GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija, Albanija i Makedonija dogovorile da će dijeliti višak energije i hrane

Srbija, Albanija i Makedonija dogovorile da će dijeliti višak energije i hrane
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.09.2022 / 08:22
Autor: SEEbiz / H
BEOGRAD - Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija dogovorili su formiranje zajedničke komisije kako bi si međusobno pomogli u suočavanju s prijetnjom nestašice energenata i hrane ove zime zbog krize uzrokovane ratom u Ukrajini, priopćeno je u petak.

Na samitu inicijative Otvoreni Balkan u Beogradu srpski predsjednik Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski dogovorili su formiranje tijela koje će služiti za dijeljenje viškova energije i hrane.

- Sve će naše biti dostupno Sjevernoj Makedoniji i Albaniji i obrnuto, kazao je Vučić na novinskoj konferenciji. Srbija gotovo u potpunosti ovisi o uvozu ruskog plina, a oko 70% svojih potreba za električnom energijom proizvodi u starim termoelektranama. Sjeverna Makedonija oslanja se na fosilna goriva i hidroenergiju, a ovisna je i o uvozu električne energije. Albanija većinu električne energije proizvodi u hidroelektranama.

Albanski premijer Edi Rama rekao je da će tri zemlje zatražiti od EU-a da im pomogne prebroditi zimu.

- Najbolji scenarij za Albaniju bio bi pola milijarde eura (u dodatnoj potrošnji) za... kontinuiranu opskrbu električnom energijom, rekao je Rama. Pozivam EU da ne ponovi sramotno ponašanje iz pandemije kada su se zemlje zapadnog Balkana morale okrenuti Kini, Rusiji i Turskoj, dodao je. Inicijativu, ranije nazivanu i Mini Shengen, koncem 2019. pokrenuli su premijeri Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije u namjeri da, slijedeći europske vrijednosti o slobodnom protoku ljudi, roba, kapitala i usluga, uzajamno olakšaju poslovanje gospodarstvu i putovanje građanima triju država.

Fotografija: Tanjug

Tagovi: Srbija, Albanija , Makedonija, Aleksandar Vučić, višak hrane
PROČITAJ I OVO
Srbija produžuje aranžman s MMF-om
ARANŽMAN
Srbija produžuje aranžman s MMF-om
BEOGRAD - Ministar finanasija Siniša Mali najavio je da će sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji ističe krajem godine, biti produžen na najmanje dve godine, saopštilo je Ministarstvo finansija.
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
NESUGLASJE
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
WASHINGTON - Međunarodni monetarni i financijski odbor Međunarodnog monetarnog fonda (IMFC) danas nije postigao konsenzus o tradicionalnoj zajedničkoj poruci ili priopćenju nakon sastanka na kraju proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke, već se ograničio na izjava predsjedavajućeg, koji je opisao stanje u svjetskom gospodarstvu.
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE