GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stabilan rast BDP-a i zaposlenosti u EU i eurozoni u trećem kvartalu

Stabilan rast BDP-a i zaposlenosti u EU i eurozoni u trećem kvartalu
BDP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2021 / 16:03
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG/ZAGREB, 16. studenoga 2021. (Hina) - Gospodarstvo EU-a i eurozone u trećem je kvartalu raslo gotovo istim tempom kao i u prethodna tri mjeseca, a slična kretanja bilježi i zaposlenost, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata kojim je obuhvaćeno 20 zemalja članica.

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) EU-a porastao je u trećem tromjesečju za 2,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je uvećan dva posto, objavio je Eurostat, u skladu s prvom procjenom krajem listopada, kada je bio raspolagao podacima za 11 zemalja.

Aktivnosti u eurozoni, kao što je pokazala prva procjena, porasle su u razdoblju od srpnja do rujna 2,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su uvećane 2,1 posto.

Eurostat je potvrdio i procjene rasta na godišnjoj razini, prema kojima je sezonski prilagođen BDP EU-a u ljetnom tromjesečju porastao 3,9 posto, nakon 13,7-postotnog skoka u razdoblju od travnja do lipnja.

Gospodarstvo eurozone poraslo je 3,7 posto, nakon 14,2-postotnog skoka u tromjesečnom razdoblju do kraja lipnja.

Eurostat nije raspolagao podacima za Hrvatsku, Sloveniju, Grčku, Irsku, Maltu, Estoniju i Luksemburg.

Austrija na čelu

Najveći je rast BDP-a na kvartalnoj razini među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao bilježila Austrija, za 3,3 posto, iako pokazuje usporavanje aktivnosti u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su porasle 4,0 posto.

Slijede Francuska i Portugal s rastom aktivnosti u trećem tromjesečju za tri odnosno 2,9 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, a blizu je i Italija s rastom aktivnosti za 2,6 posto.

Najveće europsko gospodarstvo, ono Njemačke, poraslo je u razdoblju od srpnja do rujna gotovo istim tempom kao i u prethodna tri mjeseca, za 1,8 posto.

Najskromniji rast BDP-a na kvartalnoj razini bilježile su Latvija i Rumunjska, od 0,3 posto te Slovačka, s rastom od 0,4 posto, a litvansko je gospodarstvo stagniralo.

Snažan rast Rumunjske

Rumunjska je pak prednjačila najsnažnijim rastom BDP-a na godišnjoj razini u konkurenciji 20 zemalja EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, za osam posto.

Slijede Mađarska i Litva, s rastom od 6,1 odnosno šest posto. Blizu su i Danska, s 5,4-postotnim rastom te Cipar i Poljska, gdje je gospodarska aktivnost porasla za 5,3 posto.

Njemačka, važan hrvatski trgovinski partner, u skladu s prvom procjenom ostvarila je rast za 2,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Najskromniji rast imala je Bugarska, za 0,4 posto, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata.

Stabilan tempo zapošljavanja

Broj zaposlenih u trećem kvartalu u EU i eurozoni porastao je za 0,9 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, pokazali su sezonski prilagođeni podaci statističkog ureda.

U drugom tromjesečju 2021. u EU je porastao za 0,8 posto, a u eurozoni za 0,7 posto.

U usporedbi s prošlogodišnjim trećim kvartalom, prema sezonski neprilagođenim podacima, broj zaposlenih porastao je za 2,1 posto u EU i za dva posto u eurozoni.

U razdoblju od travnja do lipnja, prema istom razdoblju godine ranije, u oba je područja broj zaposlenih uvećan za 1,9 posto, objavio je Eurostat u najnovijem izvješću.

Tagovi: ekonomija eurozone, Europska unija, eurozona, Markit
PROČITAJ I OVO
Fitch potvrđuje kreditni rejting Slovenije, izgledi stabilni
REJTING
Fitch potvrđuje kreditni rejting Slovenije, izgledi stabilni
LJUBLJANA - Agencija za kreditni rejting Fitch potvrdila je dugoročnu procjenu slovenskog državnog duga prema A. Izgledi su stabilni, objavio je Fitch.
Zalihe industrijskih proizvoda pale na godišnjoj razini
TREND
Zalihe industrijskih proizvoda pale na godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju listopada ove godine bile su za 1,6 posto veće u odnosu na rujan te 10 posto manje nego u listopadu prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Zapošljavanje u SAD-u usporilo u studenome
TRŽIŠTE RADA
Zapošljavanje u SAD-u usporilo u studenome
WASHINGTON - Zapošljavanje u Sjedinjenim Državama u studenome je izgubilo zamah, ali stopa nezaposlenosti ponovno je pala, zadržavši se ipak iznad razine iz veljače 2020. godine, prije početka pandemije, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.
Uslužni sektor podržao ekonomiju eurozone u studenome
PODRŠKA
Uslužni sektor podržao ekonomiju eurozone u studenome
LONDON - Gospodarstvo eurozone ubrzalo je u studenome zahvaljujući otpornom uslužnom sektoru koji je nadoknadio posustajanje industrije zbog poremećaja u nabavi, ali slabljenje potražnje signalizira nevolje, pokazalo je istraživanje tvrtke Markit.
OVI za studeni: Potražnja za radom veća za oko 23 posto u odnosu na isti mjesec 2019.
RAST
OVI za studeni: Potražnja za radom veća za oko 23 posto u odnosu na isti mjesec 2019.
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI već sedmi mjesec zaredom pokazuje da je potražnja za radom nadmašila pretpandemijsku razinu, što potvrđuju i podaci za studeni u kojem je potražnja za radom oko 23 posto veća u odnosu na studeni 2019., objavio je Ekonomski institut, Zagreb.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE