GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija, Albanija i Makedonija dogovorile da će dijeliti višak energije i hrane

Srbija, Albanija i Makedonija dogovorile da će dijeliti višak energije i hrane
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.09.2022 / 08:22
Autor: SEEbiz / H
BEOGRAD - Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija dogovorili su formiranje zajedničke komisije kako bi si međusobno pomogli u suočavanju s prijetnjom nestašice energenata i hrane ove zime zbog krize uzrokovane ratom u Ukrajini, priopćeno je u petak.

Na samitu inicijative Otvoreni Balkan u Beogradu srpski predsjednik Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski dogovorili su formiranje tijela koje će služiti za dijeljenje viškova energije i hrane.

- Sve će naše biti dostupno Sjevernoj Makedoniji i Albaniji i obrnuto, kazao je Vučić na novinskoj konferenciji. Srbija gotovo u potpunosti ovisi o uvozu ruskog plina, a oko 70% svojih potreba za električnom energijom proizvodi u starim termoelektranama. Sjeverna Makedonija oslanja se na fosilna goriva i hidroenergiju, a ovisna je i o uvozu električne energije. Albanija većinu električne energije proizvodi u hidroelektranama.

Albanski premijer Edi Rama rekao je da će tri zemlje zatražiti od EU-a da im pomogne prebroditi zimu.

- Najbolji scenarij za Albaniju bio bi pola milijarde eura (u dodatnoj potrošnji) za... kontinuiranu opskrbu električnom energijom, rekao je Rama. Pozivam EU da ne ponovi sramotno ponašanje iz pandemije kada su se zemlje zapadnog Balkana morale okrenuti Kini, Rusiji i Turskoj, dodao je. Inicijativu, ranije nazivanu i Mini Shengen, koncem 2019. pokrenuli su premijeri Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije u namjeri da, slijedeći europske vrijednosti o slobodnom protoku ljudi, roba, kapitala i usluga, uzajamno olakšaju poslovanje gospodarstvu i putovanje građanima triju država.

Fotografija: Tanjug

Tagovi: Srbija, Albanija , Makedonija, Aleksandar Vučić, višak hrane
PROČITAJ I OVO
Prihvaćen dubrovački proračun za 2023. vrijedan 87,2 milijuna eura
PRORAČUN
Prihvaćen dubrovački proračun za 2023. vrijedan 87,2 milijuna eura
DUBROVNIK - Proračun grada Dubrovnika za 2023. godinu u iznosu od 87,2 milijuna eura izglasovan je u četvrtak većinom glasova na sjednici dubrovačkoga Gradskog vijeća.
Vlada odustala od priziva savjesti na rad nedjeljom
ODUSTAJANJE
Vlada odustala od priziva savjesti na rad nedjeljom

ZAGREB - Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić potvrdio je u izjavi nakon sjednice Vlade da je iz izmjena Zakona o radu izbačen dio koji se odnosi na priziv savjesti.

Macron upozorio SAD na opasnost od super agresivnih subvencija
UPOZORENJE
Macron upozorio SAD na opasnost od super agresivnih subvencija
WASHINGTON - Francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je u srijedu u Washingtonu "superagresivne" mjere koje je poduzeo Joe Biden kako bi potaknuo američku industriju, te je upozorio da one riskiraju "fragmentaciju Zapada", navode agencije pozivajući se na izvore s tog sastanka.
Podignuta procjena rasta američkog BDP-a u trećem tromjesečju
BOLJE PROGNOZE
Podignuta procjena rasta američkog BDP-a u trećem tromjesečju
WASHINGTON - Američko gospodarstvo poraslo je u trećem kvartalu nešto snažnije no što je prvotno procijenjeno, uz podršku jačeg izvoza i veće potrošnje građana, pokazala je u srijedu nova procjena ministarstva trgovine.
Njemačka otvara vrata stranim radnicima
RADNICI
Njemačka otvara vrata stranim radnicima
BERLIN - Njemačko gospodarstvo već godinama ne može privući dovoljno kvalificiranih radnika, a taj će problem uskoro postati još akutniji odlaskom u mirovinu velike generacije baby boomera. Vlada je u srijedu predstavila plan kojim šire otvara vrata radnoj snazi iz zemalja izvan Europske unije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE