GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski BDP mogao biti pasti između 6 i 8%

Slovenski BDP mogao biti pasti između 6 i 8%
CRNE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2020 / 19:30
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Iako je Ured za makroekonomske analize i razvoj (Umar) prije manje od dva tjedna najavio 1,5-postotni gospodarski rast u Sloveniji, sada očekuje pad od šest do osam posto bruto domaćeg proizvoda zbog pogoršane epidemije novog koronavirusa.

Prije manje od dva tjedna Umar je u proljetnoj prognozi objavio da bi gospodarski rast ove godine mogao biti 1,5%, ukazujući na veliku nesigurnost i visoku vjerojatnost da se prognoza pogoršavaju pogoršanim uvjetima povezanim s širenjem koronavirusa.

"U razdoblju od objave, za manje od dva tjedna, situacija se drastično promijenila", poručio je danas Umar.

Širenje epidemije u susjednoj Italiji i širenje koronavirusa u ostale europske zemlje do sredine ožujka zahtijevali su hitne i opsežne mjere zaštite zdravlja i ljudi u Sloveniji i većini europskih zemalja, koji imaju snažan utjecaj na gospodarsku aktivnost, dodali su.

„Pod pretpostavkom da trenutna napeta situacija i ozbiljno ometano poslovanje sektora proizvodnje i usluga traju dva mjeseca, možemo očekivati pad BDP-a od više od pet posto. Na temelju ove pretpostavke, naše procjene kreću se između šest i osam posto u ovom trenutku ", rekli su.

Pritom su istaknuli najizloženije aktivnosti, poput smještaja u hotelima, ugostiteljskih i osobnih usluga i trgovine neprehranom. Ovdje se može očekivati do 70% ili više dodane vrijednosti tijekom razdoblja strogih mjera za suzbijanje koronavirusa. Međutim, u industriji, trgovini, prometu i nekim poslovnim uslugama, dodana vrijednost bit će barem prepolovljena.

Tagovi: slovenski BDP, slovenska ekonomija, Ured za makroekonomske analize i razvoj , Umar,
PROČITAJ I OVO
S&P: Rast globalne ekonomije samo 0,4 posto, najmanji od krize 1982.
PROGNOZE
S&P: Rast globalne ekonomije samo 0,4 posto, najmanji od krize 1982.
NEW YORK - Agencija S&P Global Ratings smanjila je u utorak procjenu rasta globalnog gospodarstva u ovoj godini na samo 0,4 posto, s 3,3 posto koliko je očekivala prije pandemije koronavirusa, što bi bio najsporiji rast od ekonomske krize 1982. godine.
Vlada priprema krizni paket težak 30 milijardi kuna
MJERE
Vlada priprema krizni paket težak 30 milijardi kuna
ZAGREB - U Vladi je u utorak održan novi sastanak na kojemu su ministri raspravljali o novom paketu mjera za pomoć gospodarstvu, a prema Ivanu Vrdoljaku, predsjedniku HNS-a, raspravljalo se i o prijedlogu da se onim djelatnostima i poduzetnicima kojima je država zabranila rad trebaju odmah otpisati dugovanja prema državi u idućih tri mjeseca, s mogućnošću produljenja za još tri mjeseca.
Banka Slovenije očekuje pad BDP-a od 6 do 16%
OČEKIVANJA
Banka Slovenije očekuje pad BDP-a od 6 do 16%

LJUBLJANA - Slovenska središnja banka procjenjuje da bi zbog pandemije bolesti Covid-19 slovenski bruto domaći proizvod (BDP) mogao pasti na godišnjoj razini između 6 i 16 posto, čime bi negativni učinak pandemije bio mnogo veći nego što ga je imala globalna financijska kriza 2008. godine.

Program ekonomskih mera Vlade Srbije za pomoć privredi
MERE
Program ekonomskih mera Vlade Srbije za pomoć privredi
BEOGRAD - Mere važe samo za one koji su otpustili manje od deset odsto radnika, ne računajući zaposlene na ugovor kojima je istekao pa nije produžen, kao i za one koji su privremeno prekinuli poslovanje posle 15. marta.
Inflacija u eurozoni snažno oslabila u ožujku
PAD CIJENA
Inflacija u eurozoni snažno oslabila u ožujku
BRUXELLES - Godišnja inflacija u eurozoni pala je u ožujku ispod jedan posto zbog oštrog pada cijena energenata, pokazale su u utorak procjene europskog statističkog ureda Eurostata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE