GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snažan rast broja filipinskih radnika u Hrvatskoj

Snažan rast broja filipinskih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2022 / 08:15
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prema službenim podacima MUP-a, ove je godine izdano 95.678 dozvola za boravak i rad stranaca, od čega je za državljane Filipina izdano je 4.317 dozvola.

U odnosu na 2021. godinu, kada su u istom razdoblju izdane 60.943 dozvole za boravak i rad, u 2022. godini zamjetno je povećanje izdanih dozvola za boravak i rad za 56,99 posto. Na dan 30. rujna važeći boravak u Hrvatskoj imalo je 4.576 filipinskih državljana, od toga njih 37 ima važeći stalni boravak, a 4.539 privremeni boravak. Najveći broj filipinskih državljana ima odobren privremeni boravak u svrhu rada, ponajviše u turizmu, piše Novi list.

Budući da je Hrvatska početkom prošle godine ukinula kvote za zapošljavanje stranih radnika i predstavila test tržišta rada koji bi domaćim poslodavcima trebao olakšati pronalazak stranih radnika, bilježi se sve veći priljev stranih radnika koji popunjavaju slobodna radna mjesta.

– Neki od tradicionalnih bazena koje crpimo za uvoz stranih radnika, poput tržišta BiH, Sjeverne Makedonije i Srbije, polako postaju nedovoljnim izvorima kvalitetne radne snage. Iako geografska blizina omogućuje jednostavniju integraciju u radno okruženje, radnika na susjednim tržištima je sve manje, a navedeni trend dovodi do postupnog oslanjanja na tržišta radne snage iz Azije, pri čemu ključnu ulogu imaju radnici s Filipina, kazao je u priopćenju Stjepan Jagodin, direktor tvrtke Pinoy385, agencije specijalizirane za posredovanje pri zapošljavanju radnika s Filipina.

Filipinska državna agencija za prekomorsko zapošljavanje i Ured za provedbu prekomorskih zapošljavanja nalažu hrvatskim poslodavcima da moraju radniku s Filipina osigurati podjednake uvjete rada kakve imaju i njihovi domaći kolege na istom radnom mjestu.

Fotografija: Ivan Škrinjar, Pixsell

Tagovi: radnici s Filipina, Filipini, filipinski radnici, Stjepan Jagodin, Pinoy385
PROČITAJ I OVO
Slovenski poslodavci najavljuju povećanje broja zaposlenih
TRŽIŠTE RADA
Slovenski poslodavci najavljuju povećanje broja zaposlenih
LJUBLJANA - Slovenski poslodavci za drugu polovicu godine predviđaju povećanje broja zaposlenih od 2,3 posto.
Analitičari: Nova Vlada bi morala ubrzati privatizaciju, a toga nema u programu
PROGRAM
Analitičari: Nova Vlada bi morala ubrzati privatizaciju, a toga nema u programu
ZAGREB - U četverogodišnjem programu nove Vlade postavljeni su i novi ciljevi među kojima je i onaj da bi do 2027. prosječna plaća trebala porasti na 1600 eura. U planu je i nastavak rasta gospodarstva iznad prosjeka Europske unije, a najveći interes novog resornog ministra je rast udjela industrije u bruto domaćem proizvodu. Evo što o Vladinim planovima misle poslodavci, sindikati, analitičari.
Ministri G7 planiraju mjere zbog prekomjerne proizvodnje robe u Kini
DOGOVOR
Ministri G7 planiraju mjere zbog prekomjerne proizvodnje robe u Kini
STRESA - Ministri financija G7 najavili su na današnjem sastanku u Stresi u Italiji da planiraju poduzeti mjere protiv prekomjerne proizvodnje robe u Kini, zbog koje su zapadna tržišta preplavljena subvencioniranim jeftinim proizvodima – prema nacrt završnog priopćenja, u koje je agencija France Press imala uvid.
Raspoloženje američkih potrošača značajno pogoršano u svibnju
SIGNALI
Raspoloženje američkih potrošača značajno pogoršano u svibnju
WASHINGTON - Vrijednost indeksa raspoloženja potrošača o gospodarskim prilikama pala je u svibnju sa 77,2 u travnju na 69,1 bod.
Citi: Investitori se vraćaju u Tursku
ANALITIČARI
Citi: Investitori se vraćaju u Tursku
NEW YORK - Ulagači koji su masovno bježali iz Turske tijekom posljednjih nekoliko godina možda bi se željeli početi vraćati, kaže najnovije izvješće Citija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE