GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija emitovala evroobveznicu na Londonskoj berzi, kamata 1,6%

Srbija emitovala evroobveznicu na Londonskoj berzi, kamata 1,6%
ZADUŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.06.2019 / 11:56
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD – Srbija je prvi put posle šest godina emitovala 10-godišnju evroobveznicu u vrednosti milijardu evra, i to na Londonskoj berzi, jednoj od najvažanihih i najvećih na svetu, po najnižoj kamatnoj stopi koju je naša država ikada ostvarila na hartije ove ročnosti, saopštio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Kamata iznosi samo 1,619 odsto, rekao je Mali na konferenciji za novinare, ističući da je to „istorijski uspeh, nikada bolji rezultat, i najniža kamatnu stopu ikada na desetogodišnje obveznice u evrima emitovane od strane Republike Srbije na međunarodom finansijskom tržištu".

„Poređenja radi, cena obveznica iz 2011. i 2013. je bila 4,8 odsto i 7,5 odsto, a mi smo juče dobili 1,619 odsto", prcizirao je ministar, dodajući da će milijardu evra od nove obveznice biti iskorišćeno da se vrate stari skupi dugovi, pri čemu ćemo samo na kamati uštedeti 3,8 milijardi dinara.

Prema njegovim rečima, pet puta niža cenu za kapital koji smo dobili, znači pet puta veće poverenje investitora i međunarodnog finansijskog tržišta u hartije Republike Srbije i u reforme koje je sprovela Vlada Srbije.

Mali je naglasio da su zahtevi investitora za našom hartijom od milijardu evra iznosili u sredu 6,4 milijarde evra, što govori da bilo šest puta više zainteresovanih da ulože u našu zemlju i naše hartije.

„Preko 300 investitora je izrazilo svoju zainteresovanost, i to je najveća potvrda uspeha naših ekonomskih reformi i poverenja koje smo stekli, imajući u vidu da ljudi investiraju u narednih 10 godina u našu hartiju pod nikad boljlim uslovima. To znači da i oni veruju u sve ono što radimo i planiramo da radimo u narednom periodu", ocenio je.

Ministar je naveo da novom evroobveznicom ne samo da štedimo na skupim kamatama, već potvrđujemo i rejting naše zemlje.

„Na nama je velika obaveza da do kraja godine podignemo kreditni rejting Srbije bar za još jednu lestvicu, a u naredne dve godine da dobijemo investicioni rejting i time smo u potpunosti završili i reforme koje se odnose na finanijsko tržište i pokazali da neke stvari u Srbiji mogu da se promene", poručio je Mali.

Kao najvažniju dalekosežnu posledicu jučerašnjeg uspeha nove evroobveznice smatra to što je „država uvek reper za cenu kapitala, a ovako nizak iznos za naše obveznice znači da će i naša preduzeća koja se zadužuju na međunarodnom tržištu imati nikada bolje uslove".

To za građane Srbije znači, kako kaže, da će investirati više i zapošljavati više i da će naša privreda rasti još brže.

Tagovi: srpske evrooobveznice, Londonska berza, Siniša Mali
PROČITAJ I OVO
Mjesečna primanja njemačkih radnika smanjena 2,2 posto
ZARADE
Mjesečna primanja njemačkih radnika smanjena 2,2 posto
BERLIN - Bruto mjesečna primanja radnika u Njemačkoj s punim ili skraćenim radnim vremenom u prosjeku su bila za 2,2 posto niža u drugom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju podaci saveznog zavoda za statistiku.
Prosječna zagrebačka neto plaća za svibanj 7.686 kuna
ZARADE
Prosječna zagrebačka neto plaća za svibanj 7.686 kuna
ZAGREB - Prosječna neto plaća zaposlenih u pravnim osobama u gradu Zagrebu za svibanj ove godine iznosila je 7.686 kuna, što je nominalni porast za 1,9 posto u odnosu na svibanj prošle godine, podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.
Srbija trenutno ima 13,5 milijardi evra deviznih rezervi
REZERVE
Srbija trenutno ima 13,5 milijardi evra deviznih rezervi
BEOGRAD - Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju jula, iznosile 13,5 milijardi evra, što obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 144 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopštila je centralna banka.
Slovenija se prijavila za program SURE EU-a za zaštitu radnih mjesta
RADNA MJESTA
Slovenija se prijavila za program SURE EU-a za zaštitu radnih mjesta
LJUBLJANA - Slovenska vlada aplicirala je za financijsku potporu iz europskih sredstava preko instrumenta SURE Slovenija za programe zaštite radnih mjesta ukupno ocijenjene na 1,1 milijardu eura.
Monti imenovan voditeljem paneuropskog panela o odgovoru na koronavirus
KADROVI
Monti imenovan voditeljem paneuropskog panela o odgovoru na koronavirus

ŽENEVA - Bivši talijanski premijer Mario Monti imenovan je na čelo paneuropskog povjerenstva koje će preispitati kako su zdravstveni sustavi različitih zemalja reagirali na pandemiju koronavirusa.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE