GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski poslodavci zadovoljni prvim paketom pomoći, očekuju obilniji drugi

Slovenski poslodavci zadovoljni prvim paketom pomoći, očekuju obilniji drugi
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2020 / 20:09
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenski poslodavci i njihove udruge pohvalili su u subotu vladu za već potvrđeni zakonski paket od 3 milijarde eura koji će ekonomiji pomoći da preživi vrijeme do kraja svibnja u jeku epidemije koronavirusa.

Međutim, ocijenili su da će biti potrebna mnogo veća sredstva za obnovu gospodarstva nakon što epidemija bude savladana.

Kako je na videokonferenciji za novinare u sjedištu vlade nakon održanog sastanka kazao predsjednik slovenske Gospodarske komore (GZS) Boštjan Gorjup, odobrene državne subvencije poslodavcima za doprinose iz plaća zaposlenih i proračunska sredstva za njihove djelatnike koji zbog krize ili zabrane rada ostaju na "čekanju" su dobre, ali potrebno je više.

On je rekao da treba imati na umu da je, na primjer, susjedna Austrija već odobrila sličan paket pomoći za gospodarstvo od 38 milijardi eura.

Osim toga, Gorjup je kazao da bi za poduzeća trebalo razmisliti o sustavu skraćenog radnog vremena kako bi se izbjegla otpuštanja.

U Sloveniji je zbog koronakrize već do sada 5000 nezaposlenih više, pa s tim treba računati i nakon što epidemija završi, ocijenio je. Kao kao kritične grane koje će trpjeti posljedice krize naveo je slovenski klaster proizvođača dijelova za autoindustriju, te turizam.

Predstavnica sindikata trgovine iznijela je na konferenciji za novinare podatak da je trenutno na čekanju oko 60.000 radnika.

Potpredsjednik vlade i ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek kazao je da je vlada u suočavanju s ekonomskim posljedicama krize zbog koronavirusa napravila "izuzetan posao", te donijela "najveći paket zaštitnih mjera za stanovništvo i gospodarstvo u povijesti samostalne Slovenije".

Iako paket još nije operativan jer treba čekati da bude objavljen u službenom listu i da ga potpiše predsjednik države, što će potrajati nekoliko dana, vlada se trudi da brzo dođe do korištenja raspoloživih sredstava, a priprema i drugi paket za gospodarstvo i jačanje likvidnosti koji će predložiti parlamentu do kraja ovog mjeseca, ustvrdio je Počivalšek.

Kao jedan od sektora kojemu će trebati više pomoći jer se ne može računati na njegov brz oporavak naveo je turizam, dodavši da velika većina turističke industrije zahtijeva da se za turizam već odobrene mjere produže za tri mjeseca.

Riječ je o tome da dvije trećine slovenskih gostiju dolazi iz inozemstva, a najviše iz Italije, Austrije i Njemačke, pa će njih biti teško privući dok je kriza s koronavirusom još svježa, ocijenio je Počivalšek.

Dodao je da u međuvremenu treba više računati na domaće goste i privući ih pametnom strategijom.

Na pitanje kolika će biti financijska težina drugog "megazakona" pomoći gospodarstvu za njegov ponovni start nakon završetka epidemije, Počivalšek je odgovorio da na to još ne može odgovoriti jer vlada o tome još nije odlučivala.

Tagovi: slovenski poslodavci, slovenska ekonomija, Zdravko Počivalšek, Boštjan Gorup, Gospodarska zbornica Slovenije, koronavirus u Sloveniji
PROČITAJ I OVO
China economy grew 5.3% in the first quarter, beating expectations
FASTER THAN EXPECTED
China economy grew 5.3% in the first quarter, beating expectations
BEIJING - China’s economy in the first quarter grew faster than expected, official data released Tuesday by China’s National Bureau of Statistics showed.
Kineska ekonomija porasla 5,3% u prvom kvartalu, nadmašivši očekivanja
RAST
Kineska ekonomija porasla 5,3% u prvom kvartalu, nadmašivši očekivanja
PEKING - Kinesko gospodarstvo u prvom je tromjesečju raslo brže nego što se očekivalo, pokazuju službeni podaci koje je u utorak objavio kineski Nacionalni zavod za statistiku.
Hrvatska s najvećim mjesečnim padom industrijske proizvodnje u EU u veljači
PAD
Hrvatska s najvećim mjesečnim padom industrijske proizvodnje u EU u veljači
ZAGREB - Hrvatska je u veljači bilježila najveći pad industrijske proizvodnje u EU na mjesečnoj razini, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Eurostata, uz naznake stabilizacije u eurozoni i Uniji.
Svjetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja
SVE GORE
Svjetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja
WASHINGTON - U više od polovice od 75 najsiromašnijih zemalja svijeta, unatoč njihovom važnom potencijalu u sirovinama i aktivnom mladom stanovništvu, BDP po glavi stanovnika u 2023./2024. raste sporije nego u bogatim zemljama, što povećava nejednakost - objavila je Svjetska banka.
Maloprodaja u SAD-u porasla u ožujku više nego što se očekivalo
RAST
Maloprodaja u SAD-u porasla u ožujku više nego što se očekivalo
WASHINGTON - Maloprodaja u SAD-u porasla je u ožujku za 0,7 posto u odnosu na veljaču, izvijestilo je danas američko ministarstvo trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE