GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski deficit značajno smanjen u prvom kvartalu

Slovenski deficit značajno smanjen u prvom kvartalu
DEFICIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2022 / 11:29
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Deficit slovenskog državnog proračuna u prva tri mjeseca 2022. godine bio je niži na godišnjoj razini zbog visokog rasta prihoda i nižih rashoda za protumjere, koji iznose 260 milijuna eura, priopćeno je iz Fiskalnog vijeća.

U državni proračun se u prva tri mjeseca slilo nešto manje od 3,07 milijardi eura prihoda, što je 27,1 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Rashodi su bili oko 3,33 milijarde eura ili 9,6 posto manji nego u prva tri mjeseca 2021. godine, objavilo je u ponedjeljak Ministarstvo financija. Proračunski manjak tako je dosegao 260 milijuna eura.

Fiskalno vijeće je također dalo usporedbe koje isključuju učinak mjera za suzbijanje epidemije covida-19. Bez izravnog učinka antikorona mjera, proračunski prihodi bili bi veći za 25,4 posto, dok rashodi, s druge strane, ne bi bili gotovo za desetinu niži na godišnjoj razini, već 10,3 posto.

Iz samog Ministarstva financija ističu da su rashodi za plaće, subvencije i transfere stanovništvu iz godine u godinu manji zbog prestanka mjera za suzbijanje epidemije. Prema izračunima Fiskalnog vijeća, rashodi za očite mjere u odnosu na prethodnu godinu manji su za 634 milijuna eura. Izdaci za mjere protiv korone dosegli su 315 milijuna eura u prva tri mjeseca ove godine, a 5,1 milijardu eura od početka epidemije u ožujku 2020.

Rast rashoda bez uzimanja u obzir učinaka otklanjanja očitih mjera obrazložen je učinkom prijenosa sredstava za financiranje plana oporavka i otpornosti na proračunski fond zbog većih subvencija, transfera pojedincima i kućanstvima zbog prošlogodišnje inflacije te učinkom osnovicu u fondove socijalnog osiguranja, budući da je prijenos proračuna u mirovinski fond bio praćen znatno većim povećanjem mirovina od rasta doprinosa za socijalno osiguranje.

Prema procjenama Fiskalnog vijeća, državni proračun je pokazao suficit od 15 milijuna eura bez izravnog učinka antikrunskih mjera.

Bilanca državnog proračuna tako je u obje usporedbe bila bolja nego u istom razdoblju prošle godine, što je uglavnom posljedica rasta prihoda uz oporavak gospodarske aktivnosti. Deficit je, uzimajući u obzir učinke antikrunskih mjera, nešto manji za nešto više od milijardu eura na godišnjoj razini, dok je saldo bio bolji za 331 milijun eura bez uzimanja u obzir očitih mjera.

Zbog učinka baze i povećanih rizika za gospodarski rast, Fiskalno vijeće očekuje značajno usporavanje stopa rasta poreznih prihoda u narednim mjesecima.

U prvom tromjesečju ove godine bili su 22,1 posto veći na godišnjoj razini, a u razdoblju od travnja do prosinca, prema podacima Fiskalnog vijeća, bili su čak niži na godišnjoj razini, uključujući PDV za 8,6 posto i porez na dohodak za 6,1 posto, porez na dobit za 11,5 posto i trošarine za 2,2 posto.

U cijeloj 2022. godini očekuje se da će prihodi od poreza na dohodak biti 0,4 posto manji nego u 2021. godini, prihodi od PDV-a za 0,8 posto, poreza na dobit 5,4 posto i trošarina za 0,5 posto.

Tagovi: slovenski proračun, slovenski deficit, Vlada Slovenije
PROČITAJ I OVO
Proračun HZZ-a za 2023. srezan za četvrtinu
REZOVI
Proračun HZZ-a za 2023. srezan za četvrtinu
ZAGREB - S približno 115 tisuća nezaposlenih radnika usred zime, Hrvatska i dalje ima rekordno nisku nezaposlenost za domaće prilike, piše Večernji list navodeći da je proračun burze rada za 2023. srezan za četvrtinu.
Analitičar Morgan Stanleya: Dolazi labava recesija
PREDVIĐANJA
Analitičar Morgan Stanleya: Dolazi labava recesija
NEW YORK - Globalno gospodarstvo će 2023. vjerojatno rasti toliko sporo da će se sigurno osjećati kao recesija, kaže jedan ugledni analitičar..
Prosječna zagrebačka plaća 8.821 kunu
ZARADE
Prosječna zagrebačka plaća 8.821 kunu
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za rujan iznosila je 8.821 kunu, što je nominalni porast za 7,5 posto u odnosu na rujan 2021., podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.
Potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a
SPORAZUM
Potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a

WASHINGTON - Ministar financija Marko Primorac i podtajnik za gospodarski rast, energiju i okoliš u američkom State Departmentu Jose W. Fernandez u srijedu su u Washingtonu potpisali Konvenciju o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju porezne utaje u odnosu na poreze na dohodak, izvijestili su večeras iz Ministarstva financija.

Umar: Slovenija se presporo razvija
OCJENE
Umar: Slovenija se presporo razvija
LJUBLJANA - U pogledu produktivnosti i većine njezinih ključnih čimbenika, Slovenija postupno napreduje, no u pogledu prelaska na rast podržan inovacijama i kružno gospodarstvo razvija se presporo, s previše površnih procesa modernizacije, napominje Umar u izvješćU.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE