GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski BDP lani pao 5,5 posto

Slovenski BDP lani pao 5,5 posto
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2021 / 14:52
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenski BDP lani je iznosio 46.297 milijardi eura i realno se smanjio za 5,5 posto u odnosu na 2019. godinu, a nominalno za 4,3 posto, prema prvoj procjeni koju je u petak objavio državni statistički ured.

U posljednja tri mjeseca godine međugodišnji pad BDP-a iznosio je 4,5%.

Prema prvoj procjeni, BDP je u tekućim cijenama u 2020. godini iznosio 46,3 milijarde eura, što je nominalno 4,3 posto manje nego u 2019. Realno, smanjio se za 5,5 posto, podaci su statističkog ureda. Prema desezoniranim podacima korištenim za usporedbu kretanja BDP-a u EU, pad je iznosio 6,1%.

Domaća potrošnja smanjila se lani za 6,5 posto, čemu je najviše zaslužan pad potrošnje kućanstava (za 9,8 posto).

Smanjila se i vanjska potražnja, izvoz je pao za 8,7 posto, a uvoz za 10,2 posto. Izvoz i uvoz usluga naglo su opali, za oko 20 posto, dok je pad obujma robne razmjene bio blaži - izvoz robe pao je za 5,6 posto, a uvoz za 8,9 posto.

Suficit u vanjskoj trgovini bio je na kraju 2020. godine visok, iznosio je 4,6 milijardi eura, i dodatno se povećao u odnosu na 2019. godinu.

Tagovi: slovenska ekonomija, Ured Republike Slovenije za makroekonomske analize i razvoj, slovenski BDP, Vlada Slovenije,
PROČITAJ I OVO
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
USPOREDBE
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
LJUBLJANA - Bruto domaći proizvod po stanovniku, izražen u standardima kupovne moći, 2022. godine u Europi se kretao od 41 posto ispod prosjeka EU do 161 posto iznad njega. Najmanji je bio u Bugarskoj, a najviši u Luksemburgu.
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
TRENDOVI
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u ožujku je poboljšan za jedan postotni bod u odnosu na veljaču i ožujak prošle godine, ali je 11 postotnih bodova niži od dugogodišnjeg prosjeka. Povjerenje potrošača tako se početkom godine polako popravlja, ali ostaje na niskim razinama. Očekivanja o kretanju cijena u skoroj budućnosti su sve manja.
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
PRAVI MOTIVI
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
ZAGREB - Registar kućanstava korak je do poreza na imovinu, piše Jutarnji list, ističući da će objedinjeni podaci omogućiti pravednije oporezivanje svih vrsta dohodaka.
Rast zaposlenosti u veljači
TRŽIŠTE RADA
Rast zaposlenosti u veljači
ZAGREB - U Hrvatskoj je i u veljači nastavljen trend rasta broja zaposlenih.
Recesija ipak zaobilazi Njemačku
SIGNALI
Recesija ipak zaobilazi Njemačku
BERLIN - Njemačko će gospodarstvo, po svemu sudeći, izbjeći recesiju od koje se bojalo i umjesto pada bruto domaćeg proizvoda ostvariti krhki rast, ocijenilo je Vijeće ekonomista u novom izvješću s procjenama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE