GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija i Kina potpisuju više od deset važnih sporazuma

Srbija i Kina potpisuju više od deset važnih sporazuma
SRBIJA-KINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2019 / 17:36
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Više od 10 sporazuma biće potpisano tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kini, gde će učestvovati na Drugom forumu "Pojas i put". Među njima su i četiri važna ugovora: za rekonstrkciju pruge Beograd - Niš - Preševo, završetak beogradske obilaznice, finansijski ugovor za autoput Preljina - Požega i ugovor za gradnju kineskog industrijskog parka u Borči, rekao je danas Tanjugu ministar finansija Siniša Mali.

Mali će potpisati u Kini Ugovor o kreditu za autoput E-763 Preljina-Požega, između Vlade Srbije koju predstavlja Ministarstvo finansija kao zajmoprimac i kineske Export-Import banke kao zajmodavca.

Ugovor će biti potpisan sa direktorom Upravnog odbora Eksim banke Hu Sjaolienom, a Mali kaže da će tako biti omogućen nastavak gradnje autoputa na Koridoru 11 i da onda ostaje samo da se ugovori još autoput od Požege do Boljara na granici sa Crnom Gorom.

Autoput Preljina - Požega biće dug 30,9 kilometra, a ugovorena vrednost radova je 450 miliona evra.

Mali je govoreći o projektu rekonstrukcije pruge od Niša do Preševa podsetio da se već radi na rekonstrukciji pruge od Beograda do mađarske granice i je cilj da imamo dobru prugu na tom pravcu, s obzirom da će to biti glavna tranzitna ruta za prevoz kineske robe od kule Pirej do evropskih zemalja.

U pitanju je Opšti ugovor za rekonstrukciju i modernizaciju deonica pruge na Koridoru 10, deonice Beograd-Niš-Preševo-državna granica sa Severnom Makedonijom, između Vlade Srbije, Infrastrukture železnice Srbije i kineske kompanije CRBC.

Mali je kazao da će biti potpisan i ugovor za završetak obilaznice oko Beograda, to jest sektor C obilaznice oko Beograda, od Bubanj Potoka do Pančeva.

Na osnovu sporazuma od prošle godine biće potpisan i ugovor sa kineskom kompanijom CRBC o izgradnji industrijskog parka u Borči, rekao je Mali i naglasio da će to biti najveći kineski industrijski park u Evropi.

Kaže da će se taj park u Borči prostirati na oko 320 hektara pored Pupinovog mosta i da će u njemu biti više od 1.000 kompanija, sa više od 10.000 zaposlenih.

Prema planu, projekat bi trebalo da bude realizovan u tri faze, a ukupna vrednost ove investicije iznosiće oko 257 miliona evra.

"To je velika razvojna šansa za našu zemlju", istakao je ministar finansija.

Mali je rekao da će na drugom forumu "Pojas i put", koji se održava od 25. do 27. aprila, učestvovati više od 40 šefova država i vlada, kao i da će delegaciju Srbije predvodi predsednik Srbije Vučić.

Podsetio je da je Vučić bio i na prvom samitu 2017. godine i dodao da će ovo biti prilika za šesti sastanak predsednika Srbije sa kineskim presednikom Si Đinpingom, kao i za 16 susret sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

"Svi važni državnici biće tamo, a velika je čast za nas što će Vučić zatvoriti taj samit, to jest biće jedan od tri govornika na kraju samita i imaće završnu reč. To je velika stvar za nas", naglasio je Mali.

Kako kaže, nikada nisu bili bolji odnosi između Srbije i Kine i odlikuje ih "čelično prijateljstvo i strateško partnerstvo u velikom broju oblasti".

Podsetio je da Železara u Smederevu nije radila dok nije došao kineski partner, koji je kasnije preuzeo i RTB Bor za 1,6 milijardi dolara, kao i da kineska kompanija u Zrenjaninu realizuje najveću grinfild investiciju u fabriku guma, vrednu oko milijardu dolara.

"Hoćemo da iskoristimo ovaj samit i da te kineske investicije podignemo na još visi nivo, jer će to doprineti rastu našeg BDP-a i još većoj zaposlenosti. Veliki broj investicija potvrđuju i dižu na viši nivo naše prijateljstvo sa Kinom", naglasio je Mali.

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisaće više sporazuma o saradnji Srbije i Kine.

Mihajlović će sa Ministarstvom trgovine Kine potpisati dokument o osnivanju Grupe za investicije. Reč je o novom telu kojim će predsedavati potpredsednica Mihajlović, u kome će biti predstavnici Srbije i Kine, a baviće se svim zajedničkim projektima dve zemlje u infrastrukturi i industriji.

Ona će potpisati sporazum koji se odnosi na nastavak izgradnje obilaznice oko Beograda, deonice od Bubanj potoka do Pančeva, sa konzorcijumom kineske kompanije "Pauer konstrakšen kompani of Čajna" i azerbejdžanskog Azvirta.

Sa istom kineskom kompanijom, ona će potpisati Memorandum o saradnji u vezi sa realizacijom projekta "Beogradski metro".

Takođe, biće potpisan i Protokol o saradnji na projektovanju i izvođenju radova na izgradnji brze saobraćajnice Novi Sad-Ruma (Fruškogorski koridor) sa kompanijom CRBC.

Mihajlović će potpisati i Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji između vlada Srbije i Kine.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović će potpisati dva važna dokumenta u vezi sa Industrijskim parkom u Borči, ugovor o razvoju između Srbije i CRBC i sporazum o osnivanju zajednicke kompanije čime se sticu uslovi za početak radova na izgradnji tog projekta.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić će u Kini potpisati Plan bilateralne saradnje između Vlade Srbije i Narodne Kine u okviru inicijative "Pojas i put".

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić će potpisati Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i kompanije Huaveji za projekat "Pametni gradovi".

Svrha potpisivanja tog dokumenta jeste razvoj strategije pametnih gradova, kroz pozicioniranje kompanije Huaveji kao strateškog partnera za gradove i lokalne samouprave poput Beograda, Niša, Novog Sada i drugih.

Tagovi: kineske investicije, Siniša Mali, Huawei, Nenad Popović, Zorana Mihajlović, China Road and Bridge Corporation, Aleksandar Vučić
PROČITAJ I OVO
Banka Slovenije očekuje pad BDP-a od 6 do 16%
OČEKIVANJA
Banka Slovenije očekuje pad BDP-a od 6 do 16%

LJUBLJANA - Slovenska središnja banka procjenjuje da bi zbog pandemije bolesti Covid-19 slovenski bruto domaći proizvod (BDP) mogao pasti na godišnjoj razini između 6 i 16 posto, čime bi negativni učinak pandemije bio mnogo veći nego što ga je imala globalna financijska kriza 2008. godine.

Program ekonomskih mera Vlade Srbije za pomoć privredi
MERE
Program ekonomskih mera Vlade Srbije za pomoć privredi
BEOGRAD - Mere važe samo za one koji su otpustili manje od deset odsto radnika, ne računajući zaposlene na ugovor kojima je istekao pa nije produžen, kao i za one koji su privremeno prekinuli poslovanje posle 15. marta.
Inflacija u eurozoni snažno oslabila u ožujku
PAD CIJENA
Inflacija u eurozoni snažno oslabila u ožujku
BRUXELLES - Godišnja inflacija u eurozoni pala je u ožujku ispod jedan posto zbog oštrog pada cijena energenata, pokazale su u utorak procjene europskog statističkog ureda Eurostata.
Oreščanin: Vladine mjere pokazuju fundamentalno nepoznavanje hrvatskoga gospodarstva
PODUZETNICI
Oreščanin: Vladine mjere pokazuju fundamentalno nepoznavanje hrvatskoga gospodarstva
ZAGREB - "Vlada mora shvatiti da je privatnicima prevelik rizik u ovim neizvjesnim okolnostima prihvatiti odgodu obveza."
Plaće u Hong Kongu mogle bi pasti 20% do kraja godine
PROCJENE
Plaće u Hong Kongu mogle bi pasti 20% do kraja godine
HONG KONG – Produbljuje se ekonomska kriza u gradu koja je započela sa prodemokratskim prosvjedima prošle godine, a eskalirala sa korona-virusom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE