GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srpski BDP u prva dva mjeseca raste brže od planiranog, ali inflacija dvostruko veća nego u EU

Srpski BDP u prva dva mjeseca raste brže od planiranog, ali inflacija dvostruko veća nego u EU
MAKRO SLIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2024 / 08:37
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Realni bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u prva dva mjeseca 2024. godine porastao je za oko 5,7 posto međugodišnje, tako da trenutna dinamika premašuje projektovanu godišnju stopu rasta od 3,5 posto, ali je inflacija dvostruko veća nego u EU, stoji u novom broju mjesečnika Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

Industrijska proizvodnja u veljači 2024. veća je za 8,4 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, zahvaljujući rastu prerađivačke industrije.

U veljači je zabilježen prvi međugodišnji porast vrijednosti robne razmjene s inozemstvom, nakon deset mjeseci kontinuiranog pada.

U prva dva mjeseca 2024. približno četiri petine robnog uvoza bilo je pokriveno izvozom (79,3 posto), a godinu ranije ta je vrijednost iznosila 75,7 posto.

Priljev izravnih stranih ulaganja veći je nego prošle godine u istom razdoblju, dok je republički proračun u suficitu. Kako je navedeno, zabilježen je i "masovni" međugodišnji rast zarada i prometa u trgovini na malo.

"U veljači je nastavljen pad međugodišnje inflacije započete u travnju 2023. godine. Takav će se trend nastaviti jer Narodna banka Srbije očekuje povratak međugodišnje inflacije na ciljanih tri posto, s odstupanje od plus-minus 1,5 posto, sljedeći mjesec ove godine”, navode stručnjaci MAT-a.

Industrijska proizvodnja u veljači 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine porasla je za 8,4 posto, dok je kumulativni međugodišnji rast u razdoblju siječanj – veljača iznosio 7,9 posto.

Presudan doprinos ovom rezultatu dao je, kako se navodi, rast proizvodnje u sektoru prerađivačke industrije od 8,9 posto.

Na međugodišnjoj razini proizvodnja prerađivačkog sektora kontinuirano raste od kolovoza prošle godine, trend rudarskog sektora ponovno je iz negativnog prešao u pozitivan, zahvaljujući rastu iz veljače od 14,9 posto, iako je nizak bazna vrijednost je uvelike odgovorna za taj rast.

“Ključna dilema je hoće li doprinos novih investicija i domaće privatne potrošnje u Srbiji biti dovoljan da gospodarstvo izdrži pritisak tijekom cijele 2024. godine, pogotovo jer se kriza u proizvodnom sektoru eurozone dodatno produbila i u siječnju 2024. Međugodišnji pad fizičkog obujma proizvodnje u eurozoni dosegao je 7,7 posto, au Njemačkoj 5,4 posto”, navodi MAT.

Dodaje se da je rast prerađivačke industrije u Srbiji vrlo raširen po granama i da je samo nekoliko oblasti proizvodnje ove godine imalo pad proizvodnje. To su proizvodnja nekih vrsta strojeva i opreme (dvoznamenkasti pad), proizvodnja gume i plastike, iako pokazuje znakove oporavka, prerada drva, a manji pad imala je i farmaceutska industrija.

Tagovi: inflacija, srbija, srpski bdp, izvoz
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
NEPLAĆENI RAD
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
ZAGREB - Podaci Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta (Eurofound) pokazuju da radnici u Hrvatskoj imaju najduži radni tjedan, a u to ne ulazi i neevidentiran, odnosno neplaćeni prekovremeni rad kojega je alarmantno puno, ističu u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).
Podignut kreditni rejting Turske
REJTING
Podignut kreditni rejting Turske
ANKARA - Moody's je podigao kreditni rejting Turske, navodeći poboljšano upravljanje, čvršći stav o monetarnoj politici i napredak u pogledu inflacije, zadržavajući pritom izglede zemlje kao "pozitivne".
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
LICEMJERJE
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
ZAGREB - Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja ocijenio je danas da je oko javnih financija dignuta bezrazložna panika te ustvrdio kako je teza da zbog rasta plaća u javnim i državnim službama sada treba rezati rashode, investicije i projekte netočna i zlonamjerna.
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
USPORAVANJE
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
BERLIN - U Njemačkoj su cijene na razini proizvođača u lipnju pale za 1,6 posto na godišnjoj razini, što je najmanje otkako su počele padati u srpnju prošle godine, objavio je danas njemački statistički ured Destatis.
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
RAST
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj ove godine iznosila je 1.324 eura, što je u odnosu na isti mjesec lani nominalno više za 16,9 posto, a realno za 13,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE