GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Središnja banka očekuje 4,7-postotni pad japanskog BDP-a i deflaciju

Središnja banka očekuje 4,7-postotni pad japanskog BDP-a i deflaciju
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2020 / 14:12
Autor: SEEbiz / H
TOKYO - Japanska središnja banka (BOJ) očekuje da će se japansko gospodarstvo u ovoj financijskoj godini uslijed pandemije smanjiti za 4,7 posto a potrošačke cijene pasti za 0,5 posto.

U travnju BoJ je prognozirao pad gospodarstva u rasponu od tri do pet posto u tekućoj financijskoj godini koja završava krajem ožujka 2021.

Za iduću financijsku godinu predviđaju rast gospodarstva od 3,3 posto i rast potrošačkih cijena od 0,3 posto, navodi se u priopćenju BOJ-a, objavljenom po završetku dvodnevne sjednice.

Banka je ujedno zadržala ultrapopustljivu monetarnu politiku i potvrdila poticaje kompanijama za ublažavanje posljedica koronakrize.

Izgledi za gospodarsku aktivnost i cijene "izrazito su nejasni", ustvrdio je BOJ, napominjući da bi se to moglo promijeniti ovisno o posljedicama pandemije i njezinom utjecaju na domaće i svjetsko gospodarstvo.

The bank maintained its basic assessment that the economy “has been in an extremely severe situation with the impact of Covid-19 remaining at home and abroad.”

Središnja banka ostaje pri bazičnoj procjeni da je gospodarstvo "u izuzetno teškoj situaciji s obzirom na utjecaj Covida-19 koji ostaje prisutan i u zemlji i u inozemstvu".

Od druge polovine godine situacija će se vjerojatno postupno poboljšati, uz nastavak gospodarske aktivnosti, no očekivana dinamika bit će tek umjerena, poručili su iz BOJ-a.

Japansko gospodarstvo zapalo je u recesiju zbog pandemije i prošlogodišnjeg povećanja stope poreza na dodanu vrijednost (PDV). U razdoblju od siječnja do ožujka BDP je na godišnjoj razini pao 2,2 posto, nakon 2,7-postotnog pada na kraju 2019., podsjeća agencija dpa.

Analitičari očekuju daljnji pad gospodarstva u razdoblju od travnja do lipnja. Jednomjesečno izvanredno stanje u Japanu bilo je na snazi do sredine svibnja, podsjeća dpa.

Tagovi: Japan, japanska ekonomija, recesija, Bank of Japan
PROČITAJ I OVO
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
MIROVINE
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
ZAGREB - Prosječni Hrvat u mirovinu ide s nepunih 60 godina, zbog čega su naši novopečeni umirovljenici neki od najmlađih u Europi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE