GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski BDP mogao biti pasti između 6 i 8%

Slovenski BDP mogao biti pasti između 6 i 8%
CRNE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2020 / 19:30
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Iako je Ured za makroekonomske analize i razvoj (Umar) prije manje od dva tjedna najavio 1,5-postotni gospodarski rast u Sloveniji, sada očekuje pad od šest do osam posto bruto domaćeg proizvoda zbog pogoršane epidemije novog koronavirusa.

Prije manje od dva tjedna Umar je u proljetnoj prognozi objavio da bi gospodarski rast ove godine mogao biti 1,5%, ukazujući na veliku nesigurnost i visoku vjerojatnost da se prognoza pogoršavaju pogoršanim uvjetima povezanim s širenjem koronavirusa.

"U razdoblju od objave, za manje od dva tjedna, situacija se drastično promijenila", poručio je danas Umar.

Širenje epidemije u susjednoj Italiji i širenje koronavirusa u ostale europske zemlje do sredine ožujka zahtijevali su hitne i opsežne mjere zaštite zdravlja i ljudi u Sloveniji i većini europskih zemalja, koji imaju snažan utjecaj na gospodarsku aktivnost, dodali su.

„Pod pretpostavkom da trenutna napeta situacija i ozbiljno ometano poslovanje sektora proizvodnje i usluga traju dva mjeseca, možemo očekivati pad BDP-a od više od pet posto. Na temelju ove pretpostavke, naše procjene kreću se između šest i osam posto u ovom trenutku ", rekli su.

Pritom su istaknuli najizloženije aktivnosti, poput smještaja u hotelima, ugostiteljskih i osobnih usluga i trgovine neprehranom. Ovdje se može očekivati do 70% ili više dodane vrijednosti tijekom razdoblja strogih mjera za suzbijanje koronavirusa. Međutim, u industriji, trgovini, prometu i nekim poslovnim uslugama, dodana vrijednost bit će barem prepolovljena.

Tagovi: slovenski BDP, slovenska ekonomija, Ured za makroekonomske analize i razvoj , Umar,
PROČITAJ I OVO
Vujčić: U Hrvatskoj je poskupjela jedino kava
GUVERNER
Vujčić: U Hrvatskoj je poskupjela jedino kava
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u razgovoru za Novu TV komentirao je može li se bankarska kriza preliti u Hrvatsku, piše Dnevnik.hr.
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
OČEKIVANJA
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
FRANKFURT - Njemačka Bundesbanka očekuje pad inflacije u ožujku jer će se temeljiti na višim cijenama koje su pogodile zemlju prije godinu dana.
Lagarde: Inflacija u eurozoni još uvijek je previsoka
OCJENE
Lagarde: Inflacija u eurozoni još uvijek je previsoka
BRUXELLES - Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde istaknula je na današnjoj sjednici Europskog parlamenta da je inflacija u eurozoni i dalje previsoka.
Njemačka bez dovoljno novca, velike svađe oko proračuna
PRORAČUN
Njemačka bez dovoljno novca, velike svađe oko proračuna
BERLIN - Vladajuća koalicija u Njemačkoj je imala velike planove. A onda je izbio rat i došlo je do krize. Sada nedostaje novca za te planove. SPD, Zeleni i FDP se svađaju kako dalje.
Hrvatski paradoksi: Inflacija usporava, standard pada
PODACI I STVARNOST
Hrvatski paradoksi: Inflacija usporava, standard pada
ZAGREB - U veljači ove godine građani Hrvatske plaćali su hranu 17,1 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju to podaci Državnog zavoda za statistiku po kojem su potrošačke cijene u veljači u prosjeku bile za 12 posto veće nego u istom mjesecu prošle godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE