GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šonje: Model rasta je neodrživ

Šonje: Model rasta je neodrživ
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2024 / 16:10
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Udruženje stranih ulagača u Hrvatskoj (FICC) predstavilo je sedmo izdanje Bijele knjige 2024. „Konkurentnost Hrvatske nakon dovršetka procesa europskih integracija: Novo poglavlje“.

Predsjednik Udruženja Burak Baykan je prilikom predstavljanja dokumenta istaknuo da ovogodišnje izdanje i preporuke dolaze u posebnom trenutku. Ulaskom u europodručje i Schengen, Hrvatska je zaključila svoj put europskih integracija, a predstojeće pristupanje OECD-u jedinstvena je prigoda za otvaranje novog poglavlja gospodarskog razvoja.

„Hrvatskoj trebaju politike i mjere za unaprjeđenje poslovnog okruženja i privlačenje velikih investicija koje će povećati konkurentnost i produktivnost. Na temelju našeg poslovnog iskustva u Hrvatskoj i drugim državama, čvrsto vjerujemo da Hrvatska u doglednoj budućnosti može postati jedna od najatraktivnijih investicijskih destinacija“, istaknuo je Baykan.

Ekonomski analitičar Velimir Šonje rekao je da je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) nešto iznad očekivanja, ali da sadašnji model rasta ne može biti dugotrajan.

Kaže da je međugodišnji rast BDP-a od 4,3 posto u četvrtom kvartalu 2023. malo iznad očekivanja, ali da je to "i dalje vrsta rasta kakvu već imamo neko vrijeme", prvenstveno utemeljena na osobnoj potrošnji i rastu plaća s jedne te smirivanju inflacije s druge strane, uz priljev novca iz europskih fondova i investicija.

No, taj model ne može biti dugotrajan, ocjenjuje Šonje.

"To je model rasta koji može trajati još neko vrijeme, 2024. sigurno će biti dobra godina, međutim on ne može garantirati dovoljno brzi rast produktivnosti", rekao je.

Kao jedno od rješenja nudi poticanje privatnih investicija koje su naročito usmjerene ka rastu produktivnosti i izvozu, kako bi se stvorila trajna osnova za vrijeme u kojemu europski fondovi neće biti toliko bitni te kako bi se stvorila dobra baza za rast.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak prvu procjenu prema kojoj je BDP u četvrtom lanjskom tromjesečju realno porastao 4,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine.

To je brži rast nego u trećem lanjskom tromjesečju, kada je BDP porastao 2,8 posto. Rast u posljednjem lanjskom tromjesečju je najbrži rast od trećeg tromjesečja 2022. godine, kada je rast iznosio 5,5 posto, a ujedno već 12. kvartal zaredom kako gospodarstvo raste.

Prema podacima DZS-a, potrošnja kućanstava, što je najveća sastavnica BDP-a, porasla je u četvrtom lanjskom kvartalu za 5,3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, brže u odnosu na 3-postotni rast u prethodnom tromjesečju.

Tagovi: šonje, bdp, baykan, turizam, usluge
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE