GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski potrošači lošije raspoloženi na početku godine

Slovenski potrošači lošije raspoloženi na početku godine
RASPOLOŽENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2023 / 13:11
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Raspoloženje slovenskih potrošača na početku godine nešto je lošije, pokazalo je istraživanje Državnog zavoda za statistiku.

Indeks povjerenja potrošača pao je u siječnju za četiri postotna boda nakon tri mjeseca rasta i bio je 13 postotnih bodova ispod dugogodišnjeg prosjeka, kažu statističari. Pad je zabilježen i na godišnjoj razini.

Na mjesečnoj razini sve četiri komponente ovog pokazatelja pogoršale su se: trenutna financijska situacija u kućanstvu za šest postotnih bodova, dok su ostali pokazatelji - očekivanja glede financijske situacije u kućanstvu, glede ekonomske situacije u zemlji i glede velikih kupnji. - svaki za tri postotna boda evidentiran u zavodu za statistiku.

U odnosu na prošlogodišnji siječanj vrijednost pokazatelja povjerenja potrošača smanjena je za 11 postotnih bodova.

I na godišnjoj razini pogoršale su se sve četiri komponente ovog pokazatelja, i to trenutna financijska situacija u kućanstvu za 13 postotnih bodova, očekivanje glede ekonomske situacije u zemlji također za 13 postotnih bodova, očekivanje glede veće kupnje za 11 postotnih bodova. bodova i očekivanja u pogledu financijske bilance kućanstva za šest postotnih bodova.

Kako ističu statističari, među ostalim, očekivanja potrošača u vezi s renoviranjem i kupnjom stana su se poboljšala, dok su očekivanja u vezi s kupnjom ili gradnjom stanova pogoršana.

Tagovi: slovenski potrošači, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE