GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski BDP u drugom kvartalu potonuo 13 posto

Slovenski BDP u drugom kvartalu potonuo 13 posto
TEŽAK PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2020 / 10:53
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenski bruto domaći proizvod (BDP) potonuo je 13 posto u drugom tromjesečju - između travnja i lipnja - u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Očekivao se težak pad, jer je to razdoblje najgore epidemije koronavirusa i prestanka javnog i gospodarskog života.

U prvoj polovici godine, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, pad BDP-a iznosio je 7,9%.

Pad je uglavnom posljedica pada privatne potrošnje. Finalna potrošnja kućanstava na domaćem tržištu pala je za 21,2 posto; od toga najviše su pali kućni rashodi za gorivo i usluge.

U kolovozu smo zabilježili 0,1-postotnu deflaciju na mjesečnoj i godišnjoj razini, otkrio je statistički ured.

U drugom tromjesečju 2020. ukupni izvoz bio je 24,5 posto manji od izvoza u istom tromjesečju 2019. godine, od čega izvoz robe za 21,9 posto, a usluge usluga čak 35,0 posto. Uvoz je također smanjen za gotovo isti postotak kao i izvoz (za 25 posto), pri čemu je uvoz robe opao za 24,4 posto, a uvoz usluga za 28,2 posto. Među uslugama, što se tiče izvoza i uvoza, najviše se smanjio obujam putovanja.

Za usporedbu, njemački BDP pao je za 10,1 posto u drugom tromjesečju, a austrijski 12,8 posto, što predstavlja najveći pad od Drugog svjetskog rata. Talijansko gospodarstvo, jedno od najteže pogođenih epidemijom, smanjilo se za 12,4 posto na kvartalnoj razini i za 17,3 posto na godišnjoj razini. Američka vlada, s druge strane, izračunala je pad BDP-a od 32,9%.

Euro područje je u drugom tromjesečju zabilježilo pad BDP-a od 12,1%, dok se gospodarska aktivnost u EU kao cjelina smanjila za 11,9% u odnosu na prvo tromjesečje ove godine, objavio je prije mjesec dana Europski statistički ured Eurostat.

Tagovi: slovenski BDP, slovenska ekonomija, koronavirus, Bojan Ivanc
PROČITAJ I OVO
Vrhunac inflacije u Hrvatskoj očekuje se u prvom kvartalu 2022.
OČEKIVANJA
Vrhunac inflacije u Hrvatskoj očekuje se u prvom kvartalu 2022.
ZAGREB – Inflacija je u rujnu u Hrvatskoj nastavila ubrzavati i potrošačke cijene su bile veće za 3,3 posto nego u istom mjesecu prošle godine.
Godišnja stopa inflacije u rujnu 3,3 posto, najviša od ožujka 2013.
INFLACIJA
Godišnja stopa inflacije u rujnu 3,3 posto, najviša od ožujka 2013.
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj u rujnu su porasle 3,3 posto na godišnjoj razini, što je najviša stopa rasta od ožujka 2013. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku objavljeni u petak.
Poljska najavljuje dodatnih 1,5 milijardi zlota pomoći građanima
POMOĆ
Poljska najavljuje dodatnih 1,5 milijardi zlota pomoći građanima
VARŠAVA - Poljska će osigurati dodatnih 1,5 milijardi zlota (328 milijuna eura) pomoći građanima kako bi se lakše nosili s višim računama za potrošnju energije, izjavio je u petak poljski ministar za klimu.
Japan osniva vijeće za redistribuciju bogatstva
POTEZI
Japan osniva vijeće za redistribuciju bogatstva
TOKIO - Japanski premijer Fumio Kishida pokrenuo je u petak vijeće zaduženo za formiranje strategije koja bi adresirala dohodovne nejednakosti i redistribuirala bogatstvo, što Kishida naziva "novim oblikom kapitalizma".
Biden potpisao zakon kojim se povećava zaduživanje države
ZADUŽENJE
Biden potpisao zakon kojim se povećava zaduživanje države
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u četvrtak zakon o privremenom povećanju vladinog limita zaduživanja na 28.900 milijardi dolara, čime je omogućeno povećnje duga kako bi država mogla plaćati svoje dospjele obveze i izbjegla bankrot.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE