GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski proračunski deficit oko 659 milijuna eura

Slovenski proračunski deficit oko 659 milijuna eura
DEFICIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2021 / 21:17
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U prva dva mjeseca ove godine prihodi slovenskog državnog proračuna iznosili su oko 1,60 milijardi eura, što je 3,4 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok su rashodi porasli za 35 posto, na nešto više od 2,25 milijardi eura.

Proračunski deficit uglavnom je rezultat epidemije covida-19 i mjera za ublažavanje njezinih posljedica, napisalo je Ministarstvo financija u najnovijem pregledu trendova javnih financija.

Ove godine, uz rast rashoda, gdje su najviše porasla sredstva za zaposlenike, subvencije, transferi stanovništvu i kućanstvu i ostali tekući domaći transferi, na deficit su utjecali padi prihoda, uglavnom zbog gubitka poreznih prihoda zbog mjere protiv krune.

Proračunski prihodi bili su niži uglavnom zbog manjih poreznih prihoda. S druge strane, neporezni prihodi bili su 102,1 posto veći, uglavnom zbog većih izvanrednih neporeznih prihoda ili novo zaduživanje.

Prilivi od poreznih prihoda dosegnuli su 1,32 milijarde eura i bili su 11,8 posto manji nego u isto vrijeme prošle godine. Porez na dohodak iznosio je 293,2 milijuna eura i bio je veći za 22,3 posto. Na rast je najviše utjecalo predujam poreza na dohodak na dohodak od zaposlenja, koji je bio veći za 45,2 milijuna eura i ponajviše je bio odraz većih isplata doplatka za rad u rizičnim uvjetima u neekonomskim sektorima.

Porez na dobit pravnih osoba iznosio je 126,4 milijuna eura i bio je niži za 9,4 posto. Zbog pada gospodarske aktivnosti u drugoj polovici prošle godine mnogi su se porezni obveznici prijavili za smanjenje predujmova, što se, između ostalog, odrazilo i na manjoj prodaji.

U okviru tekućih transfera za subvencije je predviđeno 231,1 milijuna eura. Oni su bili veći za 97,1 posto. Od toga je 86,7 milijuna eura bilo namijenjeno za naknadu plaće za privremeno čekanje na posao, a 11,8 milijuna eura kao interventnu mjeru za naknadu plaće nakon naložene karantene.

Za transfere pojedincima i kućanstvima dodijeljeno je 531,1 milijuna eura. 106,7 posto više.

Tagovi: Slovenski proračunski deficit, subvencije, koronakriza, Vlada Slovenije
PROČITAJ I OVO
Šonje: Filozofijom ubrzanja do promjena u relativno kratkom roku
ULAGANJA
Šonje: Filozofijom ubrzanja do promjena u relativno kratkom roku
ZAGREB - Kada je riječ o reformi javne administracije, Šonje je kao ključno za poduzetnike istaknuo brzinu odlučivanja, posebno u postupcima javne nabave.
Nezaposlenost u godini porasla 8,5%
TRŽIŠTE RADA
Nezaposlenost u godini porasla 8,5%
ZAGREB - Krajem ožujka u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) bilo je registrirano 155.588 nezaposlenih osoba, što je na mjesečnoj razini pad za 4,2 posto, ali na godišnjoj rast za 8,5 posto, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podatci HZZ-a.
Švedska vlada blago podigla procjene rasta ekonomije
BOLJE PROGNOZE
Švedska vlada blago podigla procjene rasta ekonomije
STOCKHOLM - Švedsko gospodarstvo ove će godine rasti brže no što se očekivalo unatoč novim strožim mjerama uvedenim radi suzbijanja trećeg vala koronavirusne zaraze, pokazuju u ponedjeljak najnovije projekcije vlade.
Powell: Brinem zbog brzog otvaranja ekonomije
FED
Powell: Brinem zbog brzog otvaranja ekonomije
WASHINGTON - Predsjednik Federlanih rezervi Jerome Powell izrazio je zabrinutost zbog prebrzog otvaranja ekonomije koji bi mogao dovesti do novog broja zaraženih koronavirusom.
Umirovljenici će krajem travnja dobiti covid dodatak od 400 do 1.200 kuna?
DODATAK
Umirovljenici će krajem travnja dobiti covid dodatak od 400 do 1.200 kuna?
ZAGREB - Nešto manje od 800.000 umirovljenika s mirovinama do 4.000 kuna krajem travnja primit će covid dodatak koji je Vlada dogovorila s umirovljeničkim udrugama i HSU-om, a koji će se, kako doznajemo, isplaćivati kroz četiri platna razreda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE