GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snažno porasla potražnja za liječnicima i medicinskim sestrama

Snažno porasla potražnja za liječnicima i medicinskim sestrama
OVI INDEKS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.12.2018 / 15:10
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u studenom je porastao na godišnjoj razini za 16,9 posto, a na mjesečnoj za 3,3 posto, objavio je u utorak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ), zamjećujući kako je u studenom i u prvih jedanaest mjeseci snažno porasla potražnja za liječnicima i stomatolozima te za medicinskim sestrama.

"U studenom je OVI indeks porastao za 16,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok desezonirane vrijednosti indeksa upućuju na rast i na mjesečnoj razini u iznosu od 3,3 posto", navodi se u objavi EIZ-a.

Analitičari Instituta pritom zamjećuju da, iako je potražnja za radom na temelju online indeksa slobodnih radnih mjesta u pojedinim mjesecima ove godine upućivala na usporavanje, rast prosječne vrijednosti indeksa u prvih jedanaest mjeseci ove, u odnosu na isto razdoblje lani, od 26,6 posto sugerira da je potražnja za radom snažno rasla i u ovoj godini.

"Čini se kako ekonomski oporavak, praćen snažnom emigracijom stanovništva u radnoj dobi, dovodi do nemogućnosti popunjavanja novootvorenih radnih mjesta u kratkom roku te se i u budućnosti očekuje rast broja online oglasa za slobodna radna mjesta", ističu iz EIZ-a.

Kako navode, u strukturi najtraženijih zanimanja, prvih pet, koji čine više od četvrtine svih objavljenih oglasa, u studenom su i nadalje prodavač, konobar, kuhar i knjigovođa, dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine učitelja zamijenio liječnik, odnosno stomatolog.

"Štoviše, broj oglasa kojima su se tražili liječnici i stomatolozi, a koji su činili 3,6 posto ukupnih oglasa u studenom, je u odnosu na isti mjesec 2017. porastao za više od 210 posto, dok je u prvih jedanaest mjeseci 2018. potražnja za liječnicima i stomatolozima porasla za 35 posto. Ako tome pridodamo da je u istom razdoblju broj oglasa kojima se traže medicinske sestre porastao za nešto više od 12 posto (u studenom za gotovo 70 posto), možemo zaključiti kako u sektoru zdravstva postoji ozbiljna potražnja za radnom snagom, vrlo vjerojatno prouzrokovana emigracijom upravo zaposlenika u tom sektoru", zaključuje se u objavi EIZ-a.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

Tagovi: potražnja za liječnicima i medicinskim sestrama, OVI indeks, Ekonomski institut Zagreb
PROČITAJ I OVO
DBRS Morningstar potvrdio visoki kreditni rejting Slovenije
REJTING
DBRS Morningstar potvrdio visoki kreditni rejting Slovenije
LJUBLJANA - Agencija za kreditni rejting DBRS Morningstar potvrdila je slovenski kreditni rejting s A (visokim) i stabilnim izgledima.
Trumpov promašaj: Trgovinski rat s Kinom stajao SAD 245.000 radnih mjesta
SAD-KINA
Trumpov promašaj: Trgovinski rat s Kinom stajao SAD 245.000 radnih mjesta
WASHINGTON - SAD je zbog trgovinskog rata koji je predsjednik Donald Trump zapodjenuo s Kinom izgubio 245.000 radnih mjesta, a postupno obostrano smanjivanje carina potaknulo bi rast i djelomice nadoknadilo gubitak, pokazuje istraživanje.
Investicijski sporazum EU-Kina: Što kažu brojke?
ANALIZA
Investicijski sporazum EU-Kina: Što kažu brojke?
ANALIZA - Kumulativna izravna strana ulaganja (FDI) iz EU-a u Kinu tijekom proteklih dvadeset godina dosegla su više od 140 milijardi eura, dok je istodobno razina kineskih FDI u Europskoj uniji iznosila 120 milijardi eura
Georgieva poručuje vladama: Molim vas, trošite
PORUKE
Georgieva poručuje vladama: Molim vas, trošite
WASHINGTON - Vlade diljem svijeta trebale bi više trošiti kako bi pomogle oživjeti pandomijom uzdrmana gospodarstva, poručila je u petak čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).
Biden: Ne možemo si dopustiti da sjedimo prekriženih ruku
PORUKE
Biden: Ne možemo si dopustiti da sjedimo prekriženih ruku
WASHINGTON - U prilikama gospodarske krize "ne možemo si dopustiti da sjedimo prekriženih ruku", istaknuo je u četvrtak budući američki predsjednik Joe Biden iznoseći svoj sveobuhvatni plan gospodarskog oporavka vrijedan 1900 milijarda dolara za pomoć kućanstvima i poduzećima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE