0,2 posto u EU, te za 0,6 posto u eurozoni. U svibnju bila je potonula 2,5 posto u EU, te 2,7 posto u eurozoni.

Najviše je u lipnju na mjesečnoj razini pala proizvodnja kapitalnih dobara, za 1,2 posto u EU, te za 1,5 posto u eurozoni.

Oštar pad u Irskoj

Među zemljama EU-a najviše je u lipnju na mjesečnoj razini prema raspoloživim sezonski prilagođenim podacima Eurostata pala industrijska proizvodnja u Irskoj, za 4,4 posto.

Slijede Portugal i Danska s padom proizvodnje za 2,6 odnosno 2,3 posto.

U Hrvatskoj sezonski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je u lipnju 1,5 posto u usporedbi sa svibnjem kada je pala 2,1 posto, istim tempom kao i u svibnju. To je bio njezin najveći pad od studenoga prošle godine.

Najveći je rast proizvodnje na mjesečnoj razini u lipnju bilježila Malta, za 5,2 posto. Slijede Nizozemska i Estonija gdje je porasla 3,3 odnosno 3,2 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Cipar

Skromniji godišnji rast

Na godišnjoj razini proizvodnja je u EU u lipnju porasla 10,5 posto, nakon revidiranog 21,3-postotnog skoka u prethodnom mjesecu, što odražava postupno ublažavanje protupandemijskih mjera na početku prošlog ljeta.

U eurozoni proizvodnja je u lipnju porasla 9,7 posto, nakon 20,6-postotnog skoka u svibnju, prema revidiranim Eurostatovim podacima.

Najviše je u prvom ljetnom mjesecu i u EU i u eurozoni porasla proizvodnja u sektoru trajnih potrošačkih dobara, za 16,4 odnosno 16,1 posto u usporedbi s prošlogodišnjim lipnjem, iako gotovo upola slabije nego u prethodnom mjesecu.

U stopu ga prati sektor intermedijarnih dobara s rastom proizvodnje za 16,1 posto u EU, te za 15,7 posto u eurozoni.

Najskromnije je pak porasla proizvodnja energije, za 3,9 posto u EU, te za 2,9 posto u eurozoni.

Hrvatska u društvu Irske

Sve su zemlje EU-a u lipnju bilježile rast industrijske proizvodnje na godišnjoj razini, a najveći je bio u Belgiji, gdje je poskočila 23,2 posto.

Slijede Litva i Slovenija s rastom proizvodnje za 20,1 odnosno 18,9 posto.

Hrvatska je u lipnju bilježila rast industrijske proizvodnje na godišnjoj razini za 8,2 posto, nakon što je u svibnju bila porasla 15,9 posto.

Sličan je rezultat bilježila i Irska, gdje je porasla 8,5 posto.

Najskromnije je u lipnju na godišnjoj razini porasla proizvodnja u Danskoj i Finskoj, za 2,3 odnosno 4,2 posto.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE