GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski BDP u prvom kvartalu porastao 2,1 posto

Slovenski BDP u prvom kvartalu porastao 2,1 posto
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2024 / 13:20
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom je ovogodišnjem tromjesečju realno veći za 2,1 posto nego u istom razdoblju lani. Prema desezoniranim podacima koji se koriste za usporedbu u EU, međugodišnji rast iznosio je 1,8 posto, dok je gospodarska aktivnost na tromjesečnoj razini stagnirala, objavio je Državni ured za statistiku.

I dok je prema desezoniranim podacima gospodarska dinamika bila približno ista kao u zadnjem kvartalu prošle godine te znatno bolja nego u prva tri kvartala prošle godine, prema desezoniranim podacima pogoršana je u odnosu na zadnja tri mjeseca prošle godine. U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, prema tim podacima, BDP je na međugodišnjoj razini porastao za 2,6 posto, a na tromjesečnoj razini za 1,1 posto.

Domaća potrošnja u prva tri mjeseca ove godine porasla je za 1,7 posto, što je, prema statističarima, najsnažniji rast u posljednjih godinu i pol. Finalna potrošnja, koja uključuje potrošnju kućanstava i državu, porasla je za 2,0 posto, što je pad od 0,2 postotna boda u odnosu na prethodni kvartal i pad od 0,1 postotni bod u odnosu na godinu prije.

Finalna potrošnja kućanstava na godišnjoj je razini porasla za 0,9 posto, što je 0,3 postotna boda manje nego u prethodnom tromjesečju, ali znatno više nego u drugom i trećem tromjesečju prošle godine. U prva tri mjeseca prošle godine, pak, rast je iznosio pozamašnih 3,4 posto.

U statističkom uredu rast izdataka kućanstava najviše su uočili u izdacima za kupnju hrane i pića, izdacima za kupnju većih kućanskih aparata te izdacima za kupnju osobnih automobila.

Finalna potrošnja u zemlji u prva je tri mjeseca ove godine na međugodišnjoj razini porasla za 5,1 posto, što je dodatnih 0,3 postotna boda više nego u posljednja tri mjeseca prošle godine i znatno više nego u prethodna tri mjeseca. Statistički ured taj rast uglavnom pripisuje povećanju izdataka za zdravstvene usluge te, kao iu prethodnom tromjesečju, izdacima za rehabilitaciju nakon nesreće u kolovozu.

Nakon četiri uzastopna tromjesečja pada početkom ove godine, porasle su i bruto investicije za 0,9 posto. Na njihov porast pozitivno je utjecalo kretanje zaliha. Oni su pridonijeli rastu BDP-a s 0,1 postotnim bodom, nakon što su ga oštro smanjili u prethodnim tromjesečjima.

Bruto investicije u dugotrajnu imovinu porasle su za 0,6 posto, što znači snažan pad rasta u odnosu na dinamiku u 2023. godini, kada su stope rasta varirale između 7,7 i 11,2 posto. Najznačajnije usporavanje rasta statističari su uočili kod investicija u građevinske objekte. Usporavanje je posebno izraženo u izgradnji nestambenih zgrada, dok u području stambene izgradnje dinamika pada nije tako izražena.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine uvoz i izvoz su u prva tri mjeseca ove godine smanjeni, ali je pad bio manje izražen nego u prethodna tri kvartala. Uvoz je smanjen za 0,9 posto, od čega roba za 0,1 posto, a usluga za 4,8 posto. U međuvremenu je izvoz pao za 0,6 posto; u uslugama smanjena je za 7,1 posto, a u robama veća za 1,1 posto. Dobiveni vanjskotrgovinski suficit pridonio je rastu BDP-a s 0,2 postotna boda.

Martin Bajželj iz Statističkog ureda ocijenio je, na temelju travanjskih rezultata ankete o poslovnim trendovima, da je trenutno raspoloženje među slovenskim poduzećima na nešto višoj razini nego prije godinu dana, a vrijednost pokazatelja gospodarske klime tek ispod višegodišnjeg prosjeka, koji ured računa za razdoblje od 2005. do 2023. godine.

Poboljšanju gospodarske klime pridonijele su više vrijednosti pokazatelja povjerenja u prerađivačkoj industriji, među potrošačima i u trgovini na malo, dok se blago pogoršalo raspoloženje u građevinarstvu i uslužnim djelatnostima.

No, slovenska poduzeća u gotovo svim djelatnostima kao glavni ograničavajući faktor u poslovanju navode nedostatak kvalificiranih radnika. Istaknula je to trećina poduzeća u proizvodnji, gotovo polovica poduzeća u građevinarstvu i nešto više od trećine uslužnih poduzeća. To je najveći udio takvih odgovora u posljednjih 20 godina.

Tagovi: slovenija, ekonomija, bdp
PROČITAJ I OVO
Plaće u Njemačkoj porasle najviše od 2008.
ZARADE
Plaće u Njemačkoj porasle najviše od 2008.
BERLIN - Bruto plaće zaposlenih u Njemačkoj značajno su porasle u prvom kvartalu ove godine. Statističari skok plaća objašnjavaju velikim povećanjem kolektivnih ugovora i bonusima koje su radnici dobili zbog inflacije.
U svibnju je inflacija u Njemačkoj porasla prvi put u pola godine
CIJENE
U svibnju je inflacija u Njemačkoj porasla prvi put u pola godine
BERLIN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj porasla je u svibnju prvi put u pola godine, ubrzavši za 0,2 postotna boda na 2,4 posto u odnosu na travanj, objavio je Savezni ured za statistiku. Povećanje je posljedica baznog učinka vezanog uz cijene javnog prijevoza.
Izvoz u 2023. pao za pet posto, uvoz za 5,4 posto
ROBNA RAZMJENA
Izvoz u 2023. pao za pet posto, uvoz za 5,4 posto
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u 2023. godini iznosila je 22,9 milijarde eura, oko milijardu eura ili pet posto manje nego godinu dana prije, dok je uvoz pao za 5,4 posto ili oko dvije milijarde, na 39,6 milijardi eura, pokazuju konačni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Primorac: Lagao bih kad bih rekao da smo zadovoljni sa stopom inflacije
INFLACIJA
Primorac: Lagao bih kad bih rekao da smo zadovoljni sa stopom inflacije
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac kazao je u srijedu nakon sjednice Vlade da je Ministarstvo financija revidiralo svoje makroekonomske prognoze za ovu godinu, podignuvši očekivanu stopu rasta BDP-a, ali i deficita i udjela javnog duga u BDP-u.
Potrošnja u Hrvatskoj porasla trinaesti mjesec zaredom
TRENDOVI
Potrošnja u Hrvatskoj porasla trinaesti mjesec zaredom
ZAGREB - U Hrvatskoj je u travnju potrošnja u maloprodaji snažno porasla na godišnjoj razini, već 13. mjesec zaredom, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva i na početku drugog tromjesečja ove godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE